Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Ledové království II

Vydáno dne 24.08.2020
Pokračování kultovního animáku přináší na Blu-ray víceméně tradiční disneyovské bonusy. 

 

Samotný film jsme si zrecenzovali TADY. A povídání o extra materiálech můžeme klidně začít PŘEŽBLEPTY. Ne, to není překlep. I v případě animáku, ve kterém před kamerou vystupují pouze animované bytosti, je možné zařadit do bonusů tohle video. Elsa, Anna, Kristoff, Sven, Olaf a další poslouchají tvůrce na slovo. Nicméně někdo je přece musí namluvit. A to je zatím stále práce pro herce a herečky (Kristen Bell, Josh Gad, Alfred Molina, Evan Rachel Wood, …), potažmo zpěváky a zpěvačky (Jonathan Groff, Idina Menzel/Adele Dazeem), …). A ti občas udělají chybku nebo úšklebek nebo utrousí nějakou hlášku. Všechno se pak dostane na nosiče pro domácí kino, leč sestřih takovýchto momentů povětšinou bohužel za mnoho nestojí. Ledové království II není z tohoto pohledu výjimkou.

VĚDĚLI JSTE? obsahuje informace typu která Disneyovka inspirovala vzhled kouzelného lesa, kolik záběrů se ve filmu Ledové království II nachází, který herec nazpíval všechny soby, ... Vedle toho dojde na lehčí poctu jistému pohádkáři a už tady bude vlastně naťuknuto, že tvůrci podnikli průzkumný výlet do Norska a na Island, aby krajinu zachytili ve výsledku co nejvěrněji. SÍLY PŘÍRODY V LEDOVÉM KRÁLOVSTVÍ II najdeme v lese. Jedná se o Vánek (v originále Gale), který je neviditelný, ale přesto bylo nutné, aby měl osobnost. Pak se dozvíme o vzniku ohnivého mločka i vodního koně Nokka. A to by bylo, aby ti obři zůstali opomenuti.

 










 

V HUDBĚ PRO POKRAČOVÁNÍ si vezme slovo její autor Christophe Beck a během několika málo minut nám o svém tvůrčím procesu prozradí de facto všechno, co jsme potřebovali. Samozřejmě nemůžou chybět VYSTŘIŽENÉ SCÉNY. Objevuje se jich tady pět a všechny jsou uvedeny komentářem režiséra Chrise Bucka a režisérky Jennifer Lee. A všechny jsou v prapůvodní animaci (trochu jako v O myšce a medvědovi), protože během postprodukčního procesu bylo vcelku brzy jasné, že to do finálního sestřihu nedotáhnou. S výjimkou té s názvem ‚Elsin sen‘ by ‚Tajemná komnata‘, ‚Nezkrotní Nokkové‘ i ‚Místo jen pro nás‘ působily poněkud nad plán. To platí taky pro zbytečně popisný ‚Prolog‘, jakých mimochodem měli tvůrci připravených celou řadu.

To přivádí k myšlence, že vlastně moc nevěděli, kam mají pokračování příběhu dvou laskavých sester Elsy a Anny nasměrovat. Ovšem věděli, že na něco musí přijít, protože by byl hřích nechat si uniknout ty hromady peněz. Nic proti – takhle to holt v současném Hollywoodu funguje a nutno podotknout, že Ledové království II je na tom příběhově rozhodně mnohem lépe, než třeba u nás Anděl páně 2. VYSTŘIŽENÉ PÍSNĚ, u nichž také nechybí komentář režisérské dvojice, si poslechneme dvě. ‚Správně to udělat (I Wanna Get this Right)‘ se zabývá jedním důležitým momentem, přesto není tolik zapamatováníhodná jako ‚Into the Unknown (Do neznáma dál)‘. Navíc doplácí na to, že melodie a anglický text jsou v kombinaci s českými titulky zase docela mimo. Druhá z nich ‚Home-Domov‘ jest mnohem veselejší. Jenže se toho během ní děje tolik, že by se při té luxusní animaci rozpočet patrně nepřiměřeně navýšil.

 










 

ZKUŠEBNÍ ANIMACE VÁNKU se dělí na dvě videa. V jednom bude zopakováno to, co už víme z předchozích dokumentů. Druhé nese název ‚Ručně kreslená zkušební animace vánku‘ a mohlo být fajn. Kdyby čtyřicet z těch pětapadesáti sekund opět nezabíral komentář Chrise Bucka a Jennifer Lee. Těch zbývajících nápaditých patnáct sekund vlastně ale pořád stojí za to. HUDEBNÍ VIDEA jsou následující: „Do neznáma dál (verze Panic at the disco!)“ a „Tvůj ztracenej bloud (verze Weezer).“ Ani o jednom se nedá tvrdit, že by bylo nepostradatelné, ačkoli ve druhém vystupuje Kristen Bell.

VÝBĚR PÍSNÍ jsme si mohli vybrat i u Aladina. Tady jich máme osm a obsáhnou dvaadvacet minut z celkové stopáže. Při přehrávání se objevuje na obrazovce text, takže si můžeme zazpívat s postavami. Možnost karaoke se nabízí rovněž po kliknutí na tlačítko ‚Přehrát film‘, nicméně vhodnější asi bude až při dalším zhlédnutí. A konečně DO NEZNÁMA DÁL VE 29 JAZYCÍCH jakž takž splnilo očekávání. V tomto na Oscara nominovaném songu zazní každý verš (nebo každá část popěvku) v jiné řeči – od angličtiny a mandarínštiny přes estonštinu a vietnamštinu až po španělštinu a němčinu. Čeština trestuhodně nezazní, což je spolu s faktem, že nezabředneme hlouběji do tvůrčího procesu animace a že herci a herečky/zpěváci a zpěvačky nedostanou příležitost se více rozpovídat o svých postavách, největším nedostatkem bonusové sekce filmu Ledové království II.

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz