Zavřít reklamu

Není to tak dávno, kdy ke spuštění prodeje nových produktů od společnosti Apple neodmyslitelně patřily fronty před Apple Story. Oddaní fanoušci, kteří neváhali před prodejnou třeba i nocovat, byli vděčným tématem pro média i oblíbeným terčem pro ty, pro které byla podobná oddanost značce či produktu zkrátka nepochopitelná. S narůstající popularitou online objednávek a dodávání domů (potažmo s opatřeními, souvisejícími s pandemií COVID-19) se fronty před jablečnými prodejnami stávají pomalu, ale jistě minulostí. My v dnešním díle seriálu o historii Applu zavzpomínáme na to, jak vypadalo zahájení prodeje vůbec prvního iPhonu.

První iPhone se ve Spojených státech začal prodávat 29. června roku 2007. Navzdory tomu, že po svém představení musel čelit z řady míst značnému skepticismu, se našlo velké množství těch, kteří byli z prvního jablečného smartphonu jednoduše nadšeni. Dlouhé fronty, které se před spuštěním prodeje prvního iPhonu začaly tvořit před Apple Story, se staly lákavým tématem pro novináře, a jejich fotografie i videa záhy obletěly celý svět. Zatímco v devadesátých letech se Apple návštěvností svých poboček (respektive Apple koutků v provozovnách jiných prodejců – první Apple Store byl otevřen až v roce 2001) chlubit zrovna nemohl, v roce 2007 bylo již vše jinak. V době představení prvního iPhonu se již počet poboček Apple Storů v různých zemích začal utěšeně rozrůstat, a lidé do nich chodili nejen nakupovat, ale také využívat služeb servisu nebo se zkrátka jen kochat pohledem na různé jablečné produkty.

V den, kdy byl zahájen prodej prvního iPhonu, začala média nejen ve Spojených státech informovat o dlouhých frontách nedočkavých zájemců, které se začaly tvořit před řadou maloobchodních prodejen značky Apple. Zpravodajské servery přinášely výpovědi skalních příznivců Applu, kteří se neváhali na kameru svěřit s tím, že na iPhone čekají ve frontě i déle než jeden den. LIdé si před prodejny Applu nosili vlastní skládací křesílka, karimatky, spací pytle i stany. Atmosféru popisovali jako přátelskou a společenskou.

Zájem o první iPhone byl opravdu masivní, a společnost Apple omezila počet smartphonů, které si mohl jeden zákazník zakoupit, na pouhé dva kusy. Operátor AT&T vydával jednomu člověku pouze jedno jediné zařízení. Není asi nutné vysvětlovat, že se tato opatření značně podílela na zvýšení zájmu o první smartphone od Applu. Jak jsme již zmínili v úvodu článku, ne každý sdílel bezmezné nadšení z nového iPhonu. Ozývala se řada těch, kteří iPhonu předpovídali podobný osud, který stihl konzoli Bandai Pippin, digitální fotoaparát QuickTake, PDA Newton Message Pad nebo dokonce plánovanou síť restaurací.

Čekání ve frontách nebylo pro většinu zákazníků v žádném případě otravné – někteří ho brali jako sport, jiní jako výsadu, příležitost ukázat, že oni mají na iPhone, pro jiné se zase jednalo o příležitost k socializaci s podobně zapálenými jedinci. Server CNN v té době přinesl obsáhlou reportáž, ve které popisoval perfektně vybavené zákazníky, čekající před Apple Storem. Jedna z čekajících, Melanie Rivera, ochotně reportérům popsala, jak si lidé vzájemně snaží zpříjemnit čekání i navzdory občasnému dešti. Někteří neváhali se svými místy ve frontě obchodovat, jiní se aktivně chopili organizace improvizovaného systému pořadníku. Lidé si do fronty nechávali přinést pizzu a jiné občerstvení, někteří dokonce měli s koupí prvního iPhonu spojené velkolepé plány.

Reportéři CNN vyspovídali před Apple Storem na 5. Avenue muže, který se chystal požádat svou přítelkyni o ruku a při té příležitosti jí rovnou darovat nový iPhone. Na některých místech se ale ve frontě čekajících našli i tací, kteří vůbec neměli v plánu koupit si nový smartphone. Mediálního rozruchu využili k tomu, aby zviditelnili své záměry. Příkladem může být skupinka aktivistů v SoHo, kteří stáli ve frontě s transparenty, propagujícími humanitární pomoc pro Afriku. Z rozruchu kolem prodeje nového iPhonu těžil kdekdo – lidé, kteří si natáčeli čekající dav a poté záběry zveřejňovali na YouTube, nebo třeba prodavači občerstvení, kteří neváhali své stánky ze strategických důvodů přemístit blíže k frontě. Mánie kolem spuštění prodeje prvního iPhonu nás minula – prvním iPhonem, který se oficiálně začal prodávat v ČR, byl model 3G. Jak vzpomínáte na zahájení jeho prodeje?

.