Krásy a jizvy polabské krajiny. 38 leteckých fotek od zámků až po obří sklady aut

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout z výšky polabskou krajinu mezi Mělníkem a Pardubicemi.
Kromě památek však v krajině najdete i řadu jizev - jako třeba tuto pískovnu poblíž Ovčár.
Polabí je samozřejmě také úrodná zemědělská oblast. Ale pojďme už se na následujících snímcích vydat nad Labe tak, jak jsme ho viděli z letadla - pěkně popořadě, od Mělníka po Pardubice.
A jsou zde také jasné známky toho, že žijeme v zemi, která vsadila na masovou výrobu aut (sklad kolínské automobilky TPCA).
Řepkové pole. Jeden zástupce za desítky jiných, které jsme po cestě viděli rozeseté kolem Labe.
Foto: Tomáš Vocelka
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
Aktualizováno 21. 8. 2020 18:34
Jaké je Polabí mezi Mělníkem a Pardubicemi? Krásné, řeknou ti, kteří si vzpomenou na lázně v Poděbradech, gotický chrám v Kolíně nebo na zámek v Pardubicích. Industriální, řeknou ti, kterým se vybaví neratovická Spolana, elektrárna v Chvaleticích nebo nekonečná parkoviště kolem automobilky TPCA. Společně s Flying Revue jsme se vydali kraj kolem Labe proletět a nafotografovat.

Loňská společná letecká expedice Aktuálně.cz a Flying Revue chtěla především ukázat krásy České republiky. Spolu s pilotem Jiřím Prušou jsme nafotografovali z výšky celou Vltavu a Berounku a před prázdninami jsme se vydali nad Labe.

Magazín Flying Revue
Autor fotografie: Flying Revue

Magazín Flying Revue

  • Flying Revue je nejčtenější letecký časopis v Česku a na Slovensku.
  • Portál FlyingRevue.cz denně přináší aktuality ze světa všeobecného i dopravního letectví.
  • Naleznete zde také reportáže, videa a fotografie z unikátních leteckých expedic do všech koutů světa.
  • Aktuálně.cz a Flying Revue společně připravují fotogalerie zachycující krásná místa české krajiny.

První labská etapa na podzim 2018 zachytila část toku od česko-německé hranice po Mělník. Ve druhé jsme se v zimě 2019 vydali nad prameny Labe v Krkonoších a sledovali řeku až do Vrchlabí. A třetí etapu jsme absolvovali na začátku léta 2019 - vedla od Mělníka po Pardubice.

Jaká byla tato etapa naším pohledem? Překvapivě pestrá a zajímavá. Pod letadlem se střídala slavná historická místa, jako je třeba kostel sv. Václava ve Staré Boleslavi, rodiště krále Jiřího z Poděbrad nebo středověký kolínský chrám, na němž pracoval slavný Petr Parléř.

Mezi těmito perlami jsme pak naráželi na krajinu zjizvenou nesčetnými pískovnami, velkými průmyslovými areály a nekonečnými plochami s novými auty, která teprve čekají na své majitele. A objevili jsme dokonce i nefalšovaný vrak velké říční lodi, potopený ve starém nefunkčním zdymadle u Mělníka.

Snažili jsme se tento náš dojem vtěsnat i do fotogalerie, kterou najdete u tohoto článku. 

Přečtěte si, jak létání s fotografem vnímá pilot a v čem je složité 

Pilot Jiří Pruša v článku na webu Flying Revue popisuje minulou etapu, během níž jsme fotografovali prameny Labe a Krkonoše.

Krkonoše pohledem Jiřího Pruši
Autor fotografie: Archiv Jiřího Pruši

Krkonoše pohledem Jiřího Pruši

 

Právě se děje

Další zprávy