Muže otrávila cuketa z vlastní zahrady. Trpěl halucinacemi

Nikoho by nenapadlo, jaké následky si odnese běžná večeře. Britský pár si k rybě naservíroval i zeleninu z vlastní zahrady, což se mu ale pak nakonec stalo osudným. Muž se totiž otrávil cuketou a způsobil si tak několikadenní zdravotní obtíže.

Čtyřiašedesátiletý Mike Andrews ze severovýchodní Anglie se živí jako manažer hudební společnosti, ale zároveň se se svojí chotí také rád stará o zahradu. Cuketa, kterou si sám vypěstoval, mu ale při zakousnutí příliš nezachutnala, jelikož byla hořká. Jeho příběh přinesl web britského deníku Daily Mail. 

 "Bylo to příšerné, měl jsem v puse peklo. Satan mi snad tančil na jazyku. Okamžitě jsem řekl ženě, ať to vyplivne a nepolyká. Naštěstí to udělala,” nechal se slyšet Andrews, který ale už kus zeleniny stihl zkonzumovat.

Nadcházející čtyři dny byly pro Brita pekelné. Kdyby šlo jenom o průjem a nevolnost, ale dostavily se i halucinace, které vyvolává takzvaný jedovatý kukurbitacin, jež se občas nachází v tykvovité zelenině, a na nějž případného strávníka upozorní právě ona hořká příchuť. V krajních případech by v případě intoxikace mohlo hrozit i úmrtí.

"Čtyři dny jsem se třásl, potil se, měl jsem halucinace,” řekl Andrews. Toho zpočátku ani nenapadlo, že by jeho zdravotní stav mohl mít příčinu ve spořádané cuketě. Teprve až později mu došlo, že jeho případ není letos v létě raritní. Jedovatá látka se totiž nacházela v semínkách od dvou konkrétních výrobců. Z trhu ale pak byla později odstraněna.

"Cuketa vypadala skvěle, vůbec by mě nenapadlo, že je s ní něco špatně. Po téhle zkušenosti už je asi jíst nebudu,” podotkl s tím, že mu hořká chuť utkvěla na rtech po dobu dvou týdnů.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelenina zahrádkářství Velká Británie potraviny jídlo zdraví

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy