Karambol v ČT, který redaktor nepřežil. Skákal, snažil se. 10 minut napětí a odchod

25.08.2020 10:50

VZPOMÍNKY A PERLY Nyní je David Borek zpravodajem ČT na Blízkém východě, předtím ovšem působil jako moderátor Událostí, komentářů. A to hned dvakrát. Ovšem s osmiletou pauzou. Za kterou mohl zřejmě jeho rozhovor s Jiřím Paroubkem, ve kterém ho nejen označil za bývalého premiéra, když byl Paroubek stále ještě ve funkci, ale také mu neustále skákal do řeči a hádal se s ním o schodek státního rozpočtu. Za nezvládnutý rozhovor ho pak ředitel zpravodajství Šámal z Událostí, komentářů vyhodil.

Karambol v ČT, který redaktor nepřežil. Skákal, snažil se. 10 minut napětí a odchod
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý moderátor ČT, David Borek

V roce 2006 proběhly parlamentní volby, které ukončily vládu sociální demokracie. Zvítězila v nich ODS s 35,38 %, následovaná sociální demokracií s 32,32 %. ODS pak sestavovala vládu a Jiřího Paroubka v křesle premiéra vystřídal Mirek Topolánek, jehož vláda se opírala o hlasy Zelených, KDU-ČSL a dvou přeběhlíků z ČSSD, Melčáka a Pohanky.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13495 lidí

A odcházejícího premiéra pak v Událostech, komentářích na ČT24 zpovídal moderátor David Borek. „Pane Paroubku, několik hodin už nejste premiérem, jak to cítíte?“ ptal se evidentně dobře naladěný Borek. A předseda ČSSD odpověděl, že dokud se funkce neujme Topolánek a nebude jmenována jeho vláda, tak funkci stále vykonává. Svou vládu popsal jako vládu, která vládla v období hospodářského růstu. „To nejsou věci, za které bychom se měli stydět,“ prohlásil Paroubek, když jmenoval čísla růstu HDP.

Borek ovšem namítl, že statistiky růstu zveřejnila i slovenská vláda, a pokud za vysoký růst patří pochvala, patří i Mikuláši Dzurindovi. A Paroubek dodával, že nejde jen o jedno číslo a zaměstnanost v Česku klesá a je na dvojnásobně nižší úrovni než na Slovensku.

Anketa

Podporujete mimořádnou dávku pro důchodce ve výši 5 000 Kč, kterou schválila vláda?

82%
18%
hlasovalo: 14653 lidí

Moderátor se pak věnoval poslednímu roku vládnutí, poznamenanému neshodami a Paroubek prohlašoval, že se choval jako předseda minoritní vlády a snažil se najít shodu napříč stranami. A od moderátora přišla otázka, zda nebyla chyba shánět podporu od komunistů. „Naprosto ne, já si myslím...“ začal vysvětlovat Paroubek, ale Borek už navazoval, zda ho to nestálo vítězství ve volbách kvůli „mobilizačnímu antikomunistickému efektu na pravici“. Což Paroubek vyvracel, neboť když stranu přebíral, preference byly údajně na 10 % a nyní má podporu téměř třetiny voličů. „My tady teď řešíme závěr vaší...“ snažil se prosadit Borek a Paroubek už si začal stěžovat, že ho Borek nenechá dokončit nic kromě jedné holé věty.

„Osud tomu dal, takže já jsem novinář, vy jste politik, až to bude naopak, tak to možná uděláme jinak,“ odpověděl Borek a chtěl po Paroubkovi, aby zhodnotil sebe a další premiéry Grosse a Špidlu. „To je skutečně věc pro vás, pro novináře, abych vám vrátil ten váš hezký špílec. Já myslím, že od toho tu opravdu nejsem,“ opáčil odcházející premiér a vychvaloval, že v zemi panuje sociální smír, protože přijali zákony, na které se dlouho čekalo a byly ze všech částí politického spektra.

Borek pak nadhodil korupci a jméno Stanislava Grosse, kde Paroubkovi vyčítal, že Gross má stále funkci uvnitř sociální demokracie. A když se Paroubek ptal, zda byl Gross usvědčen, tak Borek namítl, že v roce 1997 si ODS odskákala „Pepu z Hongkongu“, jenž měl straně poslat peníze, takže jaký je rozdíl mezi tímto skandálem a „strýčkem Vikem“, jenž byl použit jako vysvětlení Grossova majetku. Paroubek ovšem upozornil na privatizaci: „Já bych spíš hovořil o privatizačních aférách ODS. Myslíte si, že třeba Václav Klaus nebyl spojen s žádnou z těchto privatizačních afér? A sedí na Hradě. Takže srovnávejme ty věci tak, jak jsou.“

 K hlavnímu střetu mezi Borkem a Paroubkem, kdy mluvili jeden přes druhého, však došlo, když se probíral státní rozpočet, přesněji jeho schodek. Ten ministr financí Bohuslav Sobotka odhadl na 88 miliard a jiní ekonomové na 130 miliard. Paroubek se shodoval se Sobotkou, že deficit bude „okolo 88 miliard“ a dodával, že by byl menší, kdyby sněmovna a Senát netrpěla „lidovou tvořivostí“, která nad rámec vládních výdajů bude stát ve schválených zákonech 20 miliard korun.

A Borek začal vysvětlovat, jak je 88 miliard 8000 tisíc na každého občana, přičemž se Paroubek snažil přihlásit o slovo. „Je to nutné zadlužovat tuto zemi?“ ptal se moderátor. „Já jsem ještě minulý týden, pane redaktore, slyšel něco o 170–180 miliardách, teď už pánové mluví o 130 miliardách...“ začal odcházející premiér a Borek mu skočil do řeči: „Ne, já se ptám, zda když v situaci, kdy ekonomika silně roste...“ a Paroubek chtěl, aby ho nechal domluvit. „Proč je v této situaci nutné mít nějaký rozpočtový schodek?“ dořekl moderátor.

Anketa

Měl by být odvolán radní ČT Zdeněk Šarapatka?

97%
3%
hlasovalo: 10028 lidí

Paroubek namítal, že takto se pracuje ve všech zemích, třeba i v USA, ale Borek argumentoval, že USA nerostou o 5–6 % ročně. „Já jestli dovolíte, tak bych rozšířil vaše vědomosti, pokud jde o růst zadlužení, což tady padlo celkem demagogicky v tom úvodu, který jste tady pustili. Především bych chtěl říci, že pokud jde o celkový deficit k HDP, tak ten je jeden z nejnižších v Evropě...“ začal tehdejší předseda ČSSD, ale Borek už vystartoval, že to je srovnání se zeměmi, které teď velké shodky musí řešit. „Myslíte si, že Británie má velké problémy?“ ptal se Paroubek a Borek odvětil: „Já rozhodně vím o tom, že západoevropský rozpočtový model...“

„Pane redaktore, nečtěte hlouposti v novinách a zabývejte se jen seriózním ekonomickým tiskem,“ doporučoval premiér a argumentoval, že zadlužení ČR je jedno z nejnižších v Evropě. „To jestli nevnímáte, tak je mi líto,“ zakončil téma ekonomiky a schodku Jiří Paroubek. Na otázku, co by doporučil a přál Mirku Topolánkovi už Paroubek rychle odvětil, že mu nebude přát nic, že bude záležet na tom, co udělá. „Já bych mu doporučil, aby přistupoval seriózně k jednání,“ pravil Paroubek, Borek poděkoval a odcházející premiér také poděkoval a hned se zvedl ze židle a ze studia odešel.

Tento rozhovor, ve kterém Borek co chvíli premiéra přerušoval, byl v Událostech, komentářích na dlouhou dobu jeho posledním. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal prohlásil, že rozhovor nezvládl. „Problém jsem vyřešil těsně poté velmi jednoduše, skončil jsem angažmá pana kolegy moderátora v pořadu Události, komentáře,“ uvedl.

Rozhovor považoval za nepovedený jak z hlediska formy, tak i obsahu. Dle Šámala musí moderátor umět zvážit, kdy může hostovi, který je hlavním člověkem ve studiu, skočit do řeči. Také je nutné přesně uvádět zdroje informací nebo oslovovat hosta způsobem odpovídajícím jeho funkci, což moderátor nesplnil, když Paroubka označil za bývalého premiéra.

Borek se ke konci v Událostech, komentářích příliš vyjadřovat nechtěl. „To, že mě šéf zpravodajství stáhnul z Událostí, kometářů, mě samozřejmě netěší, ale rozhodnutí vedení respektuji. Na velíně se kvůli tomu barikádovat nebudu,“ řekl iDnes.cz. Dodejme, že v roce 2006 byla vzpomínka na „spacákovou revoluci“ stále živá. Nicméně, v roce 2014 se Borek k moderování Událostí, komentářů vrátil a dostal na starost i Interview ČT24. V roce 2018 vystřídal Jakuba Szantó v pozici zpravodaje na Blízkém východě, kterou vykonává z Tel Avivu.

Dodejme, že Borek nebyl sám, kdo premiéra stále ještě ve funkci označil jako bývalého. Podobný problém měl redaktor Jiří Hynek, jenž premiéra Andreje Babiše označil za bývalého hned třikrát, a to v hlavní relaci Událostí. Což řešila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jež konstatovala, že ČT tak porušila zásady objektivity a vyváženosti, protože se jednalo o fakticky nesprávnou informaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…