Za zneužívaní nemluvňat dostal muž devět let, do vězení půjdou i matky

  10:42
S tresty od pěti do devíti let vězení odešli od pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové muž a dvě ženy, kteří v letech 2017 - 2019 pravidelně zneužívali dvě malé holčičky. Muž s jednou z žen žil a zneužívali vlastní dceru. Druhá zneužívaná holčička byla dcerou jejich společné kamarádky.

Obžalovaní při vynášení rozsudku | foto: Marek Votke, MF DNES

Nejvyšší trest dostal jednačtyřicetiletý J. H., který odešel s devítiletým trestem ve věznici se zvýšenou ostrahou a navíc mu byla nařízena ústavní léčba. Čtyřiadvacetileté M. B. soud vyměřil šest a stejně staré A. H. pět let vězení.

„Po celou dobu soudního líčení jste se tady stavěli do rolí obětí. Jeden brečel kvůli tomu, že mu děti podsouvali, další brečí, že nechtěla přijít o partnera, tak mu dítě půjčovala, třetí brečí, že nechtěla přijít o kamarády,“ řekla při vynášení rozsudku předsedkyně trestního senátu Anna Sobotková. 

„Brečíte tady sami nad sebou, vy nejste oběti. Oběti jsou vaše děti,“ zdůraznila.

Obě holčičky přímo zneužíval pedofilní muž, kriminalisté mají zdokumentováno takové jednání poprvé v době, kdy oběma dívenkám bylo půl roku. Matky se na zneužívání podílely, o mužově jednání věděly a často mu byly i přítomny.

„Přítel mi po pár letech našeho vztahu řekl, že má takovou úchylku, že má rád děti. Brala jsem to, chtěla jsem pro něj jen to nejlepší. Časem chtěl vyzkoušet i jinou holčičku, tak jsem šla poprosit kamarádku, která měla stejně starou dceru,“ vypověděla během líčení M. B.

Holčiček se ujali pěstouni

Svou dceru obžalovaný J. H. pravidelně osahával na celém těle, převážně ovšem na přirození, kde se jí dotýkal i penisem. Nutil ji také, aby měla jeho penis v ruce a vkládal jí ho do úst. Dívenka byla terčem zneužívání minimálně ve čtyřiceti případech, to samé se dělo i u druhého dítěte, avšak s menší četností. Vedle těchto dvou holčiček v minulosti pohlavně zneužil ještě další tři děti rodinných známých.

Malé holčičky aktuálně vyrůstají u pěstounů. „Všichni tři byste měli doufat, že vaše děti budou žít v jiném prostředí, někdo se jim bude věnovat úplně jiným způsobem a budou mít v životě co nejmenší následky. I když už teď víme, že nějaké mít budou,“ řekla obžalovaným Sobotková.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájce obžalovaného J. H. se rovnou odvolal, ostatní si ponechali lhůtu na případné odvolání. Podle rozsudku by obžalovaní měli poškozeným dětem ještě vyplatit dohromady 730 tisíc korun jako odškodné.

Autor: