Topolánkův sepisovatel Schmarcz: Ištvanova akce byl puč, nazývejme to pravým jménem. A konečně vyvoďme důsledky

25.08.2020 19:40

Info zveřejnilo komentář Martina Schmarcze, bývalého autora projevů premiéra Topolánka. Nečas byl nedávno soudem zbaven obvinění, a proto komentátor připomenul dobu policejního puče. „Pro mě za mě mohl Nečas klidně padnout a já bych za něj neuronil slzu. Ale zde na půl roku padla demokracie a ta si zaslouží, aby se pro ni truchlilo. Nebo ještě lépe – aby byla bráněna, aby byl puč nazván pučem a aby konečně z této okolnosti byly vyvozeny důsledky,“ myslí si Schmarcz. Neobstojí prý žádný argument fanoušků Ištvana a Šlachty.

Topolánkův sepisovatel Schmarcz: Ištvanova akce byl puč, nazývejme to pravým jménem. A konečně vyvoďme důsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová s manželem

Na stránkách Info.cz vyšel komentář Martina Schmarcze. Ten okomentoval policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013, který vyústil v rezignaci vlády. Expremiér Petr Nečas spolu s manželkou Janou Nečasovou byl v minulém týdnu zproštěn obžaloby v kauze s politickými trafikami.

Podle Schmarcze se jednalo o puč, ačkoliv s tím někteří odpůrci nesouhlasí. „Jenže neústavní změna vlády je prostě pučem z definice. Na tom nic nemění, co tehdejší premiér provedl, či neprovedl a co si zasloužil, nebo nezasloužil,“ poznamenal komentátor. Obhájci puče se údajně odvolávají na tvrzení, že Nečas nakonec rezignoval sám. Dále se prý zaklínají tím, že Jana Nečasová, tehdejší ředitelka kabinetu Nečase, je souzena za nezdanění kabelek a úkolování tajné služby.

Celý komentář ZDE:

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

Takové argumenty však podle Schmarcze neobstojí. „Stovky zakuklenců zasáhly kvůli kabelkám?“ tázal se bývalý poradce Topolánka. Poté zrekapituloval, co se tehdy stalo. Premiér Nečas prý rezignoval v situaci, kdy ho tehdejší vrchní státní zástupce Ivo Ištvan s bývalým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou dával do souvislosti se zabavenými stovkami milionů korun a desítkami kilogramů zlata. „Kdyby po pravdě řekli, že jeho asistentku podezírají z nepřiznání daru a ze špehování paní Nečasové, a proto bylo třeba provést noční přepad vlády, všichni by se jim vysmáli. Nebo ještě spíše: šli by možná za zneužití pravomocí sami do vazby místo exposlanců, které zadrželi,“ myslí si Schmarcz.

Prý když nějaká skupina nátlakem způsobí pád vlády a místo ní dosadí jinou, tak se jedná o puč. Prý s tím nijak nesouvisí údajná trestná činnost Nečasové. Na začátku prý byly policejní manévry a na konci byl prý bez důvěry Sněmovny prezidentem Zemanem dosazený kabinet bez důvěry Sněmovny. O evidentní puč šlo mimo jiné proto, že nejdříve měli na premiéra, vojenské zpravodajství a vládnoucí představitele zaútočit stovky zakuklenců, kdy lidé stojící za touto akcí následně obvinili vládu z kolaborace s mafiány a kmotry. Tím se prý vynutila demise Nečase, kdy poté Zeman jmenoval vlastní vládu.

Ti, kteří nevidí, k čemu došlo, tak mají prý pozornost odvedenou jiným směrem. „K tomu, že Jana Nagyová prováděla ve Strakově akademii nepěkné věci. Že vláda Petra Nečase byla jednou z nejhorších v historii České republiky. Že přece probíhají nějaké soudy, byť dopadají pro Ištvana se Šlachtou neslavně, a především v nich jde o věci naprosto bagatelní ve srovnání s jejich původním tvrzením, že rozkryli mafiánské spolčení ve vládních kruzích…,“ popsal Schmarcz, na co se lidi zaměřují.

Argumentem prý ani není to, že se v roce 2014 konaly svobodné volby. Půl roku jsme tu prý měli neústavní stav a následné volby se měly konat za situace, kdy se minulým vítězům voleb nedovolilo dovládnout a byli poznamenaní policejním pučem. „Pro mě za mě mohl Nečas klidně padnout a já bych za něj neuronil slzu. Ale zde na půl roku padla demokracie a ta si zaslouží, aby se pro ni truchlilo. Nebo ještě lépe – aby byla bráněna, aby byl puč nazván pučem a aby konečně z této okolnosti byly vyvozeny důsledky,“ zakončil Schmarcz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…