Týden s hudbou

Opět přinášíme pravidelný přehled koncertů a hudebních představení napříč republikou i zahraničím. Tento týden vybíráme události pořádané Českou filharmonií, brněnským Festivalem Ibérica 2020, Litoměřickými svátky hudby a Divadlem J. K. Tyla v Plzni. Ze zahraničí nabízíme výběr online streamovaných koncertů a operních předstvení newyorské Metropolitní opery, Salcburského festivalu a London Philharmonic Orchestra.
DJKT – Korzár (foto Martina Root)

Praha
Ve Dvořákově síni Rudolfina vystoupí v pátek 28. srpna od 19:30 hodin Cimbálová muzika České filharmonie. Ansámbl má na programu například Brahmsův Uherský tanec č. 5 fis moll, Bartokóvy Rumunské tance, Pizzicato Polku Johanna Strausse či Romské písně podle Idy Kellarové. 

Smyčcové kvarteto českých filharmoniků ve složení Magdalena Mašlaňová (housle), Milan Vavřínek (housle), Jan Šimon (viola) a Josef Špaček (violoncello) vystoupí v neděli 30. srpna od 15:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina na koncertě v rámci abonentní řady LK České filharmonie. Soubor uvede mimo jiné úpravu Debussyho Svitu luny z Bergamské svity či Kreislerovu Lieberfreud

Brno 
Festival Ibérica 2020, který v Brně probíhá od 21. srpna, nabízí v úterý 25. srpna recitál významného českého kytaristy Pavla Steidla. Steidl vystoupí od 19:30 hodin ve Vile Löw – Beer. Jedná se o druhé vystoupení interpreta v rámci letošního ročníku festivalu. Stejný program zahrál Steidl již minulý týden na zámku z Lysicích. 

V sobotu 29. srpna bude hostit brněnský Besední dům galakoncert Festivalu Ibérica 2020. Těšit se posluchači mohou na flamencové vystoupení tanečnice Mónicy Inglesias, kterou svou hudbou doprovodí  kytarista Luis Mariano Renedo, houslista Yorrick Troman a zpěvák El Pulgou

Plzeň
Ve středu 26. srpna uvádí Divadlo J. K. Tyla inscenaci pozdně romantického baletu Adolpha – Charlese Adama Korzár. Představení, jehož choreografii podle Mariuse Petipy vytvořil Jiří Pokorný měla premiéru 16. listopadu minulého roku. Představení začíná v 19:00 hodin. 

Adaptaci klasického libreta Čajkovského Spící krasavice uvádí ve čtvrtek 27. srpna od 19:00 hodin Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Světoznámý choreograf a režisér Youri Vámos “proslavený svými transformacemi libret klasických baletů” nalezl v životním příběhu nejmladší dcery posledního ruského cara Anastázie Nikolajevny paralelu s tradiční pohádkou O Šípkové Růžence. Společně s hudbou P.I. Čajkovského tentokrát “rozvíjí příběh na míle vzdálený pohádkovému vyprávění.” Představení je v hudebním nastudování Matouše Pilného

Litoměřice
Letošní již osmý ročník Litoměřických svátků hudby otevře v sobotu 28. srpna koncert Plzeňské filharmonie a sólistů Václava Hudečka, Barbory Řeřichové Perné, Václavy Krejčí Houskové a Jana Šťávy. V úvodu koncertu, jehož program je z převážné části tvořen áriemi z klasických a romantických oper provede Václav Hudeček Bachův Koncert pro housle a orchestr E dur BWV 1042. Diriguje Tomáš Brauner. Koncert začíná v 19:00 v jezuitském Kostele Zvěstování Panny Marie. 

Lovosice 
Druhý koncert letošního ročníku Litoměřických svátků hudby přinese barokní, ranně klasicistní a klasicistní hudbu pro smyčce a varhany. Soubor Barocco Sempre Giovane s uměleckým vedoucím Josefem Krečmerem a se sólisty Václavem Hudečkem a Pavlem Svobodou provedou například Vivaldiho Koncert č. 5 pro housle, smyčce a continuo “La tempesta di mare” RV 253 nebo Mozartovy Chrámové sonáty pro varhany a smyčce KV 244 a 212.  Koncert se uskuteční v neděli 30. srpna od 19:00 hodin v Kostele sv. Václava. 

Karlovy Vary
Karlovarský symfonický orchestr zve na své pravidelné kolonádní koncerty na Tržní kolonádě. Repertoár kolonádních koncertů zahrnuje hudbu orchestrální, komorní i sólovou všech období. Časy koncertů se v jednotlivých dnech týdne liší. Začátky jsou vždy od 15:00, 17:00 nebo 18:00 hodin.

Ilustrační foto (zdroj Salzburger Festspiele)

Koncerty a představení streamované online  

Středa 26. srpna
London Philharmonic Orchestra streamuje od 19:30 hodin britského letního času (BST) poslední z cyklu svých koncertů s názvem Summer Sessions. Program koncertu věnovaný letošnímu Beethovenovskému výročí je zaměřen na skladatelovu komorní hudbu různého obsazení. 

Čtvrtek 27. srpna
Záznam Mozartovského matiné z letošního ročníku Salzburger Festspiele nabídne festival k online poslechu ve čtvrtek od 20:04 hodin. Mozarteum Orchestra Salzburg pod vedením Andrewa Manzeho se sólisty Robem van de Laarem a Francescem Piemontesim provedli program složený výhradně ze skladem W. A. Mozarta. 

Sobota 29. srpna
Newyorská Metropolitní opera odvysílá v rámci svého již dvacátého čtvrtého týdnu svých Nightly Met Opera Streams, tentokrát zaměřeného výhradně na operní dílo G. Verdiho, skladatelovu operu Don Carlos.  Bude se jednat o záznam představení z 11. prosince 2010, v němž pod taktovkou Yannicka Nézet – Séguina bylo možno v hlavních rolích vidět například Roberta Alagnu či Annu Smirnovu

Záznam provedení Mondeveriho opery Korunovace Poppey na Salzburger Festspiele v roce 2018 nabídne festival ke shlédnutí na svých webových stránkách od 20:00 hodin. Sólisty a ansámbl Les Arts Florissants řídil William Christie

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments