Součástí městské zeleně na Vysočině jsou stále častěji květnaté loučky

  15:50
Trávníky ve městech na Vysočině už netvoří jen jednolité zelené plochy. Stále víc se rozšiřuje výsev květnatých louček. Tyto plochy nejenže po část roku barevně oživují veřejný prostor, ale také zmírňují dopady sucha. Nejsou zároveň tolik náročné na údržbu a slouží jako domov drobných živočichů.

Kromě divokých trávníků s lučním rostlinstvem zpestřují veřejný prostor v Jihlavě také květinové záhony osázené směsí letniček. Takovéto záhony nyní rostou v Mrštíkově ulici. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Květnaté louky si chválí například v Jihlavě, kde je směs několika travin s kopretinami, čekankou, chrpami, kmínem, krkavcem a dalšími lučními rostlinami k vidění hned na několika místech a postupně jich přibývá. K založení květnatých louček tam došlo už před několika lety.

„Plochy se nám velice osvědčily, jelikož se pak v daných lokalitách výrazně zvýšila biodiverzita (druhová pestrost - pozn. red.). Po letech se již rozrostly a mají bohatou skladbu různých lučních květin. Lákají hmyz, za nímž pak létá ptactvo,“ zhodnotila Aneta Hrdličková z jihlavského magistrátu.

Luční porosty, jež hlavně na počátku léta hýří barvami, krajské město aktuálně udržuje v lokalitách Na Člunku, u Památníku 17. listopadu 1989 nebo před výstavbou rodinných domů v ulici Kosovská - Handlovy Dvory.

Jenže zatímco v době vrcholícího kvetení loučky sklízejí za svoji pestrost obdiv, na sklonu léta už se takové popularitě netěší. „Někdy slýchám, jak jsou ty plochy ošklivé, ale v listopadu prostě nikdy kvést nebudou. Podle mě jsou hezké, naučné a navíc ekologicky prospěšné,“ vyjádřila se vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Ve Žďáře vznikly jako pokusné plochy. Osvědčily se

Také ve Žďáře nad Sázavou se květnaté loučky již staly běžnou součástí městské zeleně. S jejich zřízením radnice v roce 2018 začala na podnět Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, kdy vznikly „pokusné“ plochy v parku U Ivana a u Dolního hřbitova.

Novinka se osvědčila a od té doby počet těchto typů trávníků ve Žďáře postupně roste. „Jejich přibývání vnímáme pozitivně a efekt je i znát na množství opylovačů, kteří je navštěvují,“ okomentovala Kateřina Machová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Kvetení jednotlivých druhů, přibývání travní hmoty a s tím související načasování sečí je dle jejích slov hodně závislé na počasí, které bylo letos v létě hodně odlišné od předešlých dvou let.

„Hlavní aktivita je teď na městě, kde se ohledně zeleně, pokud vím, přístup celkově mění směrem k aktivnějšímu a individuálnějšímu, což je dobře,“ dodala Machová.

V příštím roce má být květnatých luk trojnásobek

Jádro žďárského projektu je v postupném převodu současných trávníků na květnaté louky, což znamená změny režimu, zvláště četnosti kosení. S tím se začalo loni. Nyní je v režimu lučního trávníku opečováváno přes 32 hektarů v 31 lokalitách. Ty jsou mozaikovitě rozmístěné po celém městě.

Díky nižšímu počtu sečí tam mají možnost vykvést i dvouděložné rostliny, jež oživují městskou zeleň. Letos to bylo patrné třeba na sídlišti Stalingrad, kde bohatě vykvetl krvavec toten.

„Pro květnaté loučky jsou volena místa nejen na sídlištích, ale i v parcích a podél komunikací nebo i různé zbytkové plochy. Každá lokalita byla vybrána tak, aby nedocházelo ke kolizi s provozem a účelem ploch,“ popsal mluvčí žďárské radnice Matěj Papáček.

V potaz byly při výběru brány i druhy, jež na daném místě přirozeně rostou. Ne z každé plochy, která může být třeba silně zarostlá plevelem, lze totiž obratem vytvořit květnatou loučku. I takové lokality má ale město v plánu postupně vyčistit a znovu založit.

„Pro příští sezonu máme v plánu plochy květnatých luk až trojnásobně rozšířit. Aktuálně se zpracovává systém zeleně města, kde budou trávníky, květnaté louky a vše, co je s nimi spojené, detailně řešeny,“ dodal Papáček.

Velké Meziříčí zatím hledá vhodné lokality

O zřízení lučních trávníků uvažují rovněž ve Velkém Meziříčí. „Nyní hledáme společně s technickými službami a komisí životního prostředí vhodné lokality,“ uvedla mluvčí meziříčské radnice Michaela Hudková.

Ve městě už ale s úspěchem praktikují výsev takzvaných květinových záhonů. Tato luční směs deseti druhů pestrobarevných jednoletých rostlin - letniček, oživuje hlavně místa, jež bývají v létě často vyprahlá a nemají kvalitní podloží. Jedná se například o pásy u silnic a hlavních tahů, jako je ulice Vrchovecká, Hornoměstská či Jihlavská. Reakce veřejnosti byly podle mluvčí radnice kladné hlavně zpočátku, kdy záhony hezky kvetly.

Na plochách se ale odrazila sucha posledních let. „Květinovým záhonům se pak na některých místech nedaří a efekt výsadby není tak výrazný. Proto město pro některé lokality zvolilo trvalé osázení odolnějšími květinami, které nejsou tak náročné na zavlažování,“ vysvětlila Hudková s tím, že k tomuto opatření přistoupily technické služby v ulicích Sokolovská a Karlov.