Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozradil trailer na nového Batmana?


ikona
do_Od
DCHádankářJeffrey WrightkomiksMatt ReevesPaul DanoRobert PattinsonThe Batman
Pitváme každičký detail v traileru na nového Batmana. 

Klika, že občas něco taky napíšu, takže si pak můžu ospravedlnit, že těch 50 zhlédnutí traileru na nového Batmana vlastně někde vždycky zúročím. V tomhle případě tak hodlám učinit v tomhle skalpelu, kde si hezky rozebereme nejen všechny záběry z fantastického teaseru, ale doplním to i informacemi z panelu a jednotlivými útržky z rozhovorů či komiksů. Takže si nalaďte Nirvanu – Something In The Way a pojďme se do toho pustit.

A začneme rovnou zjevně hlavním záporákem filmu – Hádankářem (Paul Dano). Ten má maličko problém s tím, jak v Gothamu všichni lžou. Rozhodne se tudíž lidem postupně odhalovat určité pravdy, a zaměří se u toho i na Batmana, který v rodinném šatníku nejspíš sám najde pár kostlivců.

Režisér Matt Reeves se každopádně rozhodl Hádankáře pojmout netradičně, zelená barva zůstane zachována, místo extravagantního kostýmu ale ve filmu dostane bundu a masku přes obličej. Objeví se taky typické brýle. Tvůrci nicméně slibují, že tuto verzi slavné postavy jsme ještě neviděli, takže čekejte spíš komorní pojetí připomínající třeba proslulého Zodiaca.

Na záběru s mrtvým pak máme první vizuální důkaz toho, jak má Hádankář po krk lží. S tím by se ovšem mohla ztotožnit i následující postava – tedy komisař (ve filmu ale spíš zatím jen detektiv) Gordon.

Ještě předtím se však seznamte s Gothamským policejním oddělením. Jelikož se příběhově nacházíme ve druhém roce Batmanova působení, mnozí z policistů už se naučili Batmana tolerovat – radost ani respekt z něj ale zatím nemají. Mimochodem, Reeves ještě spolu se scenáristou Terencem Winterem chystá prequelový seriál Gotham Central, který bude zasazený do prvního roku Batmanova působení. Fanoušci dospělejších komiksů a krimi si v příštích pár letech rozhodně přijdou na své.

Zde se pomalu dostáváme k něčemu, co jsme na plátně neviděli snad od Temného rytíře. Policie na místě činu konzultující s Batmanem, který by v tomhle filmu měl konečně dostát své přezdívce (a názvu komiksové série) nejlepšího detektiva na světě. Mimochodem, jelikož jsme v druhém roce Batmanova působení, má už netopýří hrdina hrubou představu o tom, co má dělat – bojuje však s tím, že jeho dosavadní přítomnost zatím nemá takové výsledky, jaké by si přál.

Ale zpátky ke Gordonovi. Toho ve snímku ztvární Jeffrey Wright a v teaseru ho můžeme slyšet, jak Batmanovi recituje hádanku. „From your secret friend. Who? Haven’t a clue? Let’s play a game, just me and you.“ Z téhle části mám mírné Westworld vibes, ale to jen proto, že v tom je Wright vynikající a na Gordona se do podobně temně laděné krimi perfektně hodí.

Další záběr na rudý nápis „lži“ překrývající novinové titulky s dosavadním starostou Gothamu Donem Mitchellem Jr. nicméně odhaluje, kdo tak asi bude obětí s páskou přes obličej. Ale nebojte, Gotham by již brzy mohl mít novou hlavu, herečka Jayme Lawson totiž byla obsazena do role Belly Reál, kandidátky na novou starostku Gothamu.

Hádankářův dopis zdobí sova. Může se tak jednat o pouhý easter egg odkazující na organizaci Court of Owls, která Batmanovi slavně zatopila v oceňované komiksové sérii, anebo je to známka toho, že ona korupce uvnitř Gothamu bude do velké míry spojena právě s tímto syndikátem. Což by bylo super, protože jsme se s nimi ještě v žádném filmu nesetkali. A vzhledem k tomu, že smrti vysoce postavených lidí ve filmu mají odhalit temnou minulost Gothamu i to, jak moc hluboko sahá korupce uvnitř města, začínal bych se pomalu přiklánět k tomu, že sovička na dopisu nebude jen pouhý easter egg.

