Nové tváře, ale i stálice. Trenér volejbalistů Budějovic představuje opory

  10:28
Z českobudějovického Jihostroje se stal před nadcházející extraligovou sezonou mezinárodní tým. Nejen nové tváře, ale i stálice v dresu volejbalového klubu, který v uplynulé nedokončené sezoně uhrál druhé místo po základní části, představuje hlavní trenér René Dvořák. I v novém ročníku budou mít Jihočeši ty nejvyšší cíle.
Smečař ze Srbska, nahrávač ze Španělska, univerzál z Kanady, blokař z Ukrajiny...

Smečař ze Srbska, nahrávač ze Španělska, univerzál z Kanady, blokař z Ukrajiny či ze Slovenska. A samozřejmě další hráči z České republiky. To jsou nové tváře i stálice Budějovic. | foto: Dan Kubát, VK Jihostroj

2 (dres) Casey Adam Schouten

univerzál, 197 cm, 26 let

V Německu zářil, univerzál Schouten posílí volejbalové Budějovice

Do Budějovic přišel Kanaďan z německého týmu Netzhoppers KW, kde se stal nejvíce bodujícím hráčem německé 1. Bundesligy. „Adam je velice silový hráč s velkou ránou. Až se sehraje s Miguelem, tak by nám měl předvádět velice rychlou hru. Hlavně má velmi dobrý skákaný servis. Už teď se nám jeví jako parádní tréninkový typ. I fyzicky je na tom výborně,“ chválí ho Dvořák.

3 Radek Mach

blokař, 206 cm, 35 let

Budějovická stálice. Narodil se v Praze, ale od roku 2004 hraje a žije na jihu Čech. „Radek je zkušený hráč. Jeho největší předností je, že si dokáže udržet vysokou výkonnost po celou sezonu. Navíc v závěru, když o něco jde v play off, se umí vyladit tak, že se o něj můžeme opravdu opřít. Právě v těchto utkáních je to člověk bez nervů, který umí zvládat nejtěžší okamžiky,“ líčí kouč.

7 Petr Michálek

smečař, 190 cm, 31 let

Vtipálek týmu, který je v Českých Budějovicích už více než deset sezon. „Je to také naše stálice, zejména na příjmu. Petr je dělník na hřišti, možná nesmečuje z tak velké výšky a tak razantně, ale na příjmu je perfektní a tím to nahrazuje. I on v nejtěžších situacích neztrácí nervy,“ hodnotí trenér.

Petr Michálek a vzadu Radek Mach se radují z bodu Českých Budějovic.

8 Peter Ondrovič

blokař, 200 cm, 25 let

Slovenského blokaře si trenér vyhlédl v německém Herrschingu, do Budějovic přestoupil v roce 2017. „Petera bych označil za klidnou sílu a domnívám se, že je to náš nejlepší blokař. Má velice dobré blokařské návyky, výborně se přesouvá ke kůlům a podobně. Umí střídat typy podání, i to je jeho plus,“ vyjmenovává Dvořák.

9 Ondřej Piskáček

nahrávač, 191 cm, 21 let

Jedenadvacetiletý nahrávač a odchovanec libereckého volejbalu hlavně sbírá zkušenosti od nahrávačské jedničky Jihostroje Miguela De Ama. „Bohužel se nám Ondra zatím moc nepředvedl, protože téměř celou minulou sezonu promarodil s ramenem. Na to, kolik je mu let, je obrovsky pracovitý a chce se ve volejbale dostat daleko. Zkušenosti na tomto postu přicházejí s věkem a s přibývajícími zápasy, proto ho čeká ještě hodně práce,“ vysvětluje trenér, sám bývalý nahrávač.

10 Miguel De Amo

nahrávač, 185 cm, 34 let

Španělský volejbalista je jednou z hvězd celé extraligy. Jako správný nahrávač je režisérem hry, v Jihostroji letos začne už třetí sezonu. „Miguela už také můžeme nazvat stálicí, o kterou se opírá celý náš útok. Kromě nahrávky, která je výborná, rychlá a propracovaná, se neustále snaží přijít na to, jak přelstít soupeře. Umí zahrát i několik druhů servisů, které dokáže použít v pravý moment zápasu. I to je jeho síla,“ popisuje kouč.

Miguel Ángel De Amo z Českých Budějovic přihrává v utkání s Příbramí.

11 Martin Kryštof

libero, 180 cm, 37 let

V roce 2008 odešel Kryštof do nejvyšší německé soutěže, kde hrál za klub Berlin Recycling Volleys, s nímž v letech 2012 a 2013 vybojoval mistrovský titul. A od roku 2015 působí v Jihostroji, kde se rychle stal základním kamenem sestavy. „Svou funkci libera zvládá Martin absolutně na jedničku. Libero je psychicky složitý post, kdy hraje jen vzadu a každá chyba je víc vidět. Navíc neútočí, a tak ani neboduje. Martin je dělník příjmu a podle mého je stále nejlepším liberem v republice,“ chválí Dvořák.

12 Valerij Todua

blokař, 208 cm, 28 let

Ukrajinský hráč, který do Českých Budějovic přišel v roce 2016, se stal oblíbencem fanoušků. Jeho spontánní reakce na hřišti lidi baví. „Valda je velice dobře připravený fyzicky. Je výborný na útoku, kde těží ze své výšky i razance. Stále má nedostatky v obraně na bloku, kde má sice neskutečné možnosti, ale v jeho hře je ještě vidět spousta chyb. Měl by se ještě více soustředit na hru i trénink, na čemž spolu pracujeme,“ ujišťuje kouč.

Valerij Todua z Českých Budějovic

13 Filip Stoilovič

smečař, 195 cm, 27 let

Nejnovější posila budějovického týmu. Stoilovič naposledy působil v Řecku, kde byl kapitánem týmu Foinikas Syrou. Byl nejlepším přihrávačem a jedním z nejlépe bodujících hráčů nejvyšší řecké soutěže. Jihostroj měl Stoiloviče vytipovaného delší dobu. „Filipa sleduju už dvě sezony. Je to zkušený hráč, který si prošel už několik lig v Evropě. Má velmi dobrou přihrávku, takže si myslím, že s Michálkem a Kryštofem vytvoří nejlepší přihrávačskou trojici v naší lize. Stoilovič pochytá neskutečné balony v poli a má výborný skákaný servis, tam vidím obrovský přínos pro naše mužstvo. A je to i typ, který nám tady chyběl, protože je to už hotový evropský hráč,“ prohlašuje trenér.

16 Daniel Šulista

smečař, 190 cm, 19 let

Bratr bývalého hráče Jihostroje Petra Šulisty je nyní nejmladším členem týmu. „Dana začleňujeme do kádru áčka, protože se snažíme pracovat s jeho perspektivou. Myslím si, že trénováním s A týmem by se měl volejbalově posunout. Má ale před sebou ještě spoustu práce,“ naznačuje Dvořák.

18 Filip Rejlek

univerzál, 200 cm, 39 let

Nejstarší hráč kádru si zahrál i v Brazílii nebo v Itálii a patřil mezi opory českého národního týmu. To je jen stručná vizitka další posily Jihostroje. „Filip prošel několika velmi kvalitními soutěžemi a má už za sebou spousty důležitých zápasů. Je to také hráč, který se umí velice dobře vyladit na finále sezony. Na to, kolik je mu let, je na tom fyzicky velice dobře. Myslím si, že se Schoutenem vytvoří v extralize velice silnou dvojici univerzálů,“ těší kouče.

19 Marek Zmrhal

smečař, 203 cm, 27 let

Bývalý hráč Karlovarska začne na jihu Čech svou druhou sezonu. Z reprezentace se například dobře zná s Martinem Kryštofem či Radkem Machem. „Mára Zmrhal před tím, než k nám přišel, v Karlových Varech prakticky nehrál. Možná kvůli jeho největší slabině, a to hře na příjmu. Ale je to velice fyzicky vybavený hráč, který má ránu a dobrý výskok. Vloni jsme hodně pracovali, aby nedělal právě chyby na příjmu, což bylo ve druhé polovině sezony vidět a vracelo se nám to,“ vypráví trenér.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podporu cítím na každém kroku, říká Pech před startem Rallye Šumava

19. dubna 2024  8:55

Stejně jako v minulé sezoně absolvuje domácí šampionát s vozem Ford Focus WRC. Plzeňský pilot...

Adamuova show nestačila. Není čas na výmluvy, hlásí trenér Olomoucka

19. dubna 2024  8:30

Po dlouhých pěti letech nastoupili basketbalisté Olomoucka k zápasu extraligového play off. A ve...

Černá magie, gumová zeď, Batman Jedlička. Italská media Plzeň chválí

19. dubna 2024  8:29

Fotbalisté Plzně toho sice směrem dopředu moc nepředvedli, slov uznání se však dočkali. Italský...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...