Chrudimské noviny Ke krajským volbám ve skafandrech? O čem se jednalo na krizovém štábu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ke krajským volbám ve skafandrech? O čem se jednalo na krizovém štábu

Pardubický kraj –⁠ Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal 20. 8. 2020 z preventivních důvodů krizový štáb, na němž se projednával stav zásob ochranných pomůcek, prostředků a dezinfekce pro využití nejen ve školství, ale i ve zdravotnictví a sociálních službách. Řeč byla také o tom, jak bude probíhat od září vyučování ve školách nebo s jakými hygienickými opatřeními budeme muset letos počítat u krajských voleb. Padlo i vyjádření k incidentu, který se odehrál v Nemocnici Pardubického kraje v souvislosti s vyhodnocením neošetřit muže pozitivního na Covid-19, který následně tři dny poté zemřel.

 „Svolání krizového štábu Pardubického kraje reaguje de facto na situaci, kdy jsme byli počátkem týdne seznámeni s novými opatřeními, která budou platná od 1. září,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Doposud sice škola byla v provozu, ale v omezeném, a my jsme potřebovali projednat s kolegy především připravenost a to naše svolání bylo skutečně z preventivních důvodů,“ řekl ve včerejším živém vysílání na oficiálním facebookovém profilu Pardubického kraje.

 Ke včerejší 17. hodině je v kraji evidováno aktuálně 178 pozitivních osob na Covid-19, nejvíce s 83 pozitivně testovanými na Pardubicku, Chrudimsko je se 48 pozitivně testovanými hned na druhém místě. Padla i zmínka k připravenosti škol na nový školní rok, ke které se vyjádřila krajská epidemioložka Olga Hégrová: „Začátek školního roku bude hektický. Očekáváme, že po nástupu dětí do školy dojde k promíchání jednotlivých žáků, kteří se vrací z prázdnin z různých lokalit, tím může dojít k nárůstu onemocnění. Proto v současné době Oddělení dětí a mládeže KHS řeší situaci s vedením škol, budou se řídit podle manuálu, který byl doporučen ministerstvem školství a byl představen ve spolupráci s ministrem zdravotnictví a hlavní hygieničkou.“ 

 

Epidemioložka Olga Hégrová a Martin Netolický. Zdroj: Pardubický kraj.

Na krizovém štábu se také jednalo v souvislosti s nově vydaným zákonem o podobě krajských voleb. Úřednící budou přítomni při volbách v tzv. drive-in místech, kde však místo odběru krve proběhne hlasování: „Bude to velice náročné, protože pracovníci budou muset mít celotělové osobní ochranné pomůcky," potvrdil Netolický. Účastnit se bude i armáda, vždy přítomností třech vojáků. Hlasování přímo v místě trvalého pobytu bude prý ještě náročnější. „To, co čeká Pardubický kraj, krajský úřad a organizace na podzim, vůbec nebude jednoduché," dodal. Také se předpokládá větší nápor na zásobování osobními ochrannými prostředky a pomůckami. Dobrovolní hasiči, kteří se již na jaře při distribuci osvědčili, budou mít opět tento úkol na starosti. Pravděpodobně bude zapotřebí převézt ochranné pomůcky z Luže. Protože jejich zásoby jsou poměrně velké, pan ředitel Hamzovy léčebny nabídl, že ústenky a respirátory, které by se jinak staly součástí hmotných rezerv, pošle zpět. 

 Jako politováníhodný případ ojedinělého neposkytnutí zdravotní péče, tak hodnotil hejtman rozhodnutí personálu v Nemocnici Pardubického kraje. Muž, který byl Covid-19 pozitivní a následně tři dny po tomto incidentu zemřel, se prý rozhodl sám, že nakonec pojede na vyšetření do Čáslavi, po té, co mu bylo sděleno, ať počká s ošetřením 3 dny: „Policie České republiky zahájila standardní vyšetřování celé situace. Byl bych nerad, kdyby byla záležitost kriminalizována, protože infekční oddělení zatím udělalo během nouzového stavu obrovský kus práce.“ Muž mohl být ošetřen, kdyby vyčkal, než budou ošetřeny urgentní případy jako pacienti s celkovým selháním organismu, ale sám se prý rozhodl, že odjede na vyšetření do Čáslavi.

 Hejtman také vyzval veřejnost ke shovívavosti, pokud jde o kontaktování krajskou hygienickou stanicí kvůli trasování možných kontaktů osob nakažených Covid-19. „Všichni si přejí především zdravou společnost. Chtěl bych požádat o spolupráci a respekt v tomto opatření."

Petra Vintrlíková

Reklama