Kromě tradiční sborovny a kabinetů přibudou speciální místnosti jako ohlašovna nebo karanténa

24. srpen 2020 17:59

Nadcházející školní rok bude kvůli koronaviru zcela odlišný, než všechny předchozí. Školy po celé zemi se musí řídit speciálním manuálem ministerstva školství. Nakoupily dezinfekci, roušky, štíty, ale připravují i speciální místnosti.

Zatímco děti si ještě užívají poslední týden prázdnin, učitelům už začaly přípravy na nový školní rok. Vzdělávací zařízení se tak teď například zásobují dezinfekcí a musí ve svých budovách vyčleňovat speciální místnosti.

Například Gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích už má nyní připravenou solidní várku dezinfekce, roušky, štíty, ale také místnosti s titulem ohlašovna nebo karanténa.

Manuál ministerstva školství klade důraz především na hygienu, studenti si budou muset dezinfikovat ruce hned po příchodu do školy. V gymnáziu se také bude častěji uklízet. Výuku na dálku si tu podle ředitele Pavla Kavříka důkladně vyzkoušeli už na jaře. I to manuál ministerstva zohledňuje.

Zásoby desinfekce ve sborovně Gymnázia Jírovcova

„Operuje s tím, že pokud nebude ve třídě do padesáti procent žáků, tak běží klasická prezenční výuka, pokud bude mimo třídu více než padesát procent žáků, tak je tam kombinovaná výuka a pokud by byla celá třída v karanténě, tak jede jen distanční výuka,“ vysvětluje ředitel Pavel Kavřík.

Nošení roušek nakonec zatím zůstane nepovinné. O jejich případném zavedení rozhoduje takzvaný semafor, vysvětluje vedoucí odboru školství Krajského úřadu Jihočeského kraje Hana Šímová:

Čtěte také

„V případě, že ministerstvo zdravotnictví označí určitý okres oranžovou, nebo červenou barvou tak samozřejmě roušky vstupují v platnost a povinnost.“

Do jihočeských středních škol by mělo 1. září nastoupit zhruba sedmadvacet tisíc žáků a studentů. U základních škol je počet dětí více než dvojnásobný.

Spustit audio

Související