Reklama
Dnes je úterý 16.04.2024     svátek má Irena

Nákaza u jednoho žáka nezavře celou školu

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

24.8.2020 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

V pondělí vláda povinnost tzv. distanční výuky vložila do novely školského zákona. Podle ní bude škola v uvedené situaci povinna zajistit a poskytovat vzdělání „na dálku“ a žák se ho musí účastnit.
Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by novela zákona měla být projednána na mimořádném jednání Sněmovny již tento týden zrychleně, v rámci legislativní nouze. Platit by pak měla hned od září.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO) v pondělí oznámil také nová preventivní opatření ve školách proti šíření koronaviru. Žáci a studenti budou muset nosit roušky při pohybu mimo třídy, tedy například na chodbách. Při obědě si roušku sundají.
Vládní opozice podle vyjádření z tohoto týdne v zásadě souhlasí, že školy se musí naučit pracovat i v krizových situacích, kdy nebude možná prezenční výuka. Problémem ale podle mnohých může být absence počítačové techniky nebo internetového připojení v sociálně slabších rodinách. 


Podle zveřejněných dat je to jeden z hlavních důvodů, proč se během jarního uzavření škol do distanční výuky nezapojilo kolem deseti tisíc žáků. 
Např. Vít Rakušan (STAN) navrhl v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi možnost, že by na úřadech mohla být systémově shromažďována vyřazená funkční počítačová technika a soustřeďována ve státních hmotných rezervách. Posléze by mohla být rozdělována mezi žáky, kteří k podobným technologiím nemají přístup. 

 

Manuál pro školy
Napříč prostředím škol vyvolala kritiku skutečnost, že dva týdny před začátkem školního roku nebyla k dispozici hygienická vyhláška, tzv. „manuál“ pro provoz škol. Ten pak zveřejnil ministr školství Plaga v noci na úterý.
Podle „manuálu“ mají školy vyučovat v co nejběžnějším režimu, ministerstvo nepočítá s omezením počtu tříd nebo potvrzením žáků o bezinfekčnosti. 
Nejsou dána ani žádná omezující pravidla pro rozdělení vstupu žáků do škol. Zakázány nebudou ani školní výlety nebo školy v přírodě, vše se má řídit aktuální epidemiologickou situací. Školy by ale měly častěji větrat a dodržovat zvýšené hygienické standardy, zejména v jídelnách. 


Pokud se ve škole u žáka projeví příznaky nákazy koronavirem nebo se u něho nákaza potvrdí, bude o opatřeních rozhodovat hygiena. Kvůli jednomu nakaženému nemá jít automaticky do karantény celá třída nebo škola. Pokud nebude mít příznaky, může se nakažený žák po 10 dnech vrátit do školy bez testu.
Je doporučeno, aby školy v rámci svých možností zajistily minimální setkávání dětí v družině či jídelně. Jinak pojedou družiny bez omezení. Školy se zavřou pouze při vyhlášení červené na epidemiologickém „semaforu“. 

 

Ošetřovné? Otazník
Do uzávěrky dnešního vydání JL nepadlo ze strany vlády a příslušného ministerstva rozhodnutí o tom, jak bude nadále řešeno ošetřovné pro rodiče v době vyhlášené distanční výuky. Platil předkoronavirový stav vyplácení této dávky. 
Ta představuje 60 procent z denního vyměřovacího základu, smí ji pobírat rodič dítěte do deseti let věku, a to po dobu devíti kalendářních dnů. Samoživitel pak po dobu až šestnácti dnů - a to až na dítě do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku.
Během jarního uzavření škol se postupně „ošetřovné“ upravilo do podoby, kdy rodič, který zůstával doma s dětmi do 13 let věku, pobíral 80 procent denního vyměřovacího základu po celou dobu trvání mimořádných opatření. Tento mimořádný režim ale platil jen do konce června. České ZŠ navštěvovalo v minulém školním roce cca 953 tisíc žáků, na střední školy chodilo 424 tisíc. Podobná mají být i čísla pro nadcházející školní rok.

 

Jsme malá škola, to je naše výhoda, komentují koronavirová opatření na „základce“ v Puklicích 

Základní a mateřská škola v Puklicích je jednou z menších škol na Jihlavsku, které se v letošních specifických podmínkách připravují na začátek nového školního roku.
V Puklicích mají situaci o to složitější, že se pustili do rozsáhlé investiční akce. Od července až do konce listopadu probíhá celková rekonstrukce budovy základní školy a přilehlé jídelny. „Zejména elektroinstalace byla ve velice špatném stavu,“ vysvětluje ředitelka školy Jaroslava Němcová. 


Rekonstrukce si vyžádá kolem 25 milionů korun. V jejím rámci škola také zřídí novou počítačovou učebnu, a to díky dotaci místní akční skupiny Leader-Loucko. 
Pro celkovou rekonstrukci uspěl zřizovatel školy, obec Puklice, s žádostí o dotaci na Ministerstvu financí. Kvůli pandemii byl ale výsledek žádosti znám až 9. června. „Takže potom začal obrovský maraton, kdy jsme museli řešit přesuny dětí,“ ohlíží se ředitelka.
Do devíti ročníků školy má od září nastoupit 133 žáků.  S posvěcením MŠMT ale budou žáci prvního stupně zajíždět za výukou svozovým autobusem do jihlavské ZŠ Jungmannova, kde budou mít v pronajatém samostatném křídle i své učitele. Žáci vyšších ročníků zase budou se svými pedagogy zajíždět do čtyř pronajatých tříd v ZŠ Brtnice. Bylo také třeba vyřešit a koordinovat stravování a další okolnosti výuky. 
Rekonstrukce pokračovala po celé prázdniny. Také plocha vedle mateřské školky byla i díky pomoci rodičů v sobotu 18. července vyčištěna. 

 

Odpovídáme za děti 
Puklická škola, stejně jako všechny ostatní, se ale především musela na jaře vypořádat s náročnými okolnostmi koronavirové pandemie. 
Jak uvádí ředitelka Němcová, našla škola způsob, jak s rodiči rychle a funkčně komunikovat přes internet v prostředí Google classroom. „Nebojte, je jednoduché, zdarma a přístupné z každého chytrého telefonu. Se vším Vám pomůžeme,“ obrátila se ředitelka před koncem prázdnin i na rodiče novopečených prvňáků. 


Toto prostředí virtuální učebny chce škola využívat i nadále, tedy alespoň po dobu rekonstrukce. Třídy už byly upraveny podle školního roku 2020/2021, tedy 1. třída se stala 2. třídou apod. 
„I přes mobil se rodiče mohou podívat, co paní učitelky poslaly za úkol. Myslím si, že tohle je věc, která se nám strašně moc povedla. Asi to není poslední technický výstřelek, ale na druhou stranu jsme byli po celou dobu v kontaktu se všemi rodiči, a hlavně to pro ně bylo přehledné,“ uvažuje J. Němcová.   


Ohledně důsledků pandemie ale vyjádřila na konci prvního srpnového týdne nejistotu, co od 1. září bude. Také v Puklicích totiž netrpělivě vyhlíželi manuál pro chování škol. Ministr školství ho zveřejnil až tento týden. 
„Vždycky, když něco potřebujete nastavit, a dozvíte se to na poslední chvíli, je to problém. Na druhou stranu já tady nechci na nikoho nadávat. Situace se také vyvíjí a nikdo neví, jaký bude počet nakažených v ČR za týden, za dva dny. Může se stát cokoli. Ale problém to je, protože nejste připraveni a odpovídáte za děti,“ argumentuje ředitelka.  


V Puklicích se neobávají, že by v případě zavedení povinné distanční výuky zůstali někteří žáci doma bez počítače. „Během výuky na jaře jsme nabízeli rodinám, že jim můžeme zapůjčit notebook. Nakonec toho využila pouze jedna rodina,“ popisuje Němcová.  
Jinou věcí je ovšem podle ní připojení na internet. „Protože když si dítě doma ten úkol nestáhne, tak je mu počítač k ničemu.“  
Puklická škola je specifická svým komornějším prostředím. Zdejší školní vzdělávací program nese název Škola pro všechny, do běžných tříd tu aktivně začleňují děti s různými speciálními potřebami, což zde hodnotí jako přínos pro všechny zúčastněné. Typické je tu klidné, až rodinné prostředí s nižšími počty žáků ve třídách.


A právě to je podle ředitelky Němcové výhodou i ve vztahu k řešení případných krizových epidemiologických situací: „My se absolutně nemůžeme srovnávat s jihlavskou školou, kde těch dětí je třeba 600. U nás, když má paní učitelka ve třídě plus mínus patnáct dětí, tak je schopná i ty rodiče neustále kontaktovat a fungujeme.“ 
Poslední srpnový týden se vedení puklické školy chystá s rodiči intenzivně komunikovat, a to hlavně přes učebny Google classroom. Nový školní rok tu vždy zahajovali společně ve vstupní hale, kde také přivítali prvňáčky. Letošní zahájení by škola ráda uspořádala 1. září od 8 hodin v místní sokolovně.  

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
13.04.2024 AktualityRučení na elektrokolo? Jen na „motorku“

Pokud jste po zimě ještě nevyjeli na elektrokole, protože se vám za něj nechce platit povinné ručení, můžete v klidu šlápnout do pedálů. Zcela jistě máte běžné elektrokolo a nová zákonná ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityLupič před policisty prchal v Jihlavě skokem z okna bytu. Ovšem marně

Kariéra zloděje má někdy jepičí život. Své o tom ví lupič (30), co kvůli sérii tří vloupání do bytů a rodinného domku během jediného dne čelí obvinění hned ze tří trestných činů. V ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualityŠéf rady postižených: Město by mělo vyřešit bezbariérové WC

Desítky eurozámků pro zdravotně postižené jsou k dispozici na Vysočině v různých institucích a zařízeních. V Jihlavě však dlouhé roky nejsou veřejné bezbariérové toalety. Předseda ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualitySobota bude ve znamení potravinové sbírky v Česku

Celkem 74 prodejen v rámci celé Vysočiny je zapojeno do jarního kola Sbírky potravin, která pomáhá lidem v nouzi. V sobotu 13. dubna se do ní mohou zapojit všichni, kteří nakoupí základní ...

Komentáře (2)
12.04.2024 AktualityTuristé zahájí jarní sezónu 

Oficiální Zahájení jarní turistické sezóny, které se každoročně koná v jiném místě Vysočiny, se letos odehraje v Havlíčkově Brodu. Tamní odbor Klubu českých turistů ho pořádá ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualityVčelař přišel o včely. Někdo mu je ze zahrady odvezl i s maringotkou

Policisté se obracejí na občany s žádostí o spolupráci při prověřování krádeže dvou maringotek, ke které došlo u Třeště. K činu podle policejní komisařky Jany Kroutilové došlo někdy ...

Komentáře (0)
11.04.2024 AktualityMístostarostka: Nejsi člověk, který by měl být ve vedení obce

Ještě minimálně měsíc bude mít starosta Větrného Jeníkova Tomáš Helar k ruce jen místostarostku Darinu Sochorovou. Helar pro JL přiznal, že po odvolání místostarosty Pavla Koníře v ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualityVe Staroměstském rybníku byla nalezena žena bez života

Žena, kterou nalezli v úterý odpoledne ve Staroměstském rybníku v Telči bez známek života, nezemřela násilnou smrtí. Potvrdila to policejní komisařka Jana Kroutilová. Policisté ale dál ...

Komentáře (0)
11.04.2024 AktualityJihlava protáhne cyklostezku ke Stříteži, další stezka se tam chystá od Polné

Jihlavská radnice se chystá protáhnout cyklostezku z Pávova k obci Střítež. Na stavbu přibližně za 50 milionů korun bez DPH dokončuje výběrové řízení na dodavatele. Staveniště by mohl ...

Komentáře (0)
10.04.2024 AktualityPrvní seč by měla proběhnout na konci dubna

Jihlava na dva roky vyřešila sekání trávy Jihlava má na dva roky dopředu smluvené dodavatele na sekání trávy na všechny veřejné plochy. První seč se dle množství srážek uskuteční ...

Komentáře (0)
10.04.2024 AktualityOdhadované náklady na nové parkoviště u jihlavské nemocnice jsou 36 mil. Kč

Kraj Vysočina vypíše veřejnou zakázku na dodavatele stavby parkoviště u jihlavské nemocnice. Odhadované náklady na plochu asi pro 200 aut jsou 36 milionů korun. Parkoviště musí být vybudované ...

Komentáře (0)
11.04.2024 AktualityVýměna armatury zasáhne průmyslovou zónu

Původně ve čtvrtek 18. dubna měl být opraven vodovodní řad, ze kterého berou vodu i firmy v jihlavské průmyslové zóně v Hruškových Dvorech. Dle informací JL si některé společnosti ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net