Další noviny odkazují na mafiánského bosse Maroniho, který slavně chrstnul Harveymu Dentovi kyselinu do tváře, čímž z něj utvořil záporáka Two-Face. Dent zatím nebyl ve filmu potvrzený, jedná se ale rozhodně o zajímavý odkaz – Dent není jediný, kdo bojuje se svojí dualitou. Reeves prozradil, že se při vytváření Batmanovy psychologie inspiroval knihou Batman: Ego, ve které se Bruce Wayne snaží pochopit svoji vlastní temnou stránku. Carl Gustav Jung by byl pyšný, kam jsme to s těmi komiksy dotáhli! Jinak co se Denta týče, ve filmu sice potvrzený není, místo něj však dostaneme státního návladního Gila Colsona (neznámé jméno) s tváří Petera Sarsgaarda, který před časem na Instagramu ukázal oholenou hlavu. Že by si pro nás Reeves chystal zvrat, na jehož konci se z Gila stane Harvey? Možné je všechno.

Proč přesně píše Hádankář právě Batmanovi, to zajímá nejen komisaře Gordona, ale i Alfreda s tváří Andyho Serkise, který se v ukázce svého pána ptá na to samé. A Reeves opět slibuje, že takového Alfreda jsme ještě neviděli. Začínáte si všímat vzorce?

No a konečně muž dnešního dne v celé své pancířové (ok, asi ne pancířové, rozhodně však obrněné) kráse. A ano, Pattinson bude nosit pod maskou make-up, tak jako to dělali všichni dosavadní herci, aby zakryli vyčuhující části své tváře. Kvůli realismu ovšem Pattinsonovi ve filmu make-up po sundání masky magicky nezmizí. Hodně cool.

Tenhle nepříjemně se usmívající pán bude nejspíš současný komisař. Jeho vztah k Batmanovi prozatím neznáme, Bruce Wayne ale z tiskovky příliš nadšeně nepůsobí.

Příjezd do jeskyně tvoří venkovní hřbitovní alej, samostatná jeskyně už se ale skrývá uvnitř budovy – nikoliv venku. Zde se hodí zmínit, že architektura ve filmu hraje velkou roli. Reeves se rozhodl jako předlohu Gothamu využít gotickou architekturu Liverpoolu. Moderní budovy a mrakodrapy následně do filmu přidá pomocí CGI.

V akci uvidíme i Batmanovo alter ego Bruce Wayna (!) – ten na pohřbu bývalého starosty zachrání chlapce před najíždějícím vozem pomalovaným písmeny DOA. Vysvětlení jsou dvě. Buď se jedná o zkratku „živý, nebo mrtvý“, nebo „mrtvý při příjezdu“. Odpověď přichází o pár záběrů níž.

Auto řídil nejspíš proti své vůli chlapík s přilepenou bombou na krku, telefonem na ruce a dopisem na hrudi. Ten je opět pro Batmana. Jak mohl Hádankář tušit, že se Batman zúčastní pohřbu? Ještě navíc za bílého dne? Zná snad jeho pravou identitu? Tyhle otázky nejspíš šrotují v hlavě i ulíznutému Pattinsonovi, který nám ukáže, jak by vypadal Bruce Wayne, kdyby emo styl nikdy nevyšel z kurzu.

V teaseru dostane prostor taky dáma mého srdce, uhrančivá Zoë Kravitz. Její Catwoman se na laně spustí na místo činu, aby zde zřejmě něco ukradla. Součástí skromného kostýmu bude taky lyžařská maska, kterou doplňují dvě miniaturní ouška. Reeves šel cestou maximálního realismu – chtěl prostě natočit film, jehož děj by se mohl klidně stát ve skutečném světě.

