LIVE: David Koller rozpohyboval fanoušky i v dešti. S Michalem Ambrožem vystřihli legendární protestsong Pal vocuď hajzle

Vydáno 25.08.2020 | autor: Aleš Materna

Po Anně K., Tomáši Klusovi, Pokáčovi či Mig 21 vystoupil ve vinařství Chateau Valtice také David Koller. Počasí koncertu příliš nepřálo, Koller si ale vysloužil aplaus několika stovek fanoušků silnému dešti navzdory. V roli předskokanky příjemně překvapila vycházející hvězda Tereza Balonová.

LIVE: David Koller rozpohyboval fanoušky i v dešti. S Michalem Ambrožem vystřihli legendární protestsong Pal vocuď hajzle LIVE: David Koller rozpohyboval fanoušky i v dešti. S Michalem Ambrožem vystřihli legendární protestsong Pal vocuď hajzle

David Koller
Vinařství Chateau, Valtice
22. 8. 2020

Ještě na sklonku odpoledne se zdálo, že předpověď slibující dešťové přeháňky a bouřky až v průběhu noci se naplní, nicméně nakonec začalo pršet již kolem šesté hodiny odpolední, takže koncert předskokanky Terezy Balonové sledovali diváci již za mírného deště. Zpěvačka, která v roce 2018 zvítězila na festivalu Porta, předvedla suverénní výkon, sama jen s kytarou a looperem zvládla hodinové vystoupení s úctyhodnou profesionalitou, zábavně komunikovala s fanoušky a její písničky, hlas i práce s kytarou a efekty ukázaly, proč má ve svých devatenácti letech v současné době tak vysoký kredit.

David Koller ve Valticích nedohrál. Jeho koncert zrušil déšť

Ostatně není náhoda, že si ji na svá turné zvou kapely jako Jelen či Divokej Bill. Takový talent v české populární hudbě dlouho nebyl. Zahrála i několik svých známých písniček, mimo jiné Neposloucháš či Zhasni den, a sklidila zasloužený potlesk stále početnějšího davu fanoušků, kteří si i v nevlídném počasí vytleskali přídavek. 

David Koller se svým bandem nastoupil na pódium již za tmy a zaplněný areál se od samého začátku výborně bavil. Déšť na chvíli ustoupil do pozadí a hned první dvě písničky Nic není nastálo a Vona říká jó rozpohybovaly zkřehlé fanoušky. Pódium se chvílemi zdálo pro pětičlenný soubor příliš malé, David Koller i jeho spoluhráči byli plní energie a rockového nasazení a známé písničky mezi posluchači nacházely velmi silnou odezvu a všichni se těšili na další známé hity.

Opět se sice rozpršelo, ovšem ani stále silnější přeháňky nemohly pokazit výbornou náladu, která panovala jak mezi hudebníky, tak mezi lidmi pod pódiem. Výborné víno teklo proudem a lidé se pohupovali v rytmu, tančili a zpívali za tónů dalších oblíbených písniček Gypsy Love, Čas nejde vzít zpátky nebo asi nejlepšího songu večera, Lajky. 

Zhruba v polovině vystoupení pak přišel zásadní moment, kdy David Koller pozval na pódium významného hosta, zakládajícího člena skupiny Jasná páka a pozdější Hudby Praha Michala Ambrože. Ten se přiznal, že ve Valticích ve vinařství nikdy nebyl, pouze přes Valtice kdysi dávno autem projížděl, a bylo vidět, jak ho vřelé přivítaní těší.

Společně s Davidem Kollerem pak vystřihli dvě písničky, novější Konec nočních toulek a legendární protikomunistický song Pal vocuď hajzle, před nímž Michal Ambrož zavzpomínal na perzekuci ze strany komunistického režimu v období osmdesátých let. A jelikož bylo den po výročí ruské okupace našich zemí, nebylo divu, že právě tato písnička měla mezi lidmi všeho věku velký ohlas a byla odměněna dlouhým potleskem a skandováním. 

Pak ovšem déšť nabíral na obrátkách a bohužel se stalo to, co si nikdo nepřál. Průtrž mračen byla natolik silná, že vyhnala většinu lidí z prostoru před pódiem a nejenom hudebníci, ale i organizátoři uznali, že v tomhle silném dešti, který dopadal i velkou část pódia, nejde pokračovat. Po odchodu Michala Ambrože stihl David Koller s kapelou odehrát už pouze tři písničky a bohužel se tak nedostalo na ty největší hity z repertoáru Kollerovy kapely Lucie Chci zas v tobě spát, Majolenka či Černí Andělé, které si schovával na závěr vystoupení.

David Koller ukázal, že zná víc než pár fíglů. Při komorním koncertu zazněly také hity Lucie

Ač byl koncert Davida Kollera poznamenán nepřízní počasí a musel být předčasně ukončen, zanechalo interpretovo vystoupení mezi posluchači a fanoušky silný dojem. Kytarista a zpěvák, který si také dvakrát odskočil za bicí soupravu, prokázal, že je silnou osobností české rockové scény a písničky, na kterých se podílel v kapele Jasná páka nebo složil pro kapelu Lucie, obstojí i v sólovém provedení.

Text: Aleš Materna, foto: Iveta Valentová
Témata: David Koller, Jasná páka, Tereza Balonová

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít