Jakub Dvořák
23. srpna 2020 • 04:40

Má se Bayern před finále LM bát? Legendy varují: PSG nemá slabinu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysněné finále? Může být. V Lisabonu se potkají dva nejofenzivnější celky Champions League. Na jedné straně Bayern Mnichov s 42 vstřelenými brankami, na straně druhé PSG konkurující 25 zásahy. Ačkoliv ofenziva bavorského kolosu nahání strach, německé ikony varují před průšvihem. „Bayern musí změnit způsob bránění, jinak trofej nevyhraje,“ prohlásil Lothar Matthäus.



Bude to bitva dvou nejlépe pálících armád. Francouzské ofenzivní komando ve složení Kylián Mbappé, Neymar a Angel di María vs nekompromisní kladivo Robert Lewandowski s podporou Serge Gnabryho či Thomase Müllera. Ačkoliv německý tým nasázel v aktuálním ročníku Ligy mistrů o sedmnáct branek více, klubové legendy mají z „Les Parisiens“ nahnáno.

„Bayern sice skolil Barcu 8:2, ale proti Lyonu to měl daleko těžší. Pokud by hráči nastoupili se stejnou hrou i ve finále, nemohou jej vyhrát. Paříž je úplně někde jinde,“ varuje Lothar Matthäus.

Narážel tím na úvodní patnáctiminutovku, ve které byl Lyon lepší. Memphis Depay spálil obří tutovku, Toto Ekambi zase trefil jen tyč. I proto experti varují, aby Bayern upustil od extrémně ofenzivního stylu a více si chránil zadek.

Na finále Ligy mistrů si stanice O2 TV Sport připravila hodinové speciální studio. Moderátor Petr Svěcený přivítá jako hosta trenéra Františka Straku a také fotbalovou legendu Vladimíra Šmicera. V multidimenzi rovněž poběží kompletní úvodní i závěrečný ceremoniál. Komentování se ujme zkušené duo ve složení Tomáš Radotínský a Milan Štěrba.

„Pokud se Mbappé, Neymar a Di María dostanou do podobných příležitostí, jako dovolili Lyonu, povede PSG 3:0, než se Němci rozkoukají,“ předvídá Rio Ferdinand, bývalý kapitán anglické reprezentace.

I proto se v Německu hodně řeší, jak Bavoři smrtící kontry Mbappého a spol. utlumí. S receptem přispěchal i Bixente Lizarazu, který s Bayernem šestkrát ovládl bundesligu. „Jakmile se objeví s míčem a bude prostor ke sprintu, obrana se musí posunout o dvacet metrů k vlastní brance. Proti PSG zkrátka musíte mít v malíku bránění v hlubokém bloku a ne každý to umí,“ říká bývalý francouzský reprezentant.

Respekt z ofenzivní síly PSG potvrdila i klubová legenda Franz Beckenbauer, jenž ušatou trofej vyhrál s FCB v 70. letech hned třikrát. „Viděl jsem několik utkání Paris Saint-Germain a je to skutečně tým, jak se sluší a patří. V jejich hře jsem nenašel žádnou slabinu.“

Lewandowski a spol. však věří, že i francouzský šampion bude k poražení. Především skalp Barcelony (8:2) jim dotankoval plnou nádrž sebevědomí. Úvodní hazard s Lyonem sice poslouží jako varování, přesto chtějí rozjet další ofenzivní smršť nahoru dolů.

„Jasně že naše hra je na samotné hraně rizika, protože hrajeme dost vysoko, ale v zápase nemůžete ubránit každou akci. Podíváme se na špatné věci z utkání proti Lyonu a uvidíme, co zkusíme vymyslet na PSG,“ odmítl zásadní změnu herního stylu stoper David Alaba.

Trenér Hansi Flick už ale slíbil, že obrana bude muset pracovat v trochu jiném módu. „Proti Lyonu jsme měli velké štěstí,“ uznal. Posléze však hned dodal. „Naší velkou zbraní je presink a myslím si, že s ním můžeme uspět i proti Paříži.“

Nejproduktivnější hráči PSG a Bayernu
v Lize mistrů 2019/20

PSG
Kylián Mbappé 5+5
Angél di María 3+6
Neymar 3+4

Bayern
Robert Lewandowski 15+6
Serge Gnabry 9+1
Thomas Müller 4+3

Pravděpodobné sestavy

PSG: Rico – Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat – Paredes, Marquinhos, Herrera – Di María, Mbappé, Neymar
Bayern: Neuer – Kimmich, Süle, Alaba, Davies – Göretzka, Thiago – Gnabry, Müller, Perišič – Lewandowski

SESTŘIH: Lipsko - PSG 0:3. Pařížané ve finále LM, Schick hrál poločas
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Lyon - Bayern 0:3. Němci ve finále LM, dvakrát pálil Gnabry
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud