Jelínková nastupuje do opery v Lipsku, dostane hlavní roli v Donizettim

ČTK ČTK
21. 8. 2020 15:15
Po dvou letech působení v opeře německého Saarbrückenu míří česká sopranistka Olga Jelínková do angažmá v Lipsku, kde bude zpívat mimo jiné Adinu v Donizettiho opeře Nápoj lásky režírované Rollandem Villazónem.
Olgu Jelínkovou v Lipsku čeká hlavní role Adiny v Donizettiho Nápoji lásky.
Olgu Jelínkovou v Lipsku čeká hlavní role Adiny v Donizettiho Nápoji lásky. | Foto: Ilona Sochorová

"Cítím, že se musím posunout dále. Podmínky, které mi nabídli v Lipsku, jsou tak přívětivé, že nelze jinak než je přijmout," říká Jelínková.

Kromě toho má opětovné pozvání do Komické opery v Berlíně na sérii listopadových a prosincových představení jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně. V pražském Národním divadle nadcházející sezonu ztvární Gildu v novém nastudování Verdiho Rigoletta.

Sezonu v Lipsku Jelínková začne Královnou noci a Violettou Valéry z Verdiho La traviaty. Následovat bude hlavní role Adiny v Donizettiho Nápoji lásky. "Režisérem je všestranný umělec a hvězdný tenorista Rollando Villazón. Má neotřelé nápady a velký smysl pro humor, což mi vyhovuje a což u této komické opery opravdu uplatní," popisuje.

Jelínkovou v Lipsku čeká i několik menších wagnerovských rolí. "Jsou pro mě poctou, protože Lipsko je rodištěm Richarda Wagnera a obecenstvo je na zpěváky v tomto směru velice náročné," podotýká.

Do Lipska přichází Jelínková po úspěšné sezoně, kterou zahájila debutem ve Vídeňské národní opeře. Pokračovala hostováním v berlínské Komické opeře, Opeře v Saské Kamenici a doposud domovském Saarbrückenu.

Do Prahy se umělkyně v průběhu sezony podívá několikrát jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně. Nastuduje také roli Gildy ve Verdiho Rigolettovi.

"V Praze bych ráda vystupovala častěji, ale bohužel nebylo možné dostatečně dopředu najít termíny. Celé koronavirové období jsem strávila v Německu a dlouho se nevědělo, jak to s možným cestováním mezi oběma zeměmi bude," vysvětluje.

Olga Jelínková účinkovala v pražském Národním divadle, ostravském Národním divadle moravskoslezském, stále častěji také v USA, Německu, Belgii či Japonsku. Kromě Královny noci pravidelně zpívá Verdiho Gildu v Rigolettovi nebo panenku Olympii v Offenbachových Hoffmannových povídkách.

 

Právě se děje

Další zprávy