Lidský hlas je nejneuvěřitelnější nástroj, pochvaluje si beatboxer En.dru

25. srpen 2020

Poslechněte si světovou premiéru nové písně Ondry Havlíka alias En.drua. Je možné zastoupit celou kapelu jediným člověkem? A co je to vlastně beatbox? 

Beatboxer, zpěvák, komik, no prostě showman. To je Ondřej Havlík, který vystupuje pod jménem En.dru. Jak říká, dělá hudbu takzvaně na pusu. Moderátora  Petra Ševu Ševčíka zajímalo, jak to dokáže?

Co je to beatbox?

Beatbox je jakákoli nápodoba různých zvuků, hlavně rytmických nástrojů, pusou. Ondra zvládá všechno možné. Předvedl třeba plačící miminko a trumpetu. Jak se mu to povedlo? Pusťte si rozhovor a uslyšíte.

Posouvat hranice

I tahle disciplína jde dopředu a co bylo ještě před pár lety neuveřitelně rychlé, umí dnešní beatboxerská špička daleko rychleji a složitěji. Zkrátka, hranice „nemožného“ se pořád posouvají.

Světová premiéra nové písně na Rádiu Junior

Ondra tvrdí, že jen u předvádění zvuků ale nejde zůstat a je potřeba to propojit s něčím dalším. Třeba se zpěvem, nebo humorem. 

On sám spolupracuje se spoustou známých muzikantů. Nejčastěji s klavíristou Honzou Hovorkou. Spolu teď natočili novou písničku Move, kterou si můžete v rozhovoru poslechout ve světové premiéře. Během pár dnů bude venku i videoklip.

Jak se dá beatbox naučit? Zvládne to i Ševa? A jak se Ondra stará o hlas? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Petr Ševčík , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související