Hlavní obsah

Emoce u soudu v Peltově kauze: peřiny v kanceláři a grilování exministryně

Foto: Profimedia.cz

Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová poprvé vystoupila u soudu. Čelí obžalobě, že se sportovními bossy manipulovala s přidělováním sportovních dotací.

Reklama

Soud v kauze sportovních dotací zažil nebývalé jednání. Nejenže líčení trvalo až do pozdních večerních hodin, došlo i na sedmihodinový výslech bývalé ministryně a emocemi nabité výměny názorů.

Článek

Bývaly to blízké známé. Kateřina Valachová a Simona Kratochvílová spolu začínaly v Praze pracovat, později sdílely i stejný byt. Pak ale vypukla kauza sportovních dotací a jejich vztah se totálně proměnil. Jedna z nich skončila na několik měsíců ve vazbě, druhá zanedlouho rezignovala na post ministryně.

V pondělí proti sobě stanuly u soudu v kauze kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v roli svědkyně, její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová na lavici obžalovaných.

Šlo o emocemi velice nabité jednání u pražského městské soudu, které neobvykle trvalo až do pozdních večerních hodin. Byla to očekávaná bitva, a to ze dvou důvodů. Zaprvé se k soudu poprvé dostavila exnáměstkyně Kratochvílová, která společně s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou řešila přidělování dotací sportovním klubům. Zadruhé nebylo zřejmé, jakým způsobem se Kratochvílová postaví ke vztahu se svou tehdejší nadřízenou - ministryní Valachovou.

Bossové na doporučení

Projev Simony Kratochvílové trval tři hodiny. „Cítím se absolutně nevinná,“ vypálila hnedka na začátku svého projevu. Výrazně gestikulovala, mluvila nejen k soudkyni, často se obracela i na státního zástupce, kterému několikrát nezapomněla zopakoval, že vyšetřování bylo dle ní účelové.

Ve své řeči se věnovala osvětlení vztahů se sportovními bossy Miroslavem Peltou a Miroslavem Janstou, s nimiž podle vyšetřovatelů ovlivňovala přidělování sportovních dotací.

Zvolila podobnou strategii, jako v případě prvního červnového stání ostatní obžalovaní - trvala na tom, že o jejích kontaktech s Peltou a Janstou měla Valachová nejen vědět, ale údajně jí setkávání se s šéfy fotbalové asociace a České unie sportu přímo doporučit.

„Paní ministryně mi pana Peltu a Janstu určila jako komunikační místa do sportovního prostředí. Mělo to své opodstatnění, řídili spolky s velkou členskou základnou,“ pronesla Kratochvílová před senátem vedeným soudkyní Lenkou Cihlářovou.

Schůzky se dle obžalované odehrávaly na různých místech. „Měli jsme za sebou večeře, s panem Janstou i panem Peltou. Scházeli jsme se na půdě ministerstva, i mimo, třeba na sportovních akcích,“ pronesla bývalá náměstkyně. Doplnila, že komunikace s Peltou a Janstou jí byla doporučena na jejich společné večeři s ministryní.

Trvala na tom, že setkávání s významnými figurami sportovního světa si vzala za příklad od své nadřízené. „Tím eliminovala moji pochybnost, že mé chování by nebylo správné, nebo že bych se neměla se sportovním prostředím scházet,“ řekla Kratochvílová.

Jako příklad několikrát zmínila schůzky ministryně s šéfem Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem či někdejším partnerem vlivné PR agentury Bison & Rose a lyžařským funkcionářem Jiřím Bisem. „Paní Valachová komunikovala sama s panem Bisem, dále s Milanem Chovancem a panem Kejvalem. S ním byla v neustálém komunikačním kontaktu. S panem Bisem chodila na večeře až do prvního pololetí 2017. Musela jsem je doprovázet, schůzky se konaly v restauraci na Letné,“ řekla Kratochvílová soudu.

Sama si prý schůzkování vzala za své. „Měla jsem politické schůzky, přijímala jsem spoustu starostů, poslanců a senátorů, hejtmanů. Pak to byly sportovní schůzky, scházela jsem se se sportovním prostředím. Pak to byly schůzky a úkoly z pokynu paní ministryně,“ dodala.

Vyjádřila údiv, že kvůli setkávání se s Peltou a spol. nyní čelí obžalobě. „Dostala jsem i odměnu za předjednání dotačních programů Ministerstva školství, komunikovala jsem se všemi hlavními partnery sportovního prostředí,“ sdělila ve své řeči.

S peřinou v kanceláři

Valachová s Kratochvílovou se sešly na jednom pracovišti v roce 2014, konkrétně na Úřadu vlády, odkud si v červnu 2015 Valachová – už coby ministryně školství – přivedla hned několik náměstků. Kratochvílová se tehdy stala ředitelkou kabinetu, což bývá pro ministra ta nejbližší osoba v resortu. Rok poté už byla Kratochvílová náměstkyní pro sport.

„To že jsem vůbec nastoupila do funkce, nebylo správně. Kvůli tomu, že jsem nastoupila do rozjetého vlaku. Byli jsme pod palbou termínů, které se musely plnit,“ svěřila se Kratochvílová soudu.

Pražská pracovní kariéra Kratochvílové - dle jejích slov - přinesla problémy s bydlením, neboť do metropole přišla z Brna a v hlavním městě neměla zařízený byt. Pomocnou ruku ji podala Valachová, která bydlela - rovněž coby Brňačka - ve služebním bytě. „Obě dvě jsme mimopražské, jezdily jsme spolu do Brna, ráno jsme vstávaly v šest hodin, večer jsme se vracely z práce,“ uvedla Kratochvílová.

Koncem léta 2016 se však musela z bytu Valachové vystěhovat. Dle slov náměstkyně z důvodu, že se o jejich společném bydlení začalo po Praze šuškat. „Kateřina Valachová vždy považovala svůj mediální obraz za důležitý. Takže mi přes Viber napsala, ať se odstěhuji. Nezajímalo ji, kam půjdu. Její pan řidič mi naložil věci do auta a vyložil mi je na ministerstvu. Takže v kanceláři jsem měla hromadu svých osobních věcí a peřin,“ popisovala soudkyni.

A tak se obrátila na šéfa fotbalové asociace, jestli by dočasně nemohla bydlet v jeho bytě v centru Prahy. „Chtěla jsem to mít smluvně ošetřené, opakovaně jsem ho žádala o smluvní vyřízení. Chtěla jsem, aby o tom byl majitel bytu obeznámen. Nájem byl vysoký, ale byt byl jen čtyři minuty od kanceláře. Dohodli jsme se, že mu každý měsíc budu platit 39 tisíc korun, čtyřikrát jsem mu to v hotovosti dala. Dávala jsem mu to na ruku,“ uvedla Kratochvílová.

Smlouva ohledně pronájmu bytu nakonec nevznikla. A to je dnes v rámci případu pro bývalou náměstkyni slabé místo, neboť právě hodnota za pronájem bytu má být tím, čím ji Pelta podle vyšetřovatelů uplácel. Kratochvílová i Pelta tvrdí, že se finančně vypořádali, písemný důkaz pro to však nemají.

Plnění versus tlachání

Co hůř pro ně, inkriminovaný byt byl osazený odposlechy. Ty zachytily, jak se dvojice baví o tom, komu dotace ano a komu nikoliv. Zpravidla se rozhodovalo podle politického a vlivového klíče - silnější měli brát. Kratochvílová u soudu popírala, že by Peltovi v čemkoliv vyhověla.

„V bytě jsme hovořili o obrovském množství věcí, nikdy jsem nic nesplnila, co pan Pelta říkal. Nepopírám, že jsme spolu hovořili, ale nikdy jsem neudělala krok k tomu, abych mu vyhověla. Pan Pelta měl na všechny informace, které zazněly, nárok,“ hájila se Kratochvílová. Zdůrazňovala, že nešlo o konspirační byt, prý se v něm setkávala i se svou rodinou, do apartmánu za ní dorazila i exministryně Valachová.

Přiznala nicméně, že s majitelem fotbalového klubu v Jablonci měla krátkodobý poměr. „Měla jsem s ním krátkodobý poměr. Řešili jsme s panem Peltou, kdo co požadoval s dotacemi. Nikoho jsem ale neznevýhodnila, takový důkaz není a ani existovat nemůže. Nikoho jsem neovlivňovala, nikomu jsem neříkala, co má kdo vybrat,“ opakovala s tím, že šlo jen o hovory a nikoli činy - z hlediska dotací.

Na přetřes přišla i její luxusní dovolená za 200 tisíc korun na Seychelách, na kterou dostala dárkový poukaz od Pelty. Vyšetřovatelé mají za to, že šlo o úplatek. Kratochvílová i Pelta to odmítají s tím, že boss se znal s majitelem cestovní kanceláře a dovolenou jí jen předjednal - s tím, že Kratochvílová vše po návratu zaplatí. Problém byl, že účet za dovolenou zaplatil Kratochvílové manžel až v době, kdy již byla exnáměstkyně ve vazbě.

„Dostala jsem zprostředkovaný kontakt na cestovní kancelář, která měla pracovat se složitějšími klienty. Dohodli jsme se s rodinou, že si uděláme dovolenou. Než jsem odjížděla, navštívila jsem pana manažera cestovní kanceláře, se kterým jsem diskutovala využití voucheru. Řešilo se, že třeba mohu být v průběhu dovolené zavolána zpět do Prahy na ministerstvo,“ tvrdila Kratochvílová soudu.

A dodala: „Vracela jsem se z dovolené nakonec o den dřív, manžel s dcerou se vrátili o den později. Manžel to zaplatil po návratu, já jsem v té době už byla ve vazební věznici.“

Hodiny na potítku

Po výslechu Kratochvílové následovalo 7,5 hodinové slyšení exministryně školství Kateřiny Valachové, která vystoupila v roli svědkyně. Líčení se neobvykle táhlo až do večerních hodin.

Ve své řeči uvedla, že s Kratochvílovou se poznala až při společném působení na Úřadu vlády. Popřela, že by se znaly z předchozí doby z Brna. Přiblížila, jak to z jejího pohledu bylo s jejich společným bydlením.

„Paní náměstkyni jsem před Úřadem vlády neznala. Jako náměstkyně a ministryně jsem využívala služební byt. Ona byla v Praze nová, nikoho tu neznala, měla jsem empatii, věděla jsem, jaké to bylo začínat v Praze. Takže jsme se domluvily, že bude byt také využívat,“ pronesla Valachová.

Využívala jej další půl rok. „Využívala jsem ho se svou rodinou, nebylo to spolubydlení. Pouze jsem jí umožnila, aby tam využívala prostor taky.“

Svou pomoc už by - s ohledem na vypuknutí dotační kauzy - nezopakovala. „Pomohla jsem člověku, snažila jsem se být empatická. Pro mě je to zklamání, do budoucna už to neudělám,“ řekla soudu Valachová, která stála jen pár metrů od své někdejší spojenkyně.

Několikrát zdůraznila, že neměly společnou domácnost, jak naznačoval například Pelta v červnu u soudu. „To odmítám, bydlela jsem se svou rodinou. Žádným způsobem jsme neměli společnou domácnost. Můj vztah byl pracovní, absolutně jsem jí důvěřovala, považovala jsem ji za přítelkyni,“ řekla exministryně před soudem.

Peltův byt prý navštívila dvakrát, jinak se ale o to, kam se z jejího bytu v létě 2016 Kratochvílová přestěhovala, nezajímala. Když tato slova Valachová pronesla, Kratochvílová se začala udiveně smát a otáčet na své spoluobžalované kolegy a přítomné obhájce. O těsnějším propojení mezi tehdejší náměstkyní a sportovními bossy prý neměla tušení. „Nevěděla jsem to a kdyby mi to někdo tvrdil, nevěřila bych mu,“ uvedla současná místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD.

Mnohokrát zopakovala, že o žádném zákulisním jednání o přidělování dotací neměla potuchy. Dle svých slov se snažila dávat pozor na takzvané prodavače teplé vody a lobbisty.

„Při svém nástupu na rezort jsem neznala vůbec nikoho. Pana Peltu jsem znala z médií, třeba z divadelní hry Ivánku, kamaráde, jinak ne,“ uvedla. S tím, že Peltu vnímala díky jeho pozici šéfa českého fotbalu jako silnou figuru, s níž stojí za to diskutovat o situaci českého sportu.

Podobně komentovala i kontakt s Miroslavem Janstou, který je šéfem České unie sportu. „Poprvé jsme se setkali na podzim 2015. Sám se mě v rámci nějakého sportovního utkání představil. Stal se místopředsedou Národní rady pro sport, protože už během prvních měsíců jsem pochopila, že v rámci sportu existuje nesmyslná válka mezi Českou unií sportu a olympijským výborem. Zřejmě naivně jsem chtěla podpořit to, aby sportovní prostředí pracovalo společně,“ litovala ve své řeči.

Rio na paškále

Nutno dodat, že zatímco první část soudu s obžalovanou exnáměstkyní Kratochvílovou se odehrávala poměrně v klidu, vystoupení Valachové doprovázely silné emoce.

Vyhrocená byla zejména ta část, kdy na Valachovou začali pálit dotazy obhájci obžalovaných. Advokáti si velice často soudkyni stěžovali, že ministryni buď špatně slyší, nebo že jim neodpovídá na dotazy. „Tady někdo nezvládá emoce,“ procedila mezi zuby v jednu chvíli Valachová.

V rámci několikahodinového grilováni padaly dotazy třeba na výjezd Valachové na olympijské hry v brazilském Rio de Janeiru. Advokáty zajímalo, zda se nemohla ministryně ocitnout ve střetu zájmu, když na jedné straně s olympijským výborem trávila čas v zahraničí, a na straně druhé její ministerstvo rozhodovalo o dotacích pro výbor.

„Byla jsem v oficiální delegaci předsedy Senátu. Zúčastnila jsem se jako ministryně, měla jsem to v popisu práce. Měla jsem tam intenzivní program, zúčastnila jsem se při výkonu práce ministryně,“ bránila se Valachová. Střet zájmu odmítala s tím, že šlo o oficiální pracovně-politickou cestu s vládní letkou.

Dotazy mířily i na schůzky s vlivnými osobami, na které ve svém proslovu upozorňovala Kratochvílová. „S panem Kejvalem jsem se stýkala oficiálně, standardně, podle nejlepšího vědomí a svědomí. Co se týká pana Bise, komunikoval se mnou v rámci jeho lyžařských výcvikových akcí pro děti a školy. Pokud vím, měl pozici na Ministerstvu vnitra, to však nebylo předmětem zájmu Ministerstva školství. S vnitrem jsme sportovní otázky komunikovali skrze národní radu pro sport,“ zmínila exministryně.

Pokud jde o večeře s Kratochvílovou a sportovními bossy v restauraci na Letné, jak poukazovala exnáměstkyně, vše podle ministryně proběhlo řádně. „Nevylučuji to, je to už ale hodně dlouho. Určitě jsme nejednali o nějakých konkrétních dotacích, řešili jsme jen to, co jsme měli v popisu práce,“ dodala Valachová v líté pondělní bitvě.

Ta bude v dalších dnech pokračovat s dalšími svědky.

Reklama

Doporučované