Pátek, 19. dubna 2024

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR vezou vědu na Lipno!

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR vezou vědu na Lipno!

Návštěvníci Lipenska si mohou zpestřit úterní odpoledne 25. srpna 2020 vědou. Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) zastaví se svou mobilní laboratoří v Černé v Pošumaví a přímo u břehu lipenské nádrže přiblíží všem zájemcům výzkumné projekty, které v této oblasti vedou. Na programu jsou interaktivní expozice od 13 do 18 hodin a přednáška ,,Příběh lipenského candáta" od 18 hodin.

Jedním z nejzajímavějších experimentů českobudějovických biologů jsou plovoucí ostrovy, které do lipenských zátok umisťují už od roku 2017. Tyto ostrovy mají za úkol zvyšovat biologickou rozmanitost a snižovat živinovou zátěž v nádrži. Kvůli kolísání hladiny totiž břehy lipenské nádrže tvoří zejména písečné pláže nebo suťové pole a téměř zde chybí příbřežní oblasti porostlé vodními rostlinami. Plovoucí ostrovy tak uměle nahrazují přirozená stanoviště a poskytují útočiště nejrůznějším druhům ryb, bezobratlých živočichů, ptáků i rostlin. Že se to daří, dokazuje letošní vzácný nález kriticky ohroženého rybáka obecného, který si tyto ostrůvky vybral k hnízdění. Během úterního programu pro veřejnost se lidé dozvědí mnoho zajímavostí o tomto projektu a pokud to technické podmínky dovolí, budou si moct ostrovy prohlédnout, protože jeden z nich vědci plánují přitáhnout lodí až k pláži.

Neméně zajímavé jsou i výzkumné projekty na záchranu vzácné perlorodky říční. Kvůli její ochraně nainstalovali vědci v horním toku Vltavy pokusné bariéry, které mají zabránit nežádoucí migraci ryb z Lipna proti proudu řeky. Do horní Vltavy totiž ročně táhnou desítky tisíc až statisíce kaprovitých ryb a vytlačují zde původní pstruhy, kteří jsou důležití pro rozmnožování kriticky ohrožené perlorodky. Jak takové bariéry vypadají a jak fungují, se návštěvníci dozvědí na místě, stejně jako se jim nabídne jedinečná příležitost prohlédnout si tyto vzácné, dlouhověké sladkovodní mlže.

Milovníky Lipenska i rybáře pak jistě zaujme přednáška profesora Jana Kubečky, ředitele Hydrobiologického ústavu BC AV ČR, který odvypráví příběh lipenského candáta. Žádná jiná česká nádrž se totiž nemohla chlubit tak vysokou početností candáta jako právě Lipno. Na začátku druhého tisíciletí však došlo téměř ke kolapsu populace tohoto dravce a podařilo se ji zachránit jen díky vyhlášení rozsáhlých chráněných rybích oblastí a přísných opatření pro rybolov. Jak si vede populace lipenského candáta dnes? To je předmětem průzkumů vědců z Biologického centra AV ČR a také je to otázka k zodpovězení na úterní přednášce profesora Kubečky.

Karavan s Mobilní laboratoří Biologického centra AV ČR zájemci najdou v areálu hotelu Jestřábí v Černé v Pošumaví.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů