Svět upírá zrak na Bělorusko, sociální sítě zaplnily záběry mohutných demonstrací

V centru běloruského Minsku se podle odhadů sto tisíc demonstrantů snaží prosadit odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka voláním „Odejdi“. Někteří reportéři nezávislých médií odhadují, že se může jednat až o čtvrt milionu lidí. V okolí se soustřeďují policejní těžkooděnci a vojenské jednotky.

Úřady prostřednictvím tlampačů vyzývají shromážděné k rozchodu a varují, že v opačném případě použijí síly. Odpovědí je pískot. Policisté nezasahují. Protesty se konají také v Brestu, Grodnu, Vitebsku a dalších městech.

„Takové davy Minsk nikdy ve své historii nezažil,“ popisují lidé atmosféru na sociálních sítích. Zde reagují na fotografie novináře Franaka Viačorky, který je přímo v Minsku.

„Více než 250 000 lidí už je na náměstí Nezávislosti v Minsku! Je to více než v roce 1990, kdy lidé protestovali za nezávislost,“ píše Franak Viačorka.

Lidé také ve velkém sdílejí záběry od Nexty. Toto médium fungující přes chatovací aplikaci Telegram se stalo hlavním zdrojem informací demonstrujících Bělorusů. Internet je totiž výrazně blokován, média čelí systematické cenzuře.

„Jsou nás tisíce a nejsme ani opilí, ani prostitutky bez práce, jak nás ozančují úřady,“ popisuje své pocity na Twitteru další z milionů lidí, kteří sledují a také šíří informace o Bělorusku na sociálních sítích.

Tagy: