Přehlídka Čekání na Václava představí Donutila i Hanuše jako Wericha

  17:40
Podzimní festival hereckých i režisérských osobností Čekání na Václava už posedmnácté otevře novou sezonu hradeckého Klicperova divadla. Mezi dvěma státotvornými daty 28. září a 28. října se představí mimo jiné Miroslav Donutil, Zuzana Kronerová, Jiřina Bohdalová, Milan Kňažko nebo v roli Jana Wericha Miroslav Hanuš. Předprodej vstupenek začal v pondělí.

Z inscenace Hadry, kosti, kůže | foto: Jakub Jíra

Přehlídka Čekání na Václava, komorní příbuzná velkého festivalu Divadlo evropských regionů, nevznikla náhodou. Někdejší dlouholetý ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman jí nejenže chtěl probudit ještě letně ospalý začátek divadelní sezony, ale viděl v ní i vyšší smysl.

Vznikl tedy festival velkých malých divadel v časovém rozpětí mezi daty spjatými se svatováclavskou legendou - od 28. září do 28. října. To má svou symboliku. Zesnulý historik Dušan Třeštík pravil: „Kníže Václav je stále s námi. Jeho vláda nad Čechy je skutečnější než vláda každé zdejší politické moci.“

„To stále platí a myslím, že bude platit věčně. Nebo alespoň do doby, než se staneme skutečně právním a demokratickým státem. Pak snad už nebude v případě problémů třeba spoléhat se na legendy, které, až bude nejhůř, udělají a vyřeší všechno za nás. Divadelníci nechtějí jen čekat na zázračnou pomoc, až bude nejhůře. Je jim jasné, že pomoci si musí především sami. Ostatně to česká divadla prokazují od nepaměti každý den,“ řekl před sedmnácti lety Ladislav Zeman.

Čekání na Václava zahájí brněnská Husa na provázku, která zazářila i na červnové mini verzi Divadla evropských regionů. Tentokrát s Dušanem Hřebíčkem a Ivanou Hloužkovou přiveze na hlavní scénu Don Quijota. Jeden z největších románů světové literatury změní do „neskutečné diskusní show o skutečnosti“.

Jistotou dramaturgie jsou inscenace, o nichž se mluví, a k nim patří Hadry, kosti, kůže z pražského Švandova divadla. Střet askeze a skepse básníka Vladimíra Holana s hédonistickým světem radosti i smutku pozdního Jana Wericha ve vile na Kampě napsal Pavel Jurda, v režii v Hradci dobře známého Martina Františáka hraje básníka Luboš Veselý a komika Miroslav Hanuš, v roli Jiřího Voskovce se představí Matěj Anděl.

Dostojevského Zločin a trest v dramatizaci režiséra Andrzeje Wajdy uvede pražské Divadlo D21, chybět nebude ani ostravské Divadlo Petra Bezruče, tentokrát s autorskou parafrází slavného dramatu Henrika Ibsena Heda Gablerová: Teorie dospělosti s podtitulem Telenovela říznutá absurdním humorem. Magdaléna Tkačíková získala za roli Hedy širší nominaci na Cenu Thálie 2018. Zuzanu Onufrákovou obsadil režisér Michal Hába do hlavní role milostpaní v aristokratické komedii Zámek na Loiře, ve které létají pokrmy vzduchem. Dále bude k vidění adaptace milostného románu v e-mailech Dobrý proti severákum Antieva v nastudování Divadelní společnosti Masopust. Hostovat budou také Horácké divadlo Jihlava či Činoherní studio Ústí nad Labem.

Gin Game i České nebe

Výsostně herecké divadlo nabízí spojení dvou legend Jiřiny Bohdalové a Milana Kňažka v komedii Gin Game, pamětníci jistě nezapomněli, jak ve hře zářili Josef Somr s Blankou Bohdanovou.

Poezii i působivou a křehkou koláž z dopisů a textů katolického básníka Jana Zahradníčka s názvem Zahradníček / Vše mé je tvé v režii Jana Nebeského přiveze do Besedy spolek Jedl, hrají Lucie Trmíková a Saša Rašilov.

Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou, navíc s hvězdným hereckým obsazením, přivezou Městská divadla pražská. Smrt obchodního cestujícího s Miroslavem Donutilem a Zuzanou Kronerovou nastudoval Michal Dočekal. Tradičním podzimním hostem bývá Divadlo Járy Cimrmana, které uvede České nebe, v němž hrají také Zdeněk Svěrák a Miroslav Táborský.

Závěr patří herci a zpěvákovi Janu Cinovi a jeho sólu v Malém princovi. Muziku na přehlídce obstará Mr. Stanyol a osobitá písničkářka Anežka Malá alias Nessie s kapelou, jejímiž členy jsou herci Klicperova divadla Jakub Tvrdík a William Valerián.

Přehlídka českých divadel proloží produkce domácího Klicperova divadla, které chystá dvě říjnové premiéry. Hra Lidé, místa, věci bude prvním hradeckým režisérským počinem uměleckého šéfa Pavla Kheka. Druhou premiérou bude na hlavní scéně slavná hra německého romantického dramatika a básníka Friedricha Schillera Úklady a láska, kterou nyní zkouší režisér Ivan Krejčí.

Volný prodej vstupenek na festival Čekání na Václava začal v pondělí 24. srpna v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě, zároveň i on-line.

„Předplatitelé divadla budou mít možnost výměny festivalových kuponů a dokoupení jedné vstupenky na kterékoliv festivalové představení přednostně, a to již od 10 hodin od pátku 21. srpna a mimořádně také v sobotu 22. srpna od 9 do 12 hodin. Pro výměnu předplatitelé použijí kupon z minulé sezóny původně určený pro festival Divadlo evropských regionů,“ říká mluvčí divadla Martin Sedláček.

Autor: