Hlavní obsah

Obrazy z rakouského Muzea moderního umění uskladní Češi. Na 40 let

Smlouva na uskladnění předmětů ze sbírky moderního umění je podepsaná na 40 let, řekl ve studiu Seznam Zpráv Roman Latuske.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Investiční fond ZDR je při chuti – za poslední tři měsíce hlásí už pátý velký nákup nemovitostí. Nejnověji česká společnost získala v Rakousku budovu depozitáře Muzea moderního umění.

Článek

„Současnou situaci vnímáme jako velkou příležitost,“ říká člen vedení fondu ZDR Investments Roman Latuske. Doba spojená s pandemií podle něj zároveň prověří jednotlivé typy komerčních nemovitostí.

ZDR se zaměřuje na investice do retailových nemovitostí – v posledních měsících jich do svého portfolia koupila hned pět za více než miliardu korun. V Kuřimi a Rakovníku fond získal dva retail parky, od společnosti Ahold pak dva velké hypermarkety, které přestaví na menší retail parky. Do svého portfolia také poprvé zařadil zahraniční nemovitost. V rakouském Salcburku před dvěma týdny koupil budovu, která slouží jako depozitář Muzea moderního umění.

„Nájemní smlouva je na 40 let a nájemcem je salcburská zemská vláda,“ vysvětluje Latuske. Celkem má fond už 29 nemovitostí s hodnotou tři miliardy korun a více než 1800 investorů. „Máme akviziční plán na další měsíce, které nemovitosti budeme dál zařazovat do portfolia,“ dodává Latuske s tím, že do konce roku by se hodnota portfolia mohla zvýšit až o dvě miliardy korun. Fond už má vyhlédnuté dva retail parky v Rakousku a další nemovitosti na Slovensku.

Osm desítek miliard korun

Zajímavé výnosy realitních fondů v Česku lákají v poslední době stále více investorů. Nemovitostní fondy tady spravují majetek za více než osmdesát miliard korun.

Po pandemii jsou proto aktivní i další hráči. Například Generali Fond realit od začátku roku získal už dvě rezidenční budovy v Praze. Finančník Igor Fait pak nově otevřel specializovaný realitní fond zaměřený na průmyslové reality.

Reklama

Doporučované