Close search

Sean Connery slaví 90. narozeniny: Válčil s gangstery, ženami a špatnými filmy

Wikimedia Commons/tramscorp@aol.com, CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/tramscorp@aol.com, CC BY-SA

Sean Connery je jednou z největších hvězd 20. století a svým způsobem ho také reprezentuje. Ať už jde o vztah k ženám, nebo maskulinitu, která nezná ústupky.

Stal se obrovskou hvězdou i přes řečovou vadu. Čeští diváci jsou o jemné šišlání Seana Conneryho ochuzeni kvůli dabingu Pavla Šroma nebo Vladimíra Brabce, v původním znění je to jiný zážitek.

Mel Gibson dává k dobru historku, jak mu Sean Connery pomáhal se skotským přízvukem, který používal ve filmu Statečné srdce (1995). Seděli spolu u večeře v domě hollywoodského producenta maďarského původu Andyho Vajnu. „On je Maďar, takže navařil guláš. Představte si, jak slovo guláš říká Sean Connery..."

Ostrý kluk

Původně se nechtěl stát hercem, věnoval se kulturistice a v ní také viděl svou budoucnost. Chození do posilovny se mu ale hodilo, nejen když producenti potřebovali do obleku Jamese Bonda navléct někoho s mužnou figurou.

V první polovině 50. let se v Edinburgu dostal do potyčky s místním gangem Valdor, jehož členům padla do oka Conneryho bunda. Chtěli mu ji ukrást, když hrál biliard, a on si toho všiml, ale po krátké hádce raději odešel pryč.

Jenže šest z nich ho pronásledovalo a došlo na pouliční souboj. Podle legendy je Connery, který prý také nebyl svatý, všech šest vyřídil. Nemělo to pro něj žádné důsledky, získal respekt od vůdců gangu a dokonce nabídku na členství, co ale odmítl.

Několik let na to, na natáčení snímku Jiný čas, jiné místo (1958), přiletěl do Londýna přítel Conneryho herecké partnerky Lany Turner, mafián Johnny Stompanato. Nelíbilo se mu, že jeho vyvolená točí milostný příběh s cizím chlapem. A tak vytáhl na Conneryho zbraň. Jenže herec ho velice rychle odzbrojil a vykopl ze studia.

Ženu ani květinou?

V roce 1965 řekl Connery pro Playboy, že morálním týráním lze ženě ublížit víc než fackou. „Nemyslím si, že je něco špatného na tom uhodit ženu, ale nedoporučuji vám to udělat stejným způsobem, jako byste praštili muže."

Když se ho o dvaadvacet let později americká novinářka Barbara Walters ve své šou zeptala, jestli nepřehodnotil tento starší výrok, odpověděl, že nikoliv. Jen pořád platí, že se to nedělá se sevřenou pěstí, ale s otevřenou dlaní.

Nemyslím si, že to je dobré, nebo že to je zlé. Záleží na okolnostech a jestli si to zaslouží. Když jste už zkusili všechno... V tomto jsou ženy opravdu dobré, nechtějí něčeho nechat jen tak. Necháte jim poslední slovo, ale jim to nestačí, a říkají to znovu a znovu a dostáváte se do skutečně provokativní situace... Pak si myslím, že to je absolutně v pořádku."

Je vidět, že Connery volí pečlivě slova, vře to v něm, ale tvrdošíjně setrvává na svém názoru. A Barbara Walters to nechce nechat jen tak.

Bond v důchodu

Sean Connery se s filmem rozloučil po zmateném propadáku Liga výjimečných (2003), jehož natáčení a zejména režisér Stephen Norrington, ho otrávil natolik, že se rozhodl jít do hereckého důchodu. A to měl na začátku dekády na stole nabídky k účasti v dnes již klasických trilogiích Matrix a Pán prstenů. Říká, že jim nerozuměl ani slovo, bylo to pro něj něco z úplně jiného světa.

Deset let po nešťastném filmu vytvořila německá média fámu, že Conneryho dlouholetý přítel Michael Caine vyjádřil obavy o jeho zdraví, prý je pořád víc zmatený, často neví, kde se nachází a ztrácí paměť. Caine, stejně jako Connery, to pak popřel.

Slavný herec se v poslední dekádě moc na veřejnost neukazuje. Někdy zajde na US Open, jindy ho novináři fotí, jak se courá New Yorkem k holiči. Naposledy mluvil s médii loni, když koncem léta Bahamy, kde již několik dekád žije s manželkou Micheline, pustošil hurikán Dorian. Connery řádění živlů přežil v pohodě, už je na to zvyknutý.

Na stylové fotky ze zákulisí Jamese Bonda se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: thethings.com, youtube.com, dailymail.co.uk

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu