Tichý společník míří do kin. Film o vesnici s plným hřbitovem se točil na Kopanicích

25. srpen 2020 12:02

V hlavní roli hrobníka, námezdního drvoštěpa a opilce Miry Maliny se představí Ondřej Malý. V rolích Lenky a jejího otce diváci uvidí Kláru Issovou a Boleslava Polívku.

Film Tichý společník režiséra Pavla Göbla bude uveden v kinech 1. října. Uvedla to výkonná ředitelka zlínské filmové kanceláře Magdaléna Hladká.

Film se loni natáčel ve Zlínském kraji. Tragikomedie je zasazená do prostředí podhorské vesnice, která řeší problém se zaplněným hřbitovem.

V hlavní roli hrobníka, námezdního drvoštěpa a opilce Miry Maliny se představí Ondřej Malý. V rolích Lenky a jejího otce diváci uvidí Kláru Issovou a Boleslava Polívku. Ve filmu hrají i herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Pavel Göbl a Roman Švejda natočili v polovině 90. let jako společný absolventský film na zlínské filmové škole snímek o hrobníkovi, který se z lenosti rozhodl hroby nekopat, ale vrtat a pochovávat nebožtíky svisle.

Göbl motiv později začlenil do scénáře, který napsal před více než deseti lety, poté je přepsal na novelu, která získala cenu Magnesia Litera a nominaci na cenu Josefa Škvoreckého, zaujala zejména prací s jazykem a nářečím. Děj je zasazen do regionu Uherskobrodska, oblasti Kopanic.

Göbl režíroval také snímky Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Veni, vidi, vici nebo pohádku Kovář z Podlesí.

autor: Český rozhlas Zlín

Související