Kdo otrávil Navalného? Profesor popsal praktiky v putinovském Rusku

NÁZOR - Alexej Navalnyj nadále bojuje o život poté, co byl zřejmě otráven ve městě Tomsk, konstatuje úvodem svého komentáře pro server Moscow Times profesor Mark Galeotti. Expert na Rusko z Royal United Service Institute podotýká, že mnozí situaci vnímají jako "úder Kremlu", avšak v putinovském Rusku již stát nemá monopol na politické vraždy.

Pohyblivá smrtící linie

"Zajisté není vyloučeno, že vinu nese Kreml," zdůrazňuje odborník. Vyzdvihuje, že ruskou moc znepokojuje pohled na občanské vzepjetí v Bělorusku či protesty v Chabarovsku, stejně jako obecný nárůst kritického pohledu na federální vládu, údajně odtrženou od regionů.

Navalného kampaň "chytrá volba" a jeho aktivita v ruských regionech tak mohla tohoto opozičního aktivistu přenést za neviditelnou, pohyblivou smrtící linii, která v Rusku určuje meze přijatelných forem opozice, připouští Galeotti. Dává však zapravdu Navalného slovům, že je stále naživu, protože jeho smrt by způsobila ruskému režimu mnohem větší problémy.

Navíc se zdá, že situace ruský stát zaskočila, upozorňuje profesor. Připomíná, že lékaři nejprve připustili nějakou formu otravy a teprve poté přišli s tezí o disbalanci cukru v krvi, stejně tak policie zpočátku tvrdila, že nenalezla jakékoliv stopy nezvyklých chemikálií, aby později jejich přítomnost potvrdila.

Podobně Navalného letecký transport do zahraničí byl nejprve odmítnut tvrzením, že pacient je nebezpečný pro okolí, teprve následně měl let ohrožovat samotného aktivistu, zmiňuje expert. Doplňuje, že ruské zpravodajství zprvu otravu vylučovalo, aby později přední kremelský propagandista Dmitrij Kiselev prohlásil, že Navalného otrávili Američané či Britové.     

"Jistě, nekompetentnost a nekoherentnost nejsou zrovna nezvyklé, pokud jde o Kreml a jeho bezpečnostní složky. Omská katedrála nanebevzetí panny Marie má pěknou věž, ale ta není zdaleka tak vysoká jako v Salisbury," píše Galeotti s odkazem na případ otravy zběhnuvšího agenta Sergeje Skripala v Británii a ironicky dodává, že jednoho dne se můžeme dozvědět, že pár příslušníků ruských tajných služeb se i tak vydalo omskou katedrálu navštívit.   

Současné zmatky profesorovi připomínají situaci po vraždě jiného ruského opozičníka, Borise Němcova, kterého zastřelili čečenští ozbrojenci v roce 2015. I tehdy se objevovaly protichůdné výklady a vyšetřování se rychle změnilo v zametání stop, jakmile se ukázalo, že směřují k čečenskému vládci Ramzanu Kadyrovovi.    

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy na 14 dní zmizel ze scény a buď nemohl, či nechtěl volit mezi vyslyšením požadavku svých bezpečnostních složek, aby proti bezhlavému a nemilosrdnému Kadyrovovi konečně zakročil, a strachem z možného vypuknutí nové čečenské války, uvádí autor komentáře. Připomíná, že Kadyrov z případu nakonec vyšel pouze s pomyslným lehkým klepnutím přes prsty.

To samé probíhalo v roce 2017, kdy ředitel firmy Rosněfť Igor Sečin zorganizoval metaforický "atentát" na ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva, který byl po obvinění z korupce odsouzen na 8 let pobytu v trestanecké pracovní kolonii, poukazuje odborník. Podotýká, že Putinovi se situace sice zjevně nelíbila, především kvůli tomu, že Sečin opakovaně odmítl křížový výslech navrhovaný obhajobou, ale nakonec nechal věci volný průběh.

Nespoutaní adhokraté  

Galeotti uvedené případy vnímá jako smrtící vedlejší projev ruské adhokracie. "Putinův systém je podstatně deinstitucionalizovaný, činit laskavost prezidentovi je to hlavní, o co se všichni snaží, a formální role a pravomoci jsou méně důležité než to, jak může být jedinec momentálně užitečný," vysvětluje odborník s tím, že Putin v zásadě neřeší konkrétní problémy, ale spíše nastavuje širší cíle a naznačuje, co by se mu líbilo.      

To vede k pružnosti a iniciativě, jejichž cenou je ovšem duplicita kontroly, která se projevuje v tom, že cyničtí jedinci jednají tak, jak podle jejich úsudku Putin očekává, případně se snaží ospravedlnit vlastní zájmy tím, že je spojí se zájmy státu, nastiňuje profesor. Vyzdvihuje, že Navalnyj nemá nouzi o potenciální nepřátele.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Útok na Navalného tak podle experta mohl spáchat někdo, kým se opozičním zabýval ve svých videích odhalujících korupci veřejných činitelů, a to s domněnkou, že Kreml nakonec akci promine. Pachatelem mohl být i politik, který se bál Navalným hlásané volební strategie, případně osoba, která věřila, že Kreml chce, aby Navalnyj zmizel ze hry, spekuluje autor komentáře. Dodává, že stejně tak mohlo jít o "velké zvíře", které se příliš nestará o Putinovy skutečné názory a věří, že může spoléhat na prezidentovu shovívavost.

Zatím nevíme nic bližšího, ale žijeme v době, kdy nakonec vše vyjde na povrch, deklaruje Galeotti. Zdůrazňuje, že Navalného kauza ukazuje nebezpečný a znepokojivý aspekt putinovského systému, ve kterém je prezident stále méně ochotný hrát roli hlavní rozhodovací síly a utahovat otěže svým vražednějším adhokratům.     

"Stát, který zabijí, je strašný, ale lze u něj obecně vypozorovat červené linie a nakonec jej hnát k zodpovědnosti," píše profesor. Varuje, že mnohem znepokojivější je stát, který umožňuje širokému spektru aktérů beztrestně vraždit, protože červené linie nejsou vidět, prolínají se, posouvají se a hnát pachatele k zodpovědnosti je těžší.  

Související

Více souvisejících

Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy