Balet Národního divadla a Laterna magika se potkávají v taneční inscenaci Bon Appétit!

Premiérové uvedení nového projektu, který vznikl ve spolupráci souborů Baletu Národního divadla a Laterny magiky, taneční inscenace Bon Appétit! je na spadnutí. Pod toto přání dobré chuti k jídlu i do života se podepsali choreograf Jan Kodet a režisérský tandem SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) se svým tvůrčím týmem. Datum finální premiéry je stanoveno na 10. září.  

Novinka Bon Appétit!, která bude určena především mladému publiku se zájmem o moderní hudbu a tanec, byla inspirovaná fascinací jídlem, kterou tvůrci společně sdílejí. Jde o ryze autorské divadlo, které nemá scénář ani libreto, protože se vyvíjí od první schůzky až do premiéry a v kterémkoli okamžiku se může vydat novým směrem. „S touto metodou jsem se setkával pravidelně například v zahraničí, vznikají tak inscenace tanečního divadla a současného tance, je to běžná praxe,“ vysvětluje postup, který však není obvyklý v Národním divadle, choreograf Jan Kodet.

Asociace, které tvůrci na scéně oživili, se samy podobají volným veršům, když se snaží přiblížit nám tyto své pocity do inscenace vtělené: „Útržky příběhů, vnitřní světy lidí, které jsme minuli na ulici nebo ve snu. Strach, hledání a nalézání. Plynutí času. Radost z dobře udělané palačinky. Pomeranč a jeho tajemství pod kůrou. Odhozený kelímek. Osamělost za stolem. Dotek. Absence dotyku. Francouzština – jazyk kuchařů. Fontána čokolády. Zmražené a rozmražené city uprostřed chladícího boxu na potraviny, nebo spíš na život… To vše v inscenaci tanečníci vyjadřují zejména pohybem, ale občas i slovem a zpěvem. Z mnoha takových střípků si může divák poskládat vlastní příběh a vlastní svět, který vyvoláte anebo zakončíte souslovím Bon Appétit!,“ přibližuje více Martin Kukučka.

Hlavou uměleckého týmu je choreograf Jan Kodet: „Bylo jen logické vyjít z tématu, kterým člověk žije. O jídlo však jde jen v prvním plánu. Téma před námi otevřelo spoustu asociací a dalších cest k tanečním obrazům, které jsou konkrétnější i abstraktnější, dotýkají se mezilidských vztahů, užívání si života, ale i environmentálních problémů.

Nejpevnějším rámcem inscenace je scénografie, která se vždy vyrábí v pevně stanoveném harmonogramu a stává se tak neměnnou složkou. Jejím autorem je Jakub Kopecký, který pro Laternu v minulosti vytvořil výpravu například k inscenaci Human Locomotion, pro Balet ND k Čarodějově učni nebo k činoherní Kytici (za úspěšnými inscenacemi stojí i stejná tvůrčí trojice Jan Kodet + SKUTR). Chladná a strohá scéna tvoří v inscenaci kontrapunkt s energií a vášní tanečního projevu interpretů.

Inscenaci dominuje také soudobá hudba Ivana Achera, který pro každou scénu komponuje v jiném stylu. Jak již bylo řečeno, nechybí ani zpěv. Univerzální interpretkou náročné choreografie i písňového textu je talentovaná demisólistka Baletu Kristina Kornová. Kombinaci minimalisticky chladných a v metafoře výrazných tanečních kostýmů, jež v mnoha případech plní i úlohu rekvizit, navrhla Simona Rybáková, která s ostatními tvůrci dlouhodobě pracuje na mnoha dalších projektech. Na projekcích, které dotvářejí atmosféru díla, spolupracuje s Jakubem Kopeckým Erik Bartoš, který má v Laterně magice zkušenost s inscenací Zahrada.

Všichni se známe, víme, co od sebe vzájemně čekat, jakým způsobem kdo tvoří. Přitom jsme ale schopni i společného pohledu. Každý z nás je tvůrčí osobnost, nikdo jen neplní servis:  ̓Udělej tohle, dodej mi tamto.̔ Zároveň všichni od začátku respektujeme, že hlavou týmu je v této inscenaci choreograf Honza Kodet,“ popisuje fungování tvůrčího týmu Martin Kukučka.

 

Bon Appétit!

Choreografie: Jan Kodet

Režie: SKUTR

Hudba: Ivan Acher

Scéna: Jakub Kopecký

Kostýmy: Simona Rybáková

Projekce: Jakub Kopecký, Erik Bartoš

 

I. a II. premiéra: 10. a 11. září 2020 od 20:00 hodin

Další představení: 22. a 23. října od 20:00 hodin, 26. a 27. listopadu od 20:00 hodin

Nová scéna Národního divadla

Teaser

Comments

comments

Vyhledat