Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pekař kraloval také na Slovakiaringu

Pekař kraloval také na Slovakiaringu

V sobotu vyhrál i na třech kolech

Na Slovakiaringu o víkendu pokračovala letošní sezona středoevropského zónového šampionátu FIA a ESET Cupu. Součástí harmonogramu tohoto podniku byly rovněž závody kategorie Renault Clio Cup.

Během letošního prvního měření sil, které se odehrálo během července v chorvatském Grobniku, si vedl nejlépe Tomáš Pekař. Jezdec stáje Carpek Racing ovládl na Jadranu oba víkendové závody. A český závodník, kterého můžeme letos vídat rovněž ve středoevropském seriálu Renault Clio Cupu, kde po dvou odjetých podnicích vede šampionát, kraloval i tentokrát.

Že bude Pekař pro soupeře opět tvrdým oříškem, ukázala už páteční kvalifikace, ve které zvítězil. Druhou pozici si pro start úvodního závodu víkendu vyjel Jonas Karklys. Litevec hájí ve středoevropském Renault Clio Cupu stejně jako Pekař barvy Carpek Racingu a s vozem mělnické stáje účinkoval i na Slovakiaringu. Tentokrát ale závodil pod hlavičkou týmu Judesy Racing. Jako třetí se kvalifikoval Adam Rzepecki ze stáje Basenhurt.

Sobotní první víkendovou jízdu strávil Pekař celou v čele a dojel si pro již třetí prvenství. Byť se mohlo zdát, že má závod absolutně pod kontrolou, zejména v závěru byl opak pravdou. Postihl jej totiž defekt levé přední pneumatiky. Měl ovšem štěstí v neštěstí. Po trati totiž tou dobou kroužil zpomalovací vůz a jelikož již nedošlo k restartu, nebylo soupeřům umožněno z Pekařových potíží těžit.

Po druhé pozici dlouho sahal Pawel Wysmyk. Polák ve službách BM Racing Teamu se ale později po potížích propadl a cílem projel až jako dvanáctý. Nejlepší trojice tak nakonec byla složena ze stejných jmen jako v kvalifikaci. Pekaře v ní znovu doplnili Adam Rzepecki s Jonasem Karklysem. Tentokrát ale s tím rozdílem, že první jmenovaný bral stříbro a Karklys bronz.

Čelní pozice připadla Pekařovi rovněž pro start nedělního klání, jehož rošt byl utvořen na základě druhých nejrychlejších časů z kvalifikace. Druhý znovu startoval Karklys a třetí Adam Rzepecki.

Tomáš Pekař vyrážel do obou závodů z prvního místa. Foto: ESET Cup

I po druhém závodě víkendu Pekař vystoupil na nejvyšší stupeň. Znovu absolvoval ve vedení celou distanci. Druhý dojel po startu z páté pozice Tomasz Rzepecki a třetí skončil jeho bratr Adam, který tak stál na pódiu v obou slovenských závodech.

Ze druhé příčky startující Jonas Karklys se tentokrát musel spokojit s pátou pozicí. Kromě Pekaře a sourozenců Rzepeckých byl krátký také na Andreu Tronconiho, který dojel čtvrtý. Tronconi stejně jako Karklys startoval s vozem Carpek Racingu, avšak pod hlavičkou týmu Lema Racing.

Za zmínku jistě stojí i účinkování stáje Buggyra Zero Mileage Racing. Do jejího vozu ovšem tentokrát neusedla jako v Grobniku Aliyyah Kolocová, ale její dvojče Yasmeen. Zatímco v prvním závodě si připsala dva body za deváté místo, ve druhém brala bod za desátou příčku.

Yasmeen Kolocová si připsala v závodech Renault Clio Cupu tři body. Foto: Buggyra Racing

Vozy Renault Clio neměly během závodů na Slovakiaringu okruh samy pro sebe. Sdíleli ho s nimi účastníci Mazda MX-5 Cupu, kteří ovšem nebodovali do ESET Cupu, ale pouze do středoevropského zónového šampionátu FIA. V prvním závodě tuto kategorii ovládl Dávid Němček před druhým Janem Filipem a třetí Michaelou Dorčíkovou. Ve druhém závodě zvítězil Jan Filip. Němček skončil druhý a třetí příčku obsadil Simon Sikhart.

Výsledky prvního závodu Renault Clio Cupu a Mazda MX-5 Cupu na Slovakia Ringu: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing, Renault Clio IV) 10 kol, 2. Adam Rzepecki (Polsko, Basenhurt, Renault Clio IV) +2,798, 3. Jonas Karklys (Litva, Judesy Racing, Renault Clio IV) +3,060.

Výsledky druhého závodu Renault Clio Cupu a Mazda MX-5 Cupu na Slovakia Ringu: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing, Renault Clio IV) 11 kol, 2. Tomasz Rzepecki (Polsko, Basenhurt, Renault Clio IV) +0,580, 3. Adam Rzepecki (Polsko, Basenhurt, Renault Clio IV) +13,038.

Průběžné pořadí Renault Clio Cupu v rámci ESET Cupu: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing, Renault Clio IV) 100, 2. Mark Mramor (Slovinsko, Lema Racing, Renault Clio IV) 42, 3. Pawel Wysmyk (Polsko, BM Racing Team, Renault Clio IV) 38.

Průběžné pořadí hodnocení D4WC v rámci středoevropského zónového šampionátu FIA: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing, Renault Clio IV) 100, 2. Jaka Marinšek (Slovinsko, Lema Racing, Renault Twingo) 76, 3. Mark Mramor (Slovinsko, Lema Racing, Renault Clio IV) 59.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní fotografie: ESET Cup