Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pavla, Pavel, Vít nebo třeba Radka. Vysočina má už 18 Gentlemanů silnic

Gentleman silnic. To je jeden z nejdéle fungujících projektů z oblasti bezpečnosti silničního provozu, který u nás oslavil významné jubileum. V pátek 21. srpna byl totiž oceněn již 200. Gentleman silnic. 18 statečných oceněných lidí máme i u nás na Vysočině.

Gentlemanem silnic se stává ten, kdo významně pomůže při závažné dopravní nehodě, poskytne první pomoc lehce i těžce zraněným, a přispěje tak třeba i k záchraně života. Smyslem této aktivity je motivovat účastníky silničního provozu, aby k sobě nebyli lhostejní a vzájemně si pomáhali.

Uvedený projekt existuje už 16 let. Za tu dobu bylo oceněno 149 mužů a 51 žen ze všech krajů naší republiky. Ti pomohli více než 270 obětem dopravních nehod. Ocenění ale pamatuje i na ty, díky jejichž zásahu k žádnému zranění nakonec nedošlo. Jedním z nich byl třeba pasažér autobusu, který loni zachránil na padesát cestujících z Liberce do Prahy. Po náhlém kolapsu řidiče na dálnici se bez předchozí zkušenosti s řízením autobusu vrhl za volant a všechny bezpečně dopravil k odpočívadlu.4

Vysočina je na pátém místě

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR. V mnoha ohledech se jedná o unikátní počin. Funguje nepřetržitě od roku 2004, za tu dobu v něm získalo ocenění již 200 žen a mužů, kteří se zachovali statečně a zodpovědně, pomohli u dopravní nehody, nebo jí dokonce zabránili. A v mnoha případech tím prokazatelně zachránili lidské životy.

Kraj Vysočina se s 18 Gentlemany silnic umístil na pomyslném pátém místě, co do počtu oceněných. Nejvíce ocenění má Jihočeský kraj, a to celkem 35. Na pomyslném druhém místě se umístil kraj Moravskoslezský, kde bylo oceněno 28 Gentlemanů silnic, třetí příčku má kraj Středočeský s 25 oceněnými.

Vysočina má celkem 12 oceněných mužů a 6 oceněných žen. Vysočinští Gentlemani silnic zasahovali celkem u 9 nehod. Naposledy šlo o policistu, který zachránil mladého řidiče při nehodě. Poté, co řidič vylétl zadním oknem svého auta, ho jeho zachránce našel v křoví, poskytl mu první pomoc a zavolal záchranku, čímž mu zachránil život.

FOTO + VIDEO: Vysočina má dalšího Gentlemana silnic. Zachránil život při vážné nehodě

Na 11. říjen 2017 zřejmě už nikdy nezapomene dvaačtyřicetiletý pelhřimovský policista Pavel Gottwald. V tento den totiž zachránil během dopravní nehody život dvacetiletému muži, který po nárazu do stromu vypadl zadním oknem. Pavel Gottwald dnes...

Zachráněný život má na svém kontě také Pavla z Vysočiny. Při cestě do školy svému kamarádovi, kterému se při řízení auta náhle zastavilo srdce, poskytla nezbytnou první pomoc. Po dramatické dopravní nehodě, kdy se vozidlo otočilo několikrát kolem své osy, Pavla vyprostila spolu s dalšími pasažéry řidiče z auta a zahájila nepřímou masáž srdce. Tím mladému muži zachránila život. 

Mladému muži se v autě náhle zastavilo srdce a havaroval. Život mu zachránila kamarádka

V pořadí již 136. titul Gentleman silnic si odnáší studentka z Žižkova Pole na Vysočině Pavla Henzlová. Při cestě do školy svému kamarádovi, kterému se při řízení auta náhle zastavilo srdce, poskytla nezbytnou první pomoc. Po dramatické dopravní...

Titulem Gentleman silnic se může pyšnit i Radka s Vítem z Vysočiny. V rámci stejné události byli oceněni i manželé Marie a Radek z Pardubic. Čtveřice společně zachránila život mladému motorkáři, který se svým strojem havaroval v Třešti u Jihlavy. Bez jejich duchapřítomné a včasné pomoci by muž nehodu nepřežil.

Gentlemany silnic jsou lékař Kaňkovský a sestra Špringerová. Zachránili život motorkáři v Třešti

Titul Gentleman silnic dnes v Jihlavě převzali lékař Vít Kaňkovský a zdravotní sestra Radka Špringerová, kteří společně s dalšími dvěma lidmi zasahovali u vážné nehody mladého motocyklisty v Třešti na Jihlavsku. Ocenění jim dnes předali zástupci...

Po celé republice najdeme mezi oceněnými Gentlemany silnic řadu policistů, lékařů, zdravotních sester nebo hasičů, všichni však svou statečnost na silnicích prokázali mimo službu. Ocenění získalo i dvacet mladých lidí, v některých případech šlo dokonce o děti. Kromě policistů mimo službu jsou mezi 18 vysočinskými Gentlemany silnic i členové posádky vlaku nebo středoškolačka.

Všichni ocenění svými činy prokázali statečnost a obětavost. „Drtivá většina z oceněných na vyjádření díků reaguje slovy, že by takto přece pomohl každý,“ komentuje skromnost oceněných Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic. „Dennodenně se ale na našich silnicích přesvědčujeme o tom, že lidé, kteří nejsou lhostejní a dokáží pomoci, jsou stále spíše výjimeční,“ doplňuje. Zdaleka ne každý totiž u dopravní nehody zastaví a zdaleka ne každý má tu odvahu skutečně zasáhnout a zraněnému pomoci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto gentlemansilnic.cz

Štítky Gentleman silnic, hrdina, pomoc, ocenění, silnice, Kraj Vysočina, projekt, dopravní nehoda, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna, Praha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavla, Pavel, Vít nebo třeba Radka. Vysočina má už 18 Gentlemanů silnic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.