Rakousko: Okamurův kolega zničen blondýnou. Nové info, vše bylo jinak. A trestaný Salvini?

24.08.2020 11:21

Skandál, který položil vládu v Rakousku a stál politickou kariéru šéfa Svobodných, byla zřejmě manipulace. Objevil se celý přepis ze schůzky na Ibize, kde blonďatá volavka lákala Hanse Christiana Stracheho do pasti. A už přišla otázka: „Nepřipomíná vám to pokus zabránit nepohodlné vládě Salviniho v Itálii, který nyní čelí absurdní žalobě za to, že bránil přístavy před pašeráky?" Na záznamu totiž tehdejší předseda Strache i místopředseda Gudenus vylučují nelegální jednání. To ale tehdy v médiích nezaznělo.

Rakousko: Okamurův kolega zničen blondýnou. Nové info, vše bylo jinak. A trestaný Salvini?
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalý rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache

Kdo se zajímá o politiku našeho jihozápadního souseda, tomu asi něco připomene jméno Hans Christian Strache. Pod jeho vedením se rakouští Svobodní po dlouhé době dostali do vlády, v koalici s lidovci současného kancléře Kurze. Nicméně, ve vládě vydrželi jen do května 2019. V europarlamentu pak Svobodní náleží do stejné frakce jako česká SPD nebo italská Liga Mattea Salviniho.

Anketa

Podporujete mimořádnou dávku pro důchodce ve výši 5 000 Kč, kterou schválila vláda?

82%
18%
hlasovalo: 14653 lidí

Tehdy došlo k velkému skandálu. Do médií unikla nahrávka, která měla naznačovat, že Strache, tehdejší předseda strany, měl v roce 2017 na Ibize nabízet domnělé neteři ruského oligarchy přístup ke státním zakázkám v Rakousku výměnou za peníze do stranické a zřejmě i vlastní pokladny. Kromě toho se na nahrávce objevil i tehdejší místopředseda Svobodných Gudenus. Záznam zveřejnily noviny Süddeutsche Zeitung a Spiegel. Kvůli skandálu Strache skončil jako vicekancléř a i jako předseda Svobodných, vláda se rozpadla a v nových volbách Svobodní citelně ztratili. A nyní vládne Sebastian Kurz v koalici se Zelenými.

Ovšem podmínky vytvoření nahrávky jsou podezřelé a vyšetřuje je rakouská policie. Která jednak zjišťuje, čeho se Strache a Gudenus dopustili, ale také tím, kdo si nahrávku objednal. I oni, jak informoval server Info.cz, zřejmě porušili zákon.

A nyní se objevily nové informace. Jak uvádí konzervativní Institut 2080 s odkazem na německý deník Welt, s nahrávkou se to má jinak. „Až nyní se na rakouském státním zastupitelství objevil i zbytek té nahrávky. Oba politici v něm naprosto jednoznačně a opakovaně nabídku odmítají s tím, že neudělají naprosto nic, co by zavánělo korupcí a poškozením rakouského státu,“ informuje.

A táže se: „Nepřipomíná vám to pokus zabránit nepohodlné vládě Salviniho v Itálii, který nyní čelí absurdní žalobě za to, že bránil přístavy před pašeráky? Nebo současné obvinění Steva Bannona, který se snaží integrovat na Západě konzervativní hnutí?“

Dle článku Weltu to totiž vypadá, že Strache mluvil pravdu, když říkal, že na nahrávce vyloučil možnost spolupráce s domnělou neteří oligarchy a odmítl jakékoliv nezákonné jednání. Ale záznam pro média byl sestříhaný tak, aby ho inkriminoval. A jak je známo z volebních výsledků, úspěšně.

K této údajné manipulaci už se také vyjádřil německý poslanec za AfD Petr Bystroň, který neváhal celou záležitost označit za „největší poválečný mediálně-politický skandál“.

Ukázka z videa, které připravilo Stracheho o funkci a stranu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…