I proto bude Tučňák Colina Farrella vypadat takhle. Ano, muž pod silnou vrstvou make-upu a umělých částí tváře je skutečně slavný Colin Farrell. Tučnák bude ve filmu gangster, který nesnáší svou přezdívku a vede válku s ostatními gangy.

Nebude se to však bít jen na té špatné straně – na drsnější výměnu názorů dojde i mezi těmi dobrými, konkrétně Batmanem a gothamskými policisty. Nechal se snad náš mladý hrdina vyprokovat?

Bruce Wayne pak nebude jediný, kdo jezdí na motorce. Vidíte? Je to jako by pro sebe byli se Selinou stvořeni! Catwoman mi stylizací mimochodem trochu připomíná Lisbeth. Na Davida Finchera jsem si ale při sledování vzpomněl víckrát.

Šéf gangu dělá, co jde šéfovi gangu nejlíp. Díky obsazení postavy Carmineho Falcone (John Turturro) pak víme, že minimálně jedna mafiánská rodina bude přítomna. Jde Tučňák právě proti Falconemu? Je to pravděpodobné. Tuhle potyčku ale jednoznačně naruší ještě jeden nezvaný host...

Správná odpověď zní: "mrtvý při příjezdu". Mimochodem - digitální kamera, předtím záběry na smartphony, LCD obrazovky v Batcave, moderní auta - dřívější spekulace o devadesátkovém zasazení (a tudíž potenciálním crossoveru s Jokerem Joaquina Phoenixe) tenhle trailer vyvrátil hodně rychle. Třeba se ale dočkáme nějakých flashbacků? Snad to jen nebude k vraždě Waynových, chudák Martha už toho má dost.

Scéna, která se na internetu těší největší oblibě. Když pomalované frajírky vidíme poprvé, Riddler právě říká: „Pokud představuješ spravedlnost, řekni popravdě, jaká je cena za tvé mlčení?“ Když je vidíme podruhé, ptá se jeden z nich Batmana, kdo sakra je. Odpovědi se mu dostává poměrně rychle. „Já jsem Ba… pomsta!“ Působivé zrušení protivníka, co říkáte?

Vidíte to auto? Vidíte ten modrý zážeh? Nový Batmobil bude sice hodně retro, krásný, pravděpodobně podomácku vyrobený retro, jak ale vidíme hned z dalších záběrů, Batman ho rozhodně nehodlá šetřit. Což Tučňák příznačně ocení.

V teaseru dojde i na test funkčnosti Batmanova obranného obleku. Pomalovanci pro změnu nešetří netopýřího hrdinu a po střele zblízka, která se odrazí, vypadá Batman mírně rozhozen. K zásahu nedošlo, příjemné to ale asi taky nebylo.

Rázem těch kulek za Batmanem začne lítat víc. Na záběru, ve kterém se titulní hrdina vystřeluje po lanku vzhůru, vidíme, jak za ním pálí dokonce i policisté. Že by z roztržky mezi mřížemi bylo něco víc? Byl snad Batman zatčen a je tohle útěk z policejní stanice?

Tuším velký špatný pro tuhle bandu pouličních grázlů. Z Batmana jde naopak cítit houževnatost i absence strachu. Tohle je muž na misi, který momentálně nemyslí na nic jiného.

Ve finále si Batman sundá v jeskyni svoji masku a Riddler ve voice-overu říká: „Jsi toho taky součástí.“ Na což se Batman ptá: „Jak jsem toho součástí?“ „Uvidíš,“ zní odpověď. Další náznak toho, že se Batman dozví něco o své rodině, případně své minulosti. Korupce a lži budou velkým tématem celého filmu, kolem kterého Reeves vystavěl vše ostatní.

Každopádně takhle vypadá nový Batman. Make-up, ztrápený pohled, pomsta v očích a totální snaha o realismus. Nevím jak vy, ale já to žeru. A jdu si to pustit po padesáté první. Jinak někde jsem zahlédl, že lidi zmátly Hádankářovi otazníky na konci. Takže jen pro úplnost, jsem si docela jistý, že film dorazí nejen v tomhle tisíciletí, ale i v téhle dekádě. 2021 – čekaní to ale bude i tak dlouhé.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace