Kauza Bereta: státní zástupkyně obžalovala pět lidí včetně pražské žalobkyně Máchové

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na pět lidí v takzvané kauze Bereta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. Serveru Lidovky.cz to řekla šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová. V případu čelí obvinění pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bradáčová podle svých slov možná předpoklady pro politickou kariéru má.

Lenka Bradáčová podle svých slov možná předpoklady pro politickou kariéru má. | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas Plus

„Podala jsem včera (ve čtvrtek) obžalobu na pět fyzických osob, z nichž jedna osoba je příslušníkem policie, jedna osoba je příslušníkem celní správy a jedna osoba je státním zástupcem,“ sdělila serveru Lidovky.cz Bradáčová, která kauzu dozoruje.

Mluví o ní Babiš i Benešová. Policie ukončila vyšetřování kauzy policejních úniků Bereta

Číst článek

Holub, Šíma a Máchová podle kriminalistů neoprávněně Gáboríkovi předávali informace, například z kauz Nemocnice Na Homolce nebo pražského dopravního podniku. Gáborík je pak údajně poskytoval dál.

Skupina čelí obžalobě za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, porušení tajemství listin a podílnictví.

Gáboríka, Šímu a Holuba policie obvinila v květnu 2016, Máchovou začali policisté stíhat o pět měsíců později. Zmrhal byl za podílnictví obviněn na konci roku 2018. Máchové byly v květnu 2016 v souvislosti s prošetřováním kauzy Bereta (jde o slovní hříčku „bere ta“ – pozn. red.) odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek. Po zahájení stíhání ji tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) dočasně zprostil funkce.

Případ řešila kvůli obvinění protikorupčního policisty protidrogová centrála. Předtím se jím totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který policejní reforma v srpnu 2016 sloučila s protikorupční policií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme