Hlavní obsah

Trojice vyléčených marodí s covidem

Právo, DPA, BBC, vpl
Brusel

Belgičtí a nizozemští lékaři potvrdili, že jeden pacient v Nizozemsku a druhý v Belgii se podruhé nakazili novým typem koronaviru. Informovaly o tom v úterý nizozemské veřejnoprávní televize NOS a zpravodajský server Dutchnes.nl.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Informace o recidivě covidu-19 se tak potvrdily krátce po zveřejnění zprávy o muži z Hongkongu, který se znovu nakazil 4,5 měsíce poté, kdy ho lékaři označili za vyléčeného.

NOS citoval viroložku Marion Koopmansovou, poradkyni nizozemské vlády, podle níž nizozemský pacient s recidivou je starší muž a má oslabený imunitní systém.

„Každá nákaza zanechává svůj jedinečný genetický otisk prstu,“ podotkla. Upřesnila, že skutečná reinfekce, tedy opětovná nákaza jiným kmenem téhož viru, což je případ pacientů z Hongkongu, Nizozemska a Belgie, vyžaduje genetické testování viru v prvním i druhém stupni infekce, aby lékaři mohli určit, zda se objevují rozdíly mezi těmito dvěma kmeny viru.

„To, že došlo k reinfekci, mě neděsí. Ze zkušeností s jinými infekcemi dýchacích cest víme, že před nimi lidé nemohou být celoživotně chráněni – a totéž očekávám od covidu-19. Ale musíme zjistit, zda se tak neděje častěji,“ vysvětlila.

Snad je to výjimka, doufá pevně virolog

Ženě z belgické Lovaně odběry tři měsíce po první nemoci potvrdily infekci. Belgický virolog Marc Van Ranst to nepovažuje za dobrou zprávu. „Protilátky vyvinuté touto pacientkou během první infekce SARS-CoV-2 nestačily na to, aby zabránily druhé infekci způsobené mírně změněnou variantou viru,“ řekl stanici VTN.

Nařízení o rouškách je iracionální, není na tom nic zdravého, tvrdí přední pneumoložka

Domácí

„Nezbývá než doufat, že máme co do činění s výjimkou a že imunita u většiny případů přečká čtyři měsíce,“ prohlásil.

Koopmansová upozornila, že návrat koronaviru doprovází respirační infekce, např. nachlazení či rýma, a že o tomto riziku se vedly diskuse ve Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Dodala, že pro sběr relevantních údajů se budou muset sledovat větší skupiny pacientů, přičemž bude nevyhnutelné prozkoumat genetický kód virů.

Podruhé onemocněl po návratu z ciziny

Také hongkongští vědci oznámili, že 33letý muž se nakazil znovu SARS-CoV-2 čtyři a půl měsíce poté, co se nemoc poprvé objevila, sdělila BBC. Sekvence genomu podle vědců ukazuje, že dva kmeny viru nalezené u něho se „zřetelně liší“, což z něj činí první potvrzený případ opětovné nákazy na světě.

Podle zprávy Hongkongské univerzity strávil muž 14 dní v nemocnici, než se zotavil z viru. Propustili ho 14. dubna, informovala zpravodajská stanice NBC News.

Koronavirus se vrátil do všech okresů ČR

Koronavirus

Druhý pozitivní test měl podle NBC News 15. srpna, poté, co se vrátil do Hongkongu ze Španělska přes Británii. Test podstoupil na letišti, nicméně nevykazoval příznaky.

„Jde o velmi vzácný případ reinfekce,“ řekl Brendan Wren z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny. Podle něho by to však nemělo mít negativní dopad na celosvětové úsilí o vývoj vakcíny. „Dá se očekávat, že virus po čase přirozeně zmutuje,“ podotkl.

WHO upozorňuje, že je důležité nedělat unáhlené závěry na základě případu několika málo nemocných. Její odborníci podle BBC tvrdí, že, reinfekce může být zřídkavá a nemusí být nevyhnutně závažná.

Reklama

Výběr článků

Načítám