Osmany Laffita: Některá česká slova, jako třeba ředkvička, mi nejdou vyslovit

25. srpen 2020

Osmany Laffita je slavný módní návrhář, který žije a pracuje v Praze. Narodil se v Havaně na Kubě, polovinu života ale prožil v Česku, které považuje za svůj druhý domov. Jeho mateřským jazykem je španělština, česky však umí mluvit také velmi dobře, i když s nezaměnitelným roztomilým přízvukem.

Módní návrhář Osmany Laffita se narodil v Havaně v roce 1965 a prožil zde celé dětství a část mládí. Původ jeho rodiny, která je na Kubě velmi uznávaná, sahá až k francouzským předkům. „Francouz John Laffit byl pirát, který se plavil z Bordeaux do Louisiany, ale nakonec skončil na Kubě. Oženil se zde s Kubánkou a stal se dokonce starostou. Příjmení Laffit vyměnil za Laffita a tak vznikla naše rodina, která je na Kubě jediná,“ popisuje historii své rodiny Osmany Laffita.

Rodina Laffita je na Kubě nejenom jediná, ale také dobře známá. Otec návrháře byl důstojník a učil karate, bratr byl profesionální boxer a boxu se věnovala i jeho sestra. Také Osmanyho teta Celina Gonzales byla velmi známá a populární, říkalo se jí královna kubánské lidové hudby. „Moje teta, která už bohužel nežije, byla něco jako v Česku Karel Gott,“ vysvětluje Osmany.

Dva domovy

Na Kubě vystudoval Osmany Laffita prestižní uměleckou akademii a v roce 1987 odcestoval podle maminčina přání do Československa, kde už zůstal. Česko nyní považuje za svůj domov: „Doma jsem v Česku. Je mi padesát pět let a přijel jsem sem v jednadvaceti letech, takže jsem půl života prožil v České republice, která se tak stala mým domovem. Do toho druhého domova, tedy na Kubu, cestuji jako na dovolenou. Teď mám ale moc smutné pocity, protože mi tam umřel tatínek, těsně před jeho osmdesátými narozeninami. Byl to jeden z prvních případů koronaviru na Kubě. A já mám velký strach o maminku, protože za ní zatím nemohu odletět. Doufám, že tohle všechno nebude trvat dlouho,“ svěřuje se Osmany.

Řeč svého druhého domova se Osmany Laffita naučil velmi dobře. Mluví česky s roztomilým přízvukem. „Moje maminka mi říká, že španělsky už ani pořádně neumím. Když jsem za ní naposledy na Kubu přijel, tak jsem automaticky začal mluvit česky. Musela mě poprosit, abych přešel do španělštiny. Musím se ale přiznat, že mi stále některá česká slova, jako třeba ředkvička, nejdou správně vyslovit. Jiná slova se mi zase velmi líbí, třeba ‚plnoštíhlý‘, to je podle mě šmrncovní slovo,“ směje se Osmany.

Od skromných začátků se Osmany Laffita vypracoval mezi světovou návrhářskou elitu a od roku 1999 navrhuje módu pod vlastní značkou. Jeho modely nosí ty nejslavnější české i světové osobnosti, řada z nich se řadí mezi jeho osobní přátele. Zajímá vás, jak se Osmanu Laffitovi líbí styl oblékání některých slavných lidí? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio