Odpustit, či neodpustit nevěru: Uznávaný odborník přes vztahy popsal, jak to vyřešit

Jeroným Klimeš je odborník v oboru psychologie.
Jeroným Klimeš je odborník v oboru psychologie.
Foto: Se svolením Jeronýma Klimeše
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 8. 2020

Na začátku partnerství si lidé slibují lásku navěky. Při vstupu do manželství si slibují věrnost a také to, že budou žít jen v pravdě, i kdyby se stalo cokoliv. S nevěrou se v této fázi vztahu nepočítá. Ovšem stává se, že do vztahu či manželství přijde. Když se tak stane, řada lidí řeší, co dál. Pro ŽivotvČesku.cz se vyjádřil odborník přes vztahy, psycholog Jeroným Klimeš (53), zda nevěru přiznávat či nikoli.

Může jít o náhodné zjištění, dobrovolné přiznání nebo o doznání, vynucené žárlivým protějškem. Každopádně jisté je jedno, nevěra může zničit vše krásné, co dva lidé budovali.

Jeroným Klimeš má v otázce zda nevěru přiznávat, či nikoliv poměrně dost jasno.

"Pokud nemusíme, nepřiznáváme. To znamená zatloukat, zatloukat... A to z toho důvodu, že jakmile si to ten člověk nahraje do hlavy, tak si to potom ten podvedený partner donekonečna přehrává. A je to sekundární zmrzačení. To znamená, že nevěra je špatná věc a to, že si to podvedený přehrává, je nadbytečné zmrzačení partnera. Pokud to být nemusí, tak to nedělám," řekl uznávaný psycholog pro ŽivotvČesku.cz přes partnerské vztahy.

Když už k provalení nevěry dojde, každý podvedený partner stojí před otázkou a následně rozhodnutím, zda nevěru odpustit. A nebo nikoliv. I na to má Klimeš odpověď.

"Odpustit, či neodpustit nevěru? Kouknout se na to, jaký to byl druh nevěry, ale jaký ten člověk je typově. Tedy jestli je to člověk věrný, který dokáže být po mnoho let stabilní, tak je tam velká naděje, že se to obnoví, ale u takových lidí bývá nebezpečí, že se zamilují později třeba jinde. Oproti tomu u těch nevěr, kdy je ten člověk chronický nevěrník, tak musí udělat podvedený rozhodnutí, zda s tím partnerem dále bude či nebude, ale opravit ho nepůjde a bude určitě nevěrný znovu," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jeroným Klimeš s tím, že optimální řešení je nevěru nezjišťovat. A zcela nejlepší je nevěru nevytvářet.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.