BRNO: Po 150 letech obnovují městský pivovar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

BRNO: Po 150 letech obnovují městský pivovar!

Vnitřek obnovovaného pivovaru v Brně pamatuje 16. století.
Vnitřek obnovovaného pivovaru v Brně pamatuje 16. století. (foto ara)

Po 150 letech se včera do areálu bývalého brněnského městského pivovaru vrátila pivovarská technologie! Specializovaná firma do útrob historického domu v centru u radnice namontovala zbrusu novou nerezovou varnu.

Pivo se v ní začne vařit v září. Nový pivovar naváže názvem i zaměřením na tradici nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupěte,“ řekl Aha! expert na historii pivovarů Filip Vrána. Pivovarský dům Poupě chystá speciální koncept. „Bude spojený s gastroprovozem, kvalitní pivo, využít chceme ale zejména unikátnost genia loci objektu,“ uvedl jednatel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý. O brněnském městském pivovaru, který byl kdysi největším na Moravě, toho veřejnost moc neví. Po jeho zániku tam v sálech pořádali merendy stavbaři, pasáž pak obsadily malé krámky.

Víte že...

...pivovar fungoval ještě v polovině 19. století? V roce 1862 bylo ale po krachu v dražbě prodáno jeho zařízení.

Král s teploměrem a váhou

František Ondřej Poupě žil v letech 1853 až 1905, posledních sedm let života strávil v Brně. Dodnes je uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Vydal několik spisů, v nichž razil vědecký přístup k výrobě piva. V Brně měl i první pivovarskou školu na světě!

Obří pivovar zlikvidovaly ležáky

K zániku pivovaru vedla móda ležáků. Ta přišla několik dekád po smrti legendárního sládka Poupěte. Na stísněné parcele nebylo možné budovat rozsáhlé sklepy, které spodně kvašená piva vyžadovala. A městský pivovar svůj boj o existenci prohrál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.