Pomalý rozjezd sezóny dohnaly Kladruby i Litomyšl během léta

25. srpen 2020 08:20

Obě památky UNESCO v Pardubickém kraji, zámek v Litomyšli a hřebčín v Kladrubech nad Labem, musely o prázdninách kvůli epidemiologickým opatřením regulovat počty návštěvníků.

Zájem turistů, zvláště tuzemských, byl značný, zámku ale v červenci uškodilo zkrácení festivalu Smetanova Litomyšl. Památky také musely omezit obvyklé letní akce. „Máme menší supiny návštěvníků, ale jsme na to připraveni. Zajistili jsme vícero průvodců, skupiny chodí četněji, ale s nižším počtem lidí. Zatím to i v rámci omezení zvládáme," řekla kastelánka zámku Litomyšl Zdeňka Kalová.

V červenci si zámek prohlédlo 9578 lidí, v předchozích letech jejich počet vždy přesáhl 20 000. Chyběli obvyklí návštěvníci festivalu Smetanova Litomyšl, který se letos konal v omezené a komornější podobě.

Zámek a pivovar v Litomyšli

Mezi turisty je letos méně hostů z Polska a Asie než v předchozích letech. Zámek také letos pořádá jen menší akce, hlavně pod širým nebem, aby se vyhnul problémům s opatřeními proti šíření koronaviru. Jsou mezi nimi například koncerty v zámeckých zahradách, kde se neplatí vstupné. Někdy ale i hudebníky postihne karanténa, proto se veřejnosti oznamují až krátce před konáním.

Menší skupinky v hřebčíně

Národní hřebčín si na prázdninovou návštěvnost nestěžuje. Prohlídky v Kladrubech a Slatiňanech sice v kompletní podobě začaly až v červenci, počty turistů jsou letos podobné těm loňským.

Zámek Slatiňany při pohledu ze zahrady

„Vyšší návštěvnost proti dřívějšku jsme zaznamenali ve Slatiňanech, kde jsme to čekali kvůli opravenému zámku a revitalizovanému parku,“ řekl ČTK ředitel hřebčína Jiří Machek. Hřebčín také kvůli epidemiologickým opatřením snížil maximální počet návštěvníků v jedné skupině na 15 lidí.

„V Kladrubech se stane, že odpoledne se při prohlídkách stájí na někoho nedostane. Ideální je, když si lidé koupí vstupenku předem,“ dodal Machek. Hřebčín musel v předchozích měsících zrušit například mezinárodní závody spřežení nebo odříct svou účast na závodech v zahraničí. Další oblíbené akce, jako jarní třídění starokladrubských koní nebo výkonnostní zkoušky hřebců, se konaly bez účasti veřejnosti.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související