TZ: Dějiny lidstva skončí koncem srpna, Galerie moderního umění zve na nevšední party na terase

Dějiny lidstva skončí koncem srpna, Galerie moderního umění zve na nevšední party na terase / Galerie moderního umění v Hradci Králové / Hradec Králové / 24. 8. 2020

S koncem letních prázdnin končí i výstava Dějiny lidstva kontroverzního hradeckého umělce Matyáše Chocholy. Výstava umístěná ve čtvrtém patře Galerie moderního umění v Hradci Králové se pro veřejnost uzavře 30. srpna 2020. Zakončení proběhne ve velkolepém stylu – v sobotu 29. srpna se uskuteční dernisáž výstavy spojená s party na terase galerie s hudebním doprovodem legendy techno scény DJky Ladidy, která se jako jedna z prvních českých interpretů mohla postavit za gramofony po boku slavných DJs, jako je Jeff Mills, Carl Cox či Westbam.

Dernisáž odstartuje v 18 hodin přípitek a komentovaná prohlídka s autorem končící výstavy. Účastnici se poté mohou těšit na módní přehlídku triček z nové kolekce Light in the Darkness Studios, navržené autorem výstavy Matyášem Chocholou. V 19 hodin hosty roztančí Summer Vibe Set DJky Ladidy, jedné z nejúspěšnějších českých dýdžejek sbírajících nemalé úspěchy téměř po celém světě – na berlínské Love Parade, v Japonsku, Singapuru, Brazílii, Číně i Austrálii. V průběhu celého večera nebude chybět ani bar s rozličnými míchanými nápoji. Příchozí si tak budou moci s přáteli na terase naplno vychutnat pohodovou atmosféru jednoho z posledních prázdninových dní.

Chocholovy Dějiny lidstva jsou burleskní výpravnou epopejí, která poskytuje pohled na celé dějiny euroamerické kultury. Návštěvník se stává badatelem, Indiana Jonesem, tančícím trpaslíkem v černém vigvamu i objevitelem egyptských hrobek. Výstava svou rozlohou a tématem precizně artikuluje a podtrhuje současné společenské a politické diskuze, které jsou právě autorem citovány různými dějinnými událostmi.

Matyáš Chochola (*1986) je výtvarník a performer, laureát Ceny Václava Chada (2012) a Ceny Jindřicha Chalupeckého (2016). Jádrem Chocholovy mnohovrstevné umělecké tvorby je performance na pomezí šamanských a rituálních obřadů, během kterých vznikají výtvarné artefakty. Vystavoval mimo jiné v Berlíně, Miláně a na prestižním bienále současného umění Manifesta v Curychu. Emoce nedávno vzbudilo například jeho dílo Střet civilizací – polorozpadlé auto Porsche Carrera 933 narážející do menhiru nainstalovaného na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Matyáš Chochola | Dějiny lidstva

GMU Prostor 28/02–30/08/2020

kurátorka: Petra Příkazská

Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury České republiky a Královéhradecký kraj

Záštitu nad výstavou převzalo Statutární město Hradec Králové

Mediální partneři: Hradecká Drbna, ArtMap, artalk.cz, jlbjlt.net