Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Letní Letná Light No. 3

    Festival nového cirkusu Letní Letná Light se sice pomalu chýlí ke konci, ale jeho program neustále praská ve švech. Průběh nedělního dopoledne a odpoledne se nesl v duchu dětských a rodinných představení. Poté přišly na řadu hvězdy dne – Losers Cirque Company a francouzský Galapiat Cirque.

    Foto Losers Cirque Company

    Jako jedno tělo

    Jen málokoho minulo jméno slavné akrobatické skupiny Losers Cirque Company, kteří se letos na podzim chystají společně s Radimem Vizvárym otevřít nově rekonstruované Divadlo Bravo. Pro všechny znalé i neznalé nachystal soubor na neděli večer show s názvem Losers – speciální edice, kterou vytvořili speciálně pro Letní Letnou.

    Přemýšleli jsme, jak udělat vtipnou show o historii Losers. Až jsme přišli na to, že to nevíme, zahájil představení Ondřej Havlík. A od té chvíle se publikum nepřestalo smát. Představení bylo koncipováno jako kompozice výseků z jednotlivých inscenací, které za celou dobu svého působení Losers vytvořili.

    Aby se nejednalo pouze o sled ukázek, bylo představení vsazeno do rámce, kdy se diváci ocitli na palubě letu do Barcelony, kterým provázel právě Ondřej Havlík v roli letušky. Jednotlivé části, čísla a výstupy pak sloužily jako zábava, která měla nás, pasažéry, bavit po celou dobu dvou hodinového letu – což se také stalo. Fór spočíval v tom, že celou historii předváděli pozpátku – od nejnovější inscenace Heroes až po své první vystoupení v TV Prima v soutěži Česko Slovensko má talent.

    V jednotlivých výsecích nešlo více než žasnout nad tím, co soubor za léta své existence vybudoval a dokázal. A jak kvalitativně – s jakou lehkostí dokážou jeho členové pracovat s vlastním tělem při předvádění složitých akrobatických triků či s jakým půvabem dokážou skrze pohyb vyjádřit nejširší škálu emocí a zároveň to vše ještě zasadit do příběhů s jasnými a vtipnými pointami.

    Losers – speciální edice byla silným emotivním zážitkem, který rozněžněl, trochu vyděsil, pobavil, ale především nabil energií. Závěrečná standing-ovation byla více, než oprávněná. A byl to také velmi elegantní způsob, jak vyjádřit vděk za to, že máme v České republice tak nadané umělce.

    ///

    Má cirkus smysl?

    Hlavní hvězdou letošního ročníku Letní Letné Light je francouzský novo-cirkusový soubor Galapiat Cirque, který se po osmi letech vrátil do Prahy s premiérovou inscenací L’âne & la carotte, tedy v češtině Osel a mrkev. Spíše než souborovou inscenací se ale jedná víceméně o one man show– Lucha Smita.

    Ne nadarmo se v akreditaci píše, že se jedná o geniálního artistu, ačkoliv je možné mít z počátku jisté pochybnosti. Nicméně, jak se inscenace sune ke svému konci, tak se jen utvrzujeme v tom, že nás Smit má pevně v hrsti a manipuluje námi přesně tam, kde nás chce mít.

    Z počátku totiž sledujeme show, kde si Smit masíruje ego prostřednictvím jednoduchých triků a očekává takříkajíc za málo peněz hodně muziky, které se mu ovšem (a mnohdy i oprávněně) dostává. V druhé části se pak dostává na přetřes více l´artpourl´artistická pasáž, kdy jako umělec neexistuje a je pouhým objektem – publikum je v tu chvíli svědky rádoby intelektuálně náročné žonglérské show s klavírně hudebním doprovodem a umělecky působícím svícením, které je kolikrát nesourodé s tím, co dělá. Vše je doprovázeno autorovým komentářem, ve kterém vysvětluje, co to má znamenat – respektive, ve kterém popisuje a vystihuje, co právě předvedl, a zcela to přitom vždy shodí.

    Před samotnou pointou inscenace jsme ale svědky jeho brilantního čísla. Foto archiv LLL

    Před závěrečnou pointou inscenace jsme ale svědky brilantního čísla, ve kterém Smit na sebe velmi svérázným, specifickým způsobem skládá židle a staví jimi vysokou věž, po které postupně vystoupá až do špice šapitó. Způsob, kterým mu pomocníci dodávají další a další židle společně s napětím, které po dvou zmatečně podivných částech přichází, nelze nazvat jinak, než geniální.

    Končím s cirkusem… Foto Sébastien Armengol

    Po tomto čísle s židlemi přichází hlavní sdělení Lucho Smita: Končím s cirkusem. Vysvětluje, že ačkoliv se cirkus tváří jako proměnlivé umělecké médium, zůstává pořád stejný a jeho prostřednictvím nedá nic změnit –  snaha změnit svět jeho prostřednictvím je jen boj s větrnými mlýny, říká Smit. Demonstrativně si během této řeči připne na záda prut, z jehož konce visí mrkev, kterou po zbytek představení snaží marně získat. Cirkus údajně funguje právě tak.

    Ačkoliv v popisu produkce stojí, že Lucho Smit ztvárňuje příběh jednoho tragického hrdiny cirkusu, pokud by po derniéře tohoto představení on sám opravdu skončil s cirkusem, pak lze toto dílo považovat za skvělý divadelní manifest.

    Losers Cirque CompanyKolektiv Losers Cirque Company: Losers – speciální edice. Režie: Jarek Cemerek, Jiří Havelka, Tomsa Legierski, Radim Vizváry, Matyáš Ramba, SKUTR, Daniel Špinar, choreografie: Petr Horníček, Linda Rančáková, Matyáš Ramba, Radim Vizváry, kostýmy: Andrea Rubin Smělíková, Eva Suchánková, Lucie Červíková, Petra Vlachynská. Hrají: Jana Vrána, Jana Telcová, Matyáš Ramba, Petr Horníček, Jindřich Panský, Lukáš Macháček, Vitězslav Ramba, Ondřej Havlík, Kristýna Pálešová, Jiří Bělka, Mates Petrák, Kristýna Stránská, Martina Illichová, Nikola Kopáčová, Vladimír Mikláš, Josefína Žampová, Ondřej Sochůrek, Vojtěch Glaser, Jan Jirák, Tomáš Pražák, Pavel Mašek. 23. 8. 2020 v šapitó v rámci festivalu Letní Letná Light .

    Galapiat Cirque, Langueux, Francie – Lucho Smit: L’âne & la carotte. Režie: Lucho Smit, kostýmy: Héloïse Calmet, konstrukce: Guillaume Roudot, zvuk: Frédéric Vetel, světelný design: Gautier Gravelle. Hrají: Lucho Smit, Olivier Antoine, Harm van der Laan, Emilie Bonnafous. V šapitó v rámci festivalu Letní Letná Light. 23. 8. 2020.


    Komentáře k článku: Letní Letná Light No. 3

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,