Životní úroveň se nedá posuzovat jen z příjmu. Nová studie nabízí jiný pohled na „chudé“ důchodce

Životní úroveň seniorů nezávisí jen na výši důchodu. Stejně důležitá je i odpověď na otázku, jak dotyční naloží s penězi a majetkem, který za život nastřádali, konstatuje nová německá studieZ tohoto pohledu může být situace mnoha důchodců, včetně těch českých, mnohem lepší, než by se mohlo zdát. Záleží ovšem na tom, zda a jak se o svůj majetek rozdělí se svými potomky.

Studie, kterou tento týden zveřejnil Institut der deutschen Wirtschaft (IDW), přitom vlastně neříká nic objevného. Jen znovu konstatuje, že nejrůznější odhady toho, jaká skupina obyvatel je nejvíce ohrožena chudobou, mohou být velmi ošidné. A klasickým příkladem jsou právě senioři.

Autoři studie vytvořili model, který průměrný příjem v různých věkových skupinách kombinuje s průměrnou výší majetku (aktiv). To znamená, že pokud má například šedesátník v průměru majetek v hodnotě 100 000 EURO (2,6 milionu korun), připočte se mu poměrnou částí toto „bohatství“ k průměru příjmu ve formě důchodu.

A výsledek? Jestliže se zkombinuje příjem s majetkem (úsporami, nemovitostmi atd.), pak němečtí důchodci rozhodně nejsou těmi nejchudšími Němci. „Pokud je zahrnuto bohatství, je jasné, že starší lidé jsou méně zatíženi chudobou než průměr populace,“ píše se v závěrech studie.

Totalita se může vrátit, změny jsou moc rychlé a lidé je nechápou, varuje Agnieszka Holland

sinfin.digital