Nejlepší bábovku upekl patnáctiletý Filip

Nejlepší bábovku upekl, a letošní 2. Annínské Bábovkobraní vyhrál, Filip Stráňka

 

vitez filip stranka s babickou zdenkou

Filip Stráňka s babičkou Zdeňkou

 

ANNÍN – Pro někoho možná překvapivý byl v pátek 21. srpna 2020 výsledek II. Bábovkobraní v šumavském Anníně.

Nejlepší bábovku upekl teprve patnáctiletý Filip Stráňka. Rozhodla o tom porota, kterou tvořili moderátor Českého rozhlasu Plzeň Jaroslav Kopejtko, pamětník a vypravěč šumavských příběhů Emil Kintzl a floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

Ve třech hodnocených kategoriích – celkový vzhled, struktura a chuť bábovky – dostal Filip Stráňka od poroty celkem 40 z 45 možných bodů.

 

Celkem letos v Anníně soutěžilo 16 bábovek, o dvě více než loni v prvním ročníku této akce.

 

1.misto filip stranka

 

Kromě sladkých byla v soutěži i jedna bábovka masová.

 

„Babička řekla, že bude péct na Bábovkobraní a zeptala se mě, jestli si taky nechci upéct bábovku. Tak jsme ji upekli. Divím se, že vyhrála, ale jsem za to rád,“ svěřil se skromně vítěz Filip, který upekl klasickou mramorovou bábovku.

 

„Šlo mu to dobře, pomáhá mně a mamce s pečením odmalička,“ dodala Filipova babička Zdeňka Cézová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   2. misto babovka sympatie vendulka hajkova  3.misto lada kroupova

 

 

Druhý nejvyšší počet bodů získala bábovka Vendulky Hájkové, které v tajném hlasování diváci udělili také titul Bábovka Sympatie (č. 13).

 

Na třetím místě skončila se svou bábovkou Lada Kroupová (č. 14).

 

Vítěz Bábovkobraní dostal originální trofej v podobě čiré skleněné formy na bábovku, kterou vyrobil sklář ve sklárně v Anníně.

 

Celé bábovkové klání se odehrálo v kulturní stodole na annínské návsi, a to v rámci koncertu countryové legendy a hráče na foukací harmoniku Tomáše Linky a jeho Kvartetu. Zazněly hity jako Paní má se má nebo Chci být vodou na tvůj mlýn. Po koncertu diváci všech 16 bábovek snědli.

 

„Byl to moc hezký večer. Přišlo ale jen zhruba 40 lidí, což není mnoho. Někteří jen přinesli bábovku a odešli a už se nezajímali o její osud. To trochu ztrácí smysl celého Bábovkobraní, které má být především zábavným večerem s pěknou hudbou, dobrými bábovkami a jejich autory.

Myslel jsem si, že upéct bábovku, uspět s ní před porotou a představit ji ostatním bude určitá pocta.

Věřím, že příště to bude lepší a že se někteří pekaři nebo některé pekařky nad tím alespoň zamyslí. Buď už příště neupečou a nebo upečou a přijdou případně pošlou svého zástupce a užijí si Bábovkobraní s ostatními.

 

Gratuluji všem vítězům a moc děkuji panu Novému, že nám opět zapůjčil stodolu, ženám z Annína, že ji připravily a všem, kteří pomohli s organizací večera.

Když to bude možné, připravíme Bábovkobraní i příští rok,“ zhodnotil 2. ročník nové annínské soutěže její pořadatel Lukáš Milota.

 

{gallery}susice/2020/08_srpen/babovky/{/gallery}

 

Text a foto: Lukáš Milota

{jcomments off}