Slavkovský les je hornatý ostrov zeleně, klidu a dosud málo narušené přírody

V seriálu Dvacítka Karlovarského kraje si tentokrát představíme Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les. Rozkládá se na ploše přes 600 kilometrů čtverečních v pomyslném trojúhelníku mezi Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi a Kynšperkem nad Ohří.

Rašeliniště, vyvěrající prameny, vzácné rostliny i živočišné druhy. To vše představuje Slavkovský les. Kvůli jedinečnému rázu se této části Karlovarského kraje často říká český Island. Chráněnou krajinnou oblastí je už od roku 1974.

Slavkovský les je možné přirovnat k hornatému ostrovu zeleně, klidu a dosud málo narušené přírody ve zmiňovaném trojúhelníku. Oblast tvoří se svými rozsáhlými lesy, rašeliništi a mokřady ohromný přírodní vodní rezervoár, který je mimořádně důležitý právě pro lázně.

Chráněná krajinná ooblast je unikátní i pro návštěvníky. Přijdou si tady na své sportovní nadšenci, lidé toužící po odpočinku i milovníci historie.

Je tady mnoho léčivých pramenů, což není možné najít v žádné jiné CHKO. Rozmanitost zdejších pramenů je velká. Jsou horké, teplé i studené, železnaté, hořečnaté i sirnaté. Každý z nich je svým složením jedinečný.

V mokřadech roste mnoho vzácných rostlin a jsou domovem řady chráněných živočichů. Najdete tady například jednoho z nejvzácnějších denních motýlů Evropy – hnědáska chrastavcového, který už se dnes v Česku vyskytuje pouze v Karlovarském kraji.

autoři: Jana Strejčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio