Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lékárník nevydal léky ženě bez roušky. Komora řekla, jak u „neposlušných“ pacientů postupovat

Autor: ula - 
22. srpna 2020
05:30

O povinném používání roušek v lékárnách veřejnost často neví a lékárníci musí často příchozí o nasazení požádat. Na dotaz Blesk Zpráv to uvedla Česká lékárnická komora (ČLnK). Reagovala tak na incident, který se odehrál v jedné z pražských lékáren, kdy zaměstnanec odmítnul ženě, která neměla roušku, vydat léky na předpis. Zákaznice si celý rozhovor natočila a umístila ho na sociální sítě. Lidé se však postavili na stranu lékárníka. Komora lékárníkům doporučila, aby na zákazníky nenaléhali, pokud si roušku nechtějí nasadit a léky vydali. Žádná státní instituce totiž dosud nevydala doporučení, co v takových případech dělat.

Žena přišla do jedné z pražských lékáren s lékem na předpis a neměla roušku. Lékárník jí požádal, aby si roušku nasadila. Když odmítla, nechtěl jí léky vydat a poslal ji do jiné lékárny.

Zákaznice si celý rozhovor natočila a dala jej na sociální sítě. Ve videu opakovaně žena žádá, aby jí zaměstnanec léky vydal.

„A já vás prosil, abyste šla jinam, protože mě ohrožujete,“ odpovídá mladý muž. „Neohrožuju, máte tady plexisklo a já jsem zdravá,“ říká žena. Lékárník přesto odmítá léky vydat a žena pokračuje: „Pane, jsem zdravá, odmítáte mi vydat léky na základě čeho?“

Lékárník tedy argumentuje nařízením vlády. „Vy máte svědomí na to nevydat mi léky, protože nemám roušku?“ táže se žena dál a ohání se i konstatováním, že lékárník nechce zavolat policii.

„Zakryjte si aspoň nos,“ pokouší se muž o smír. Na to žena odvětí, že má před sebou plexisklo a provokativně zakašle. V tu chvíli muž ztratí trpělivost a se slovy „nedám vám nic“, odchází do zázemí prodejny.

Na facebooku, kam žena video umístila, dokonce vznikla skupina na podporu zaměstnance lékárny Lékárník Did Nothing Wrong (Lékárník neudělal nic špatně). I když žena video ze svého profilu už smazala, stále koluje po internetu.

Video naleznete zde.

Komora lékárníkům: Raději nenaléhejte

„O povinném používání roušek v lékárnách veřejnost často neví. Stává se proto, že z obchodů nebo restaurací, kde po nich nikdo roušku nevyžaduje, přijdou následně lidé do lékárny, kde naopak roušku mít musí,“ uvedla na dotaz Blesk Zpráv Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK.

Lékárník pacienta upozorní, že je třeba si ji nasadit. To se podle Bažantové setkává s reakcemi od klidného uposlechnutí až po silně emotivní odmítání.

„Žádná státní autorita dosud nezveřejnila doporučení, jak se zachovat, pokud se někdo nechce povinnosti nosit roušku podrobit. Pak může snadno dojít k tomu, že se lékárník pokusí, ve snaze zajistit ochranu personálu a ostatních disciplinovaných pacientů lékárny, zkrátit dobu přítomnosti nechráněného pacienta na minimum odmítnutím výdeje léčivého přípravku,“ říká Bažantová k incidentu v pražské lékárně.

Lékárník odmítl vydat ženě léky, protože neměla roušku Lékárník odmítl vydat ženě léky, protože neměla roušku | Reprofoto Facebook

Česká lékárnická komora proto ve snaze předejít dalším nedorozuměním své členy informovala, že od nich nelze očekávat, že budou nošení roušek na pacientech vymáhat. Lékárníci k tomu podle mluvčí nemají žádnou pravomoc.

„Určitě by jako zdravotníci měli pacienta bez roušky slušně vyzvat, aby si ji nasadil. Pokud to ale pacient odmítne, pak komora doporučuje, aby mu lékárník vydal předepsané léky a více na něj ohledně roušky nenaléhal. Stejně tak není na lékárníkovi, aby na pacienta, který odmítne nasazení roušky, volal policii,“ dodává Bažantová za komoru.

