fb pixel Pořad Riskuj!: Legendární televizní soutěž, ve které jste mohli vyhrát pračku i felicii v kombíku – G.cz
Vyhledávání

Pořad Riskuj!: Legendární televizní soutěž, ve které jste mohli vyhrát pračku i felicii v kombíku

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Milovníkům vědomostních soutěží nejspíš v hlavě navždy utkvěl legendární český moderátor Jan Rosák, kterého si pamatujeme například z pořadů, jako byl Videostop, Bingo, nebo legendární Riskuj!. Na poslední jmenovaný by bylo dobré si zavzpomínat. Jan Rosák navíc ve čtvrtek slaví 76. narozeniny, což je rozhodně důvod ke gratulacím.

Martin Miko
Martin Miko Aktualizováno 22.8.2023, 09:41

Z Risku se stalo Riskuj

Když se v Česku řekne jméno Jan Rosák, všem se automaticky vybaví dlouholetý rozhlasový a televizní hlasatel a moderátor, scenárista i muž, který propůjčil svůj hlas v mnoha filmech a televizních pořadech. Vzhledem k tomu, že má již více než padesátiletou praxi v oboru, tak toho stihl opravdu hodně. V roce 1971 začínal v Československém rozhlase, odkud po pěti letech přešel ještě i do Československé televize. V Československé televizi dostal příležitost moderovat například pořady, jako byl Magion nebo populární soutěž s filmovou tematikou Videostop. Ten byl v polovině 80. let velmi populární.

S příchodem komerčních televizí obdržel v roce 1994 Jan Rosák nabídku moderovat vědomostní soutěž Risk!, která vycházela z amerického pořadu Jeopardy. Hlavní výhrou byl tehdy automobil značky Škoda Favorit, jenž byl ve své době velkým lákadlem. Později se soutěžilo o Škodu Felicii Combi. Soutěžící dále mohli vyhrát například vysavač, automatickou pračku, lednici, nábytek nebo mikrovlnnou troubu. Nicméně jednalo se o klasickou vědomostní soutěž, v níž soutěžili 3 soutěžící, kteří odpovídali na otázky s různým stupněm obtížnosti. Za špatné odpovědi se však peníze soutěžícím odečítaly, takže se lidé museli pečlivě rozmýšlet, jaké otázky si vyberou. Pod některými otázkami se navíc ukrývaly prémie, které znamenaly body zdarma. Vítězem se stal samozřejmě ten, kdo získal nejvíce bodů. Tento koncept pořadu fungoval až do roku 1999, pak už se nesoutěžilo o hodnotné ceny, ale jen o peníze. Vítěz soutěže měl navíc možnost odnést si polovinu výhry a další polovinu si nechat přičíst v dalším díle pořadu do posledního kola, což mu dalo šanci vyhrát i několikrát po sobě.

Od roku 1996 se TV Nova rozhodla, že přestane platit distribuční poplatky americké televizi za pořad Risk!. Odůvodnila to tím, že se originální pořad Jeopardy natolik nepodobá českému Risku, a tak Nova pro jistotu změnila název a pozměnila vizualizaci. Kromě Rosáka moderoval pořad například i Pavel Svoboda, Ivan Vyskočil, Jan Krasl nebo Petr Svoboda. Riskuj! TV Nova nakonec vysílala až do roku 2006.

I pořad Riskuj! měl za sebou velký skandál, o kterém se dlouhou dobu spekulovalo a pochybovalo. S touto kauzou přišla MF Dnes v roce 2000, když novináře upozornil jeden bystrý divák pořadu Riskuj!. Ten si všiml, že několikanásobný vítěz, který v soutěži vyhrál přes 900 tisíc korun, se při každé otázce kouká stejným směrem, a to k moderátorskému stolku. Několikanásobný vítěz prý četl odpovědi přímo ze stolku pana Rosáka. Pan Mirek z Petřvaldu u Mošnova, jenž dokázal uspět ve 13 pokračováních pořadu, se tak stal terčem podezření nedůvěřivých diváků. Když se dramaturgové pořadu pokoušeli tento „trik“ napodobit, tak došli k závěru, že je něco takového naprostý nesmysl. Argumentem byl fakt, že moderátorova televize je dost zapuštěná a navíc je nad ní sklo, které se leskne. Kdyby pan Mirek doopravdy četl odpovědi, musel by disponovat supermanským zrakem. Při testování totiž nikdo z televizního týmu nedokázal přečíst ani jednu odpověď. Nakonec se samozřejmě ukázalo, že pan Mirek z Petřvaldu u Mošnova vše vyhrál regulérně a veškeré zpochybňování průběhu celé soutěže bylo pouhými spekulacemi nedůvěřivých diváků.

Jediným opravdovým podvodem v historii českých soutěží tak zůstalo Bingo, které shodou okolností rovněž uváděl Jan Rosák. Kdysi jeden z nejsledovanějších pořadů TV Nova byl v polovině 90. let dokonce vyšetřován policií.

Podobné články

Doporučujeme

Další články