Ensemble Opera Diversa zahraje Poctu svatému Františkovi v brněnské káznici

V prostoru kaple bývalé brněnské káznice proběhne 15. září koncert orchestru Ensemble Opera Diversa s houslistou Milanem Paľou. Hudba Pavla Slezáka nebo Gavina Bryarse spolu s premiérami skladeb Pavla Zemka Nováka a Heinze Karla Grubera zazní v rámci večera, který nese podtitul Nejasné obrysy. Koncert bude řídit Gabriela Tardonová.

V premiéře zazní další z řady skladeb Pavla Zemka Nováka vztahujících se k osobnosti a odkazu svatého Františka z Assisi. Pocta svatému Františkovi pro smyčcový orchestr vznikla během letošního roku na objednávku souboru. Sólově se Milan Paľa představí také ve skladbě Jericho Pavla Marii Slezáka. Nářek obyvatel obléhaného města nachází svůj protějšek v Lamentu, taktéž určeném pro sólové housle, které skladatel Pascal Manolios napsal pro Milana Paľu v roce 2017.

Ke kontemplaci vyzývá i skladba Jesus’ Blood Never Failed Me Yet britského skladatele a kontrabasisty Gavina Brayrse, kterého mohou čeští posluchači znát například z jeho koncertu na Strunách podzimu, kde před třemi lety představil svou hudební verzi Shakespearových sonetů. V české premiéře pak zazní druhý houslový koncert Nebelsteinmusik předního rakouského skladatele současnosti Heinze Karla Grubera, jehož pandæmonium Frankenstein!! provedl soubor Ensemble Opera Diversa v české premiéře s Ivou Bittovou na festivalu Concentus Moraviae v roce 2018.

Sdílet článek: