Zámek v Panenských Břežanech chátrá. Sídlil v něm i Reinhard Heydrich

Dnes zchátralý Dolní zámek v Panenských Břežanech patří k mladším zámeckým dílům z období empíru. Oč je jeho historie kratší, o to je bohatší. Asi mezi jeho nejznámější kapitoly patří období během 2. světové války, kdy se stal sídlem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Obec Panenské Břežany leží v okrese Praha-východ asi 14 km severně od centra hlavního města Prahy. Její historie sahá až do 13. století, kdy je v roce 1233 zmiňována jako ves ženského benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském hradě (odtud název „panenské“). V obci postupně vznikly dva zámky, nazývané jako Dolní a Horní. 

Starší Horní zámek vznikl už v 1. polovině 18. století a v místech původní středověké tvrze. Jednalo se o obdélníkovou jednopatrovou stavbou se sedlovou střechou s balkónem v průčelí v barokním slohu.  Poblíž zámku byla vystavěna kaple sv. Anny podle plánů slavného architekta Jana Blažeje Santiniho. Kromě přístavby sakristie v roce 1738 se kaple dodnes zachovala v původní podobě.

V roce 1820 zámek koupil August Ledebour-Wicheln. Majitelé se však na zámku často střídali. V roce 1909 koupil zámek od Matyáše Riese ze Stallburgu továrník Emil Gerstel. Ten zde žil až do počátku druhé světové války, kdy v roce 1938 emigroval a opuštěný zámek byl později zabrán nacisty.

Obdobný, avšak barvitější osud měl nedaleký Dolní zámek. Ten byl vystavěn až kolem roku 1840. Jednalo se o rozsáhlou jednopatrovou budovu se sloupovým balkonem na východní straně, zvýrazněnou věží s hodinami a obklopenou parkem. O výstavbě zámku není nic bližšího známo, avšak je evidentní, že jeho nákladná výstavba vedla k finančním problémům. Kvůli nim nakonec v roce 1901 převzala nemovitost od majitele Matyáše Riese ze Stallburgu Hospodářská a úvěrní banka pro Čechy a od roku 1909 ji začala nabízet k prodeji za účelem uspokojení věřitelů.

Zámek následně odkoupil pražský židovský cukrovarník Ferdinand Bloch-Bauer, který interiéry vybavil loveckými trofejemi, starožitnostmi, uměleckými předměty, gobelíny aj. Po začátku druhé světové války a zřízení Protektorátu Čechy a Morava byl Ferdinand Bloch-Bauer nucen odejít do emigrace a v zámku se usídlil říšský protektor Konstantin von Neurath, kterého v roce 1941 vystřídal Reinhard Heydrich.

Reinhard Heydrich patřil mezi významné a mocné německé pohlaváře. Původně sloužil u německého námořnictva. Během své služby se seznámil se svou budoucí ženou, šlechtičnou Linou von Osten, která byla horoucí nacistkou. Reinharda přivedla k NSDAP a podporovala ho v jeho kariéře.

Například v roce 1939 vytvářil Hlavní úřad říšské bezpečnosti (RSHA), v letech 1939–1941 byl rezervním stíhacím pilotem Luftwaffe. Nakonec se 28. září 1941 stal oficiálně zastupujícím říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava. Stal se též ředitelem protektorátní policie. Jako své sídlo si zvolil Dolní zámek v Panenských Břežanech, odkud odjížděl do Prahy úřadovat. Jeho počínaní bylo velice kruté a vedlo k popravě mnoha Čechů, příslušníků odboje i nevinných lidí. Český národ považoval za bezvýznamný a plánoval jeho vyhlazení.

Na zámku se svou ženou vychovával tři děti. Nejstaršího Klause, Heidera a Silkeho. S Linou měl ještě čtvrté dítě. Marte se však narodila jako pohrobek několik týdnů po smrti svého otce. Na toho byl 27. května spáchán slavný atentát Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem. O pár dní později, 4. června, Reinhard Heydrich, přezdívaný někdy pro svou krutost a nelítostnost jako kat Čechů, v nemocnici na následky zranění zemřel.

Jeho žena i se čtyřmi dětmi žila dále na Dolním zámku v Panenských Břežanech. O to se zasloužil i ministr pro Protektorát Čechy a Morava Karl H. Frank, který se usadil na Horním zámku. Lina ještě během války, v roce 1943, přišla o nejstaršího syna, který zemřel na následky dopravní nehody.

Na zámku žila až do dubna roku 1945, kdy zámek v Panenských Břežanech opustila a odjela do Německa. V roce 1976, ve věku 65 let, začala sepisovat své paměti. Na otázku, zda by se vrátila zpět do Čech na zámek v Panenských Břežanech odpověděla „Pěšky bych tam šla! A každého bych tam vlastnoručně objala!“

Lina nakonec zemřela v roce 1985 v Avendorfu. Horní i Dolní zámek byly po roce 1945 zestátněny a využívány jako sídlo Výzkumného ústavu kovů či domov důchodců.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 
Ilustrační fotografie. Rozhovor

10 let od krymského referenda. Konalo se pod hlavněmi ruských samopalů, připomíná Lebduška

Před deseti lety, 16. března 2014, proběhlo na ruskými vojsky obsazeném Krymu referendum, které posloužilo jako argument pro dokončení anexe poloostrova Ruskou federací. Výsledky hlasování byly na první pohled zkreslené, bez ohledu na skutečnost, že významná část tamních obyvatel připojení k Rusku podporovala, konstatuje ukrajinista Michal Lebduška v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Rovněž připomněl, že v otázkách, které byly v referendu položeny, v praxi absentovala možnost zachování statutu quo, tedy příslušnosti Krymu k Ukrajině. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky dále vysvětlil například to, proč statut Krymu představoval palčivý problém rusko-ukrajinských vztahů již od rozpadu Sovětského svazu, proč se Rusku podařilo v roce 2014 poloostrov rychle ovládnout a z jakého důvodu jeho následnou anexi neuznává téměř žádný stát světa.  

Více souvisejících

historie hrady a zámky II. světová válka Reinhard Heydrich zajímavosti

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy