Díky Lukašenkovi teď víme, jak si Okamurova SPD představuje přímou demokracii

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | Tomio Okamura miluje přímou demokracii. Do politiky kdysi vtrhl s Úsvitem přímé demokracie, který kvůli hádkám o zmizelé státní miliony za volby radši pohřbil, a pro změnu založil Stranu přímé demokracie. Díky Bělorusku se teď konečně ukazuje, jak si Okamura přímou demokracii představuje: podobně jako běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Právě za něj totiž kádry SPD nyní bojují.

Mentální kanonádu spustil v České televizi europoslanec SPD Ivan David. Bývalý politik ČSSD přece jen není úplný „zabrušovač“ jako třeba Okamurův poslanec a „kulturní atašé“ Miloslav Rozner, pracoval jako psychiatr. Nejdřív proto připustil, že Bělorusko není „zcela demokratickou zemí“, pak se ale zamyslel a řekl: „Já pokládám za naprostý primitivismus, když někdo dělí země na demokratické a nedemokratické.“ A je to tedy venku. SPD má sice přímo v názvu slovo demokracie, v Okamurově bandě ale nevědí, co to vlastně je.

Davida totiž podpořil i poslanec Jaroslav Foldyna, který k SPD taky dezertoval z ČSSD. Ten se pro změnu neudržel ve sněmovně, zatímco projednávala situaci v Bělorusku. Proti Lukašenkovi zostra vyrazil i premiér Andrej Babiš, a proto se Foldyna myšlenkově přímo obrátil na poslance ANO. „Myslíte si, že má Andrej Babiš viset na kandelábru? Nebo bejt v base? Je to celá republika? Je to těch osm milionů voličů?“ zeptal se jich v narážce na to, že i proti Babišovi demonstrovala celé Letná.

Lukašenko se u moci udrží jen pomocí ruských tanků a spousty mrtvých, říká jeho někdejší vyzyvatel

sinfin.digital