Jak jsem chtěl jenom obyčejnou popelnici a založit firmu

GLOSA VLADIMÍRA PISKÁČKA | Víte, co mají společného Bhútán, Tobago, Samoa, Srí Lanka, Rwanda, Slovensko, Uzbekistán, Jamajka, Sierra Leone a Mongolsko? Společně s dalšími 123 zeměmi patří mezi státy, kde je jednodušší začít podnikat než v Česku. Podle aktuálního reportu Světové banky je lehčí než u nás založit firmu ve 133 státech ze sledovaných 189. Pouze v 55 zemích – třeba na Vanuatu, v Ugandě či Svazijsku – je to ještě obtížnější. Víte, jak jsme na tom se stavebními povoleními a výstavbou? V Česku se staví snáze než ve 32 zemích světa. Ale hůře než ve 156 státech napříč kontinenty. To není ostuda, to je tragédie.

Právě jsem dostavěl dům na pozemku, kde – byť se nachází ve staré zástavbě – dosud nic nestálo. Díky tomu znám adresy značného množství úřadů, o kterých jsem netušil, že existují, i energetických monopolů, o kterých jsem si myslel, že již neexistují. A díky tomu jsem poměrně otrlý. 

Při kontaktu s úřadem apaticky a do puntíku plním pokyny, které by u někoho méně klidného a vyrovnaného mohly vyvolat bouřlivé reakce. Opakuji si větu, že ti úředníci za to nemohou, že dělají jen svou práci. Opakuji si, že pykám za to, jakých 200 lidí si každé čtyři roky (někdy častěji) volíme a snažím se být klidný a vlídný. 

Pointou každé stavby je tak banální věc jako vyřízení vlastní popelnice. Než dostavíte, tak vám ji nedají, a žít bez ní je poměrně nepraktické. Ale vyřídit popelnici, to není jen tak. Musíte to udělat osobně a jak jsem zjistil, i v tomto případě se vybavit sadou dokumentů. Vypravil jsem se tedy do pražského Škodova paláce s deskami v ruce. 

„Co chcete,“ zeptala se mě paní skrytá za okýnkem Pražských služeb určeného pro popelnice. 

„Popelnici,“ odpovídám s úsměvem.

„Občanku,“ rozehrává se dialog způsobem, který zná každý, kdo obíhá úřady. Mimochodem prostý povel „Občanku!“ bez náznaku jakéhokoli rozvinutí například o oslovení, sloveso či přívlastek je na úřadech snad povinný. Obvykle se zařazuje hned za „Co chcete?“ Jen v určitých případech – v institucích již vybavených počítači – bývá posunut až na třetí pozici. Tu první zabere dotaz „Jméno?“

Německo se dál vzdaluje USA. Huawei z 5G sítí dopředu vyloučit nechce, bezpečnost zajistí jinak

sinfin.digital