Povinnost používání roušek platí při návštěvách zdravotnických zařízení, do kterých spadají i lékárny. 

Blesk Zprávy oslovily i Ministerstvo zdravotnictví, aby vysvětlilo, jak by se v podobných případech měl personál lékárny zachovat. Na vyjádření stále čekáme.

Mluvčí lékárny: Lékárnici čelili mimořádné psychické a fyzické zátěži

Blesk Zprávy oslovily i řetězec Dr. Max, kde se incident odehrál.

„Lékárníci jsou zdravotníci v první linii a v uplynulých měsících čelili mimořádné psychické a fyzické zátěži. Sloužili pacientům v době, kdy řada praktiků v obavách z infekce uzavřela ordinace a lékařská péče fungovala na dálku. To si lékárníci nemohli dovolit. Je to důležité pro pochopení kontextu situace zachycené na videu. Konflikt byl podle nás vyvolán jako cílená provokace – lékárna se stala bohužel místem pro osobní vyrovnání účtů pro někoho, kdo obecně odmítá používání ochranných pomůcek v této komplikované době,“ sdělil Blesk Zprávám Michal Petrov, vedoucí komunikace a tiskový mluvčí lékáren Dr. Max.

„Povinnost nosit roušku ve všech pražských zdravotních zařízeních platí od 27. července. Stanovuje ji Nařízení Hygienické stanice hlavního města č. 6/2020 z 24. července. Přesto lékárník lék vydat měl. Teoreticky se mohl obrátit na policii, ale tím by konflikt ještě eskaloval. Příslušné nařízení naleznete zde,“ dodal Petrov.

Video  Prezident lékárnické komory  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Desterz ( 22. srpna 2020 15:16 )

Zkuste nad tím popřemýšlet ještě třeba minutku. Anebo, možná ani není třeba...

e.lesanova ( 22. srpna 2020 14:26 )

No, tak paní si potřebovala "zaprudit", asi něco na způsob Procházkové, co vyhrožovala, že klidně půjde olizovat kliky na Bulovku...bylo vydané nějaké nařízení a to by mělo být pro chování lidí směrodatné, navíc právě lékár­ny,zdr­avot­nická zařízení, kde se setkávají právě všelijak nemocní, ohrožení, by měla mít striktnější nařízení...chování té ženy nic neomlouvá, natáčení také hovoří o její omezenosti

strejda777 ( 22. srpna 2020 14:19 )

Nevím, jak pečlivě ten článek kdo četl, ale píše se tam: "O povinném používání roušek v lékárnách veřejnost často neví. Stává se proto, že z obchodů nebo restaurací, kde po nich nikdo roušku nevyžaduje, přijdou následně lidé do lékárny, kde naopak roušku mít musí,“ uvedla na dotaz Blesk Zpráv Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK." Takže proč by měl lékárník urychleně lék vydat? To že paní nezná nařízení je možné v tom zmatku, ale lékárník postupoval podle nařízení a neměl důvod právě tuto paní "poslouchat" a řídit se jejím požadavkem. A nařízení proti covidu je práce státních organizací, takže lékárníck jednal, podle mne správně.

ivuska1 ( 22. srpna 2020 13:39 )

Rousky jsou k nicemu proti covid nikoho neuchrani! Jedine vas ochrani respirator FFP3. Proc tady je to divadlo s maskou ktera je k nicemu ? Proc nas nuti nosit masky a moc dobre vedi , ze jsou uplne k nicemu ? Mimo jine pan lekarnik mel vydat leky urychlene a ne aby prodluzoval dobu dohadama s moznym nakazenym zakaznikem. Tento zakaznik timto pobyl v lekarne o mnoho vic casu a to pouze kvuli vymene nazoru. Neskutecne jak jsou nekteri hlupaci.

a-z- ( 22. srpna 2020 13:02 )

A když nebudu mít roušku a budu si ji chtít koupit, tak mi ji ten blb neprodá?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa