Ondřej Němec
24. srpna 2020 • 04:30

Dobře vydělávající pěsti! Nejvíc bere Fury. Kolikátý je McGregor?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou nejlépe vydělávající bojovníci planety?Kdo jsou nejlépe vydělávající bojovníci planety?FOTO: koláž iSport.cz

    Vydělávat si bojovými sporty není lehká práce. Některým se ale opravdu vyplatí. Nejvíc za posledních dvanáct měsíců na účet inkasoval boxer Tyson Fury. Tvrdí to aktuální přehled stovky nejlépe placených sportovců podle časopisu Forbes. Na absolutní špici žebříčku trůní švýcarský tenista Roger Federer, který si vydělal 106 milionů dolarů (cca 2,3 miliardy korun). Z bojovníků se do prestižní stovky dostalo celkem pět jmen. A víc se vyplatí rozdávat rány v ringu.

    První trojka nejvíce vydělávajících sportovců za uplynulý rok má k sobě celkovými obnosy velmi blízko. Roger Federer, Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Jejich zisky: 106, 105 a 104 milionů dolarů. Legendární tenista ani slavní fotbalisté však nereprezentují nejlukrativnější disciplínu. Nejvíc je v žebříčku zastoupen basketbal, a to 35 jmény. Následuje americký fotbal (31), fotbal (14), tenis (6). Pátou příčku má box/MMA, reprezentuje je pět slavných bojovníků.

  • 1 - Tyson Fury

    (v celkovém pořadí #11)

    Britský boxer Tyson Fury porazil v Las Vegas Američana Deontaye Wildera a připravil ho o pás mistra světa těžké váhy organizace WBC.Foto profimedia.cz

    Boxer (Velká Británie)
    Věk: 32 let
    Profesionální bilance: 30:0 (21 výher způsobem KO)
    Výdělek za poslední rok: 57 mil. dolarů (cca 1,3 mld. korun)

    Extrémní showman a ještě větší boxer. Známý provokatér Tyson Fury dostal jméno po americké legendě ringu Miku Tysonovi a rozhodně jej nese se ctí. Doposud nepotkal přemožitele a to stanul v ringu například i proti Vladimiru Kličkovi. Nejvíc pozornosti v poslední době vzbudily jeho zápasy s Američanem Deontayem Wilderem. První skončil remízou, druhý vyhrál víc než dvoumetrový Brit knockoutem v sedmém kole a získal tak cenný titul WBC. Brzy by mělo dojít k jejich třetí a poslední bitvě.

    Rozdělení výdělku: 50 mil. dolarů plat a odměny, 7 mil. dolarů od sponzorů

  • 2 - Conor McGregor

    (v celkovém pořadí #16)

    Conor McGregor je nejznámější tváří MMAFoto Reuters

    MMA zápasník (Irsko)
    Věk: 32 let
    Profesionální bilance: 22:4 (19 výher způsobem KO/TKO)
    Výdělek za poslední rok: 48 mil. dolarů (cca 1 mld. korun)

    Nejslavnější MMA zápasník. Bezkonkurenčně. Conor McGregor dokázal svým originálním stylem boje a ještě více svým ostrým slovním projevem zpropagovat zápasy v kleci jako nikdo před ním a nejspíš ani po něm. Drzý Ir se stal zkrátka symbolem svého sportu. Není proto divu, že si za poslední rok vydělal právě on ze všech novodobých gladiátorů nejvíc. Přitom za tu dobu vstoupil do klece jenom jednou proti Američanovi Donaldu Cerronemu, kterého knockoutoval během 40 sekund. V žebříčku sta nejlépe placených sportovců už se však krom McGregora žádný jiný reprezentant stejné disciplíny neobjevuje, což vlastně dává za pravdu zápasníkům UFC, kteří si stěžují na nízké platy.

    Rozdělení výdělku: 32 mil. dolarů plat a odměny, 16 mil. dolarů od sponzorů

  • 3 - Anthony Joshua

    (v celkovém pořadí #19)

    Král těžké váhy: Anthony JoshuaFoto Facebook @anthonyjoshuaboxer

    Boxer (Velká Británie)
    Věk: 30 let
    Profesionální bilance: 23:1 (21 výher způsobem KO)
    Výdělek za poslední rok: 47 mil. dolarů (cca 1 mld. korun)

    Miláček Británie už od olympijských her v Londýně 2012, kde vybojoval zlatou medaili. Následně přešel do profi ringu a srážel soupeře jak kostky domina. Až teprve loni v létě narazil. V sedmém kole jej knockoutoval podsaditý boxer mexického původu Andy Ruiz Jr. Joshua si ale vyžádal prosincovou odvetu, kde odolného protivníka vybodoval a získal tak zpátky tituly WBA, IBF, WBO a IBO. Jako svůj hlavní cíl od začátku kariéry uvádí sjednocení titulů. Zbývá mu už jen ten s písmeny WBC.

    Rozdělení výdělku: 36 mil. dolarů plat a odměny, 11 mil. dolarů od sponzorů

  • 4 - Deontay Wilder

    (v celkovém pořadí #20)

    Boxer Deontay Wilder obhájil mistrovský pás.Foto Profimedia.cz

    Boxer (USA)
    Věk: 34 let
    Profesionální bilance: 42:1 (41 výher způsobem KO)
    Výdělek za poslední rok: 46,5 mil. dolarů (cca 1 mld. korun)

    Největší sběratel knockoutů v současné špičce světové těžké váhy. Deontay Wilder dokázal poslat k zemi přes čtyřicet boxerů. Většinou se mu to povedlo proslulou pravačkou. Srazit během první bitvy dokázal i Tysona Furyho, ten se však stihl zvednout včas a zápas skončil remízou. V odvetě pak Wilder nebyl zjevně ve své kůži a poprvé prohrál. KO v sedmém kole. Do té doby se zdálo, že Američanovi v kariéře pomáhá sám Bůh. A to za to, že se rozhodl boxovat, aby zajistil svou nemocnou dcerku, která se narodila s rozštěpem páteře. Dcera je v současnosti zdravá a ráda sportuje. Hlavní misi tak „Bronzový bomber“ už rozhodně splnil.

    Rozdělení výdělku: 46 mil. dolarů plat a odměny, 0,5 mil. dolarů od sponzorů

  • 5 - Saul Alvarez

    (v celkovém pořadí #30)

    Saul AlvarezFoto Facebook @SaulCaneloAlvarez

    Boxer (Mexiko)
    Věk: 30 let
    Profesionální bilance: 53:1 (36 výher způsobem KO)
    Výdělek za poslední rok: 37 mil. dolarů (cca 818 milionů korun)

    Porazit ho dokázal zatím jen Floyd Mayweather Jr., který Saula Alvareze v roce 2013 udolal na body. Mnoho boxerských fanoušků ale pořád nedokáže skousnout jeho vítězství nad Gennadijem Golovkinem, o kterém také rozhodli rozhodčí. Možná i proto zápasník s přezdívkou Canelo (španělsky skořice) na boxerské scéně nezáří tak, jak se čekalo. A to přitom v roce 2018 podepsal pětiletý kontrakt se streamingovou sítí DAZN na 365 milionů dolarů (tehdy cca 8,2 miliardy korun). O takové smlouvě se do té doby nikomu ani nesnilo.

    Rozdělení výdělku: 35 mil. dolarů plat a odměny, 2 mil. dolarů od sponzorů

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud