Tanky vjely do Liberce před 52 lety. Výročí srpnových událostí si připomněli i zástupci univerzity

DSC_8057.jpg
Pavel Mokrý, prorektor TUL, pokládá květiny 21. srpna 2020 před libereckou radnicí. Foto: Jan Král/MML

Srpnové události roku 1968 si v pátek dopoledne u tankového pásu na náměstí Dr. Edvarda Beneše připomnělo vedení města Liberec v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, hejtman Martin Půta, zástupci Parlamentu ČR, čestný občan Liberce Jan Šolc i prorektor Technické univerzity v Liberci Pavel Mokrý a další zástupci univerzity.

Před libereckou radnicí se přesně 52 let po vpádu vojsk Varšavské smlouvy sešlo v pátek 21. srpna více jak 200 lidí. Položili květiny k památníku devíti libereckých obětí okupace a uctili jejich památku minutou ticha.

 „Můžeme si stokrát říkat, že nesmíme a nechceme na tragické události roku 1968 zapomenout. Každý rok nás však od nich přirozeně víc a víc vzdaluje. Nejen dnešní mládež či ti o něco starší, ale už ani padesátníci, kteří byli v té době  dětmi, si nemohou pamatovat atmosféru tehdejších dní. Rok 1968 se zkrátka stává vzdálenou historií. A čím víc se smutné výročí vzdaluje, tím důrazněji bychom si jej měli připomínat," řekl v pátek před radnicí primátor Zámečník.

-pir-

s použitím tiskové zprávy MML

Foto: Jan Král (MML)

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 168

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce