InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Třídenní výstavu růží pořádají v Botanické zahradě Tábor. V pátek s poradnou odborníka

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – V Botanické zahradě Tábor zahájili dnes v pátek 21. srpna třídenní výstavu růží. Královnu květin v mnoha varietách, barvách a mnoha vůní mohou návštěvníci obdivovat a přivonět si ke květinám ode dneška a ještě po celý víkend v sobotu 22. a v neděli 23. srpna, vždy od 10 do 18 hodin. A co více, ještě dnes v pátek 21. srpna zájemci mohou položit dotazy ohledně pěstování růží odborníku na slovo vzatému. Po celý den až do pátečních 18 hodin bude odpovídat na otázky návštěvníků a předvádět řízkování růží botanik Jiří Žlebčík z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví Silva Taroucy v Průhonicích. Řízkování růží bude ukazovat každou celou hodinu, začíná se od 13 hodin. Kdo bude chtít, bude si moci nařízkované růže i zakoupit.

Návštěvníci se mohou seznámit s odrůdami růží od významných pěstitelů a šlechtitelů, například od bratrů Havlových. Jejich otec Josef Havel založil růžařskou školku v Hlavňově nedaleko Soběslavi a získal řadu významných mezinárodních ocenění. Další vystavovatel Miloslav Šíp vlastní růžařskou školku v Skaličanech u Blatné.

Součástí výstavy je tvořivá dílnička v dětském koutku, výherní kvíz a soutěž o nejkrásnější růži výstavy.

Pavilon provoněný růžemi doplňují ukázky mečíků a jiřinek.

V botanické zahradě mají vedle skleníku založené od loňského podzimu rozárium z českých odrůd růží. Především od jihočeských šlechtitelů: Josefa Havla, a to například Cantilena Bohemica z roku 1976 a od šlechtitele Böhma z Blatné Čs. Červený kříž z roku 1937, Hviezdoslav z roku 1936 nebo Zlatá Praha z roku 1931.

V práci Josefa Havla pokračují jeho synové. O růže od pěstitele Böhma pečuje Miloslav Šíp.

Samotná botanická zahrada otevírá své brány již v 7